Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, tłuczek do mięsa

Przepis na karkówkę w piwie krok po kroku

Mięso pokrój na plastry i rozbij je tłuczkiem.

W dużej misce zmieszaj ketchup, musztardę i olej.

Dodaj przyprawy.

W danej marynacie wymieszaj mięso i odłóż na 30 minut.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej piwem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.

Karkówka w piwie podana na czarnej drewnianej desce.
Karkówka w piwie - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - karkówka w piwie

W skrócie
Kalorii w porcji
323 kcal
Wielkość
jednej porcji
203 g
Indeks glikemiczny
40

Wartości odżywcze karkówki w piwie

na 100g gotowej potrawy

To danie nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział czerwonego mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(203g)
Energia (kcal)
159.46
323.71
Białko (g)
13.28
26.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(203g)
Węglowodany (g)
2.35
4.77
Węglowodany przyswajalne (g)
1.94
3.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.41
0.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(203g)
Tłuszcz (g)
9.80
19.90
Tłuszcze nasycone (g)
2.25
4.57
Tłuszcze nienasycone (g)
7.55
15.34
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.40
10.95
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.16
4.38
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.58
68.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(203g)
Witamina A (µg (mcg))
2.15
4.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.24
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
1.00
Witamina E (mg)
0.17
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.49
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.80
5.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.92
9.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
18.48
37.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(203g)
Sód (mg)
180.47
366.35
Potas (mg)
200.67
407.35
Wapń (mg)
14.72
29.89
Fosfor (mg)
137.46
279.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.51
33.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
1.38
Cynk (mg)
1.62
3.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki w piwie 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karkówce w piwie

Lista alergenów dla karkówki w piwie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Więcej informacji na temat karkówki w piwie

Karkówka w piwie to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają mięsne dania w ciekawej odsłonie. Tak przygotowane mięso jest niezwykle miękkie i soczyste, więc będzie idealnym wyborem na pyszny obiad dla całej rodziny. Delikatna marynata sprawia, że jest aromatyczne. Najlepiej połączyć ją z ziemniakami z wody i warzywami.

Przepis na karkówkę w piwie pozwala na stworzenie danie niezwykle smacznego. To wszystko ze względu na ciekawy dobór produktów. Karkówka jest jednym z najczęściej wybieranych mięs. Nic dziwnego, jest niezbyt tłusta, a przy okazji można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Można kupić ją w jednym kawałku lub podzieloną na plastry. To mięso, które jest niezwykle uniwersalne. Choć zwykle kojarzy się tylko z grillem, to można przygotować je na wiele różnych sposobów. Warto skorzystać właśnie z tego, gdyż pozwala na stworzenie niezwykle ciekawej kompozycji smakowej. Najważniejszym składnikiem, prócz mięsa jest w tym przepisie piwo. Warto użyć jasnego, które nada całości wspaniałego smaku. Alkohol zmiękcza również strukturę mięsa, dzięki czemu jest tak delikatne, kruche i soczyste. Marynata, która jest niezbędna do stworzenia tego smacznego dodatku musi być delikatna, jednak odpowiednio aromatyczna, by nie przytłoczyć smaku mięsa i piwa. Najłatwiej stworzyć ją z połączenia ketchupu i musztardy. Będzie odpowiednio ostra, nieco kwaśna i słodka. Dobrze jest wybrać musztardę o dość pikantnym smaku, dzięki czemu mięso nabierze większego charakteru. To idealny pomysł na dodatek, który sprawdzi się wspaniale na obiad. Dobrze jest połączyć mięso z kaszą lub ryżem i warzywami, by stworzyć w pełni zbilansowany posiłek. Dobrze również wybierać kawałki mięsa jak najmniej tłuste. To dobra alternatywa dla schabowego na niedzielny obiad. Karkówka w takiej marynacie jest pyszna i szybka.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karkówkę w piwie, by była naprawdę smaczna i niezbyt skomplikowana, ten prosty przepis idealnie się sprawdzi . Powstaje z niego mięso z piekarnika, które nada się nawet na imprezę.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki w piwie

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Piwo jasne
250 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Musztarda
75 g
3 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 75 g
Ketchup
40 g
4 łyżeczki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Olej rzepakowy
45 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Koszt składników
29.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na karkówkę w piwie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób