Przepis na karkówkę w piwie krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, tłuczek do mięsa

Mięso pokrój na plastry i rozbij je tłuczkiem.

W dużej misce zmieszaj ketchup, musztardę i olej.

Dodaj przyprawy.

W danej marynacie wymieszaj mięso i odłóż na 30 minut.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej piwem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.

Karkówka w piwie podana na czarnej drewnianej desce.
karkówka w piwie
Koszt przygotowania dania
12.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
323 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Karkówka w piwie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o karkówce w piwie

Karkówka w piwie to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają mięsne dania w ciekawej odsłonie. Tak przygotowane mięso jest niezwykle miękkie i soczyste, więc będzie idealnym wyborem na pyszny obiad dla całej rodziny. Delikatna marynata sprawia, że jest aromatyczne. Najlepiej połączyć ją z ziemniakami z wody i warzywami.

Przepis na karkówkę w piwie pozwala na stworzenie danie niezwykle smacznego. To wszystko ze względu na ciekawy dobór produktów. Karkówka jest jednym z najczęściej wybieranych mięs. Nic dziwnego, jest niezbyt tłusta, a przy okazji można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Można kupić ją w jednym kawałku lub podzieloną na plastry. To mięso, które jest niezwykle uniwersalne. Choć zwykle kojarzy się tylko z grillem, to można przygotować je na wiele różnych sposobów. Warto skorzystać właśnie z tego, gdyż pozwala na stworzenie niezwykle ciekawej kompozycji smakowej. Najważniejszym składnikiem, prócz mięsa jest w tym przepisie piwo. Warto użyć jasnego, które nada całości wspaniałego smaku. Alkohol zmiękcza również strukturę mięsa, dzięki czemu jest tak delikatne, kruche i soczyste. Marynata, która jest niezbędna do stworzenia tego smacznego dodatku musi być delikatna, jednak odpowiednio aromatyczna, by nie przytłoczyć smaku mięsa i piwa. Najłatwiej stworzyć ją z połączenia ketchupu i musztardy. Będzie odpowiednio ostra, nieco kwaśna i słodka. Dobrze jest wybrać musztardę o dość pikantnym smaku, dzięki czemu mięso nabierze większego charakteru. To idealny pomysł na dodatek, który sprawdzi się wspaniale na obiad. Dobrze jest połączyć mięso z kaszą lub ryżem i warzywami, by stworzyć w pełni zbilansowany posiłek. Dobrze również wybierać kawałki mięsa jak najmniej tłuste. To dobra alternatywa dla schabowego na niedzielny obiad. Karkówka w takiej marynacie jest pyszna i szybka.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karkówkę w piwie, by była naprawdę smaczna i niezbyt skomplikowana, ten prosty przepis idealnie się sprawdzi . Powstaje z niego mięso z piekarnika, które nada się nawet na imprezę.

Wartości odżywcze karkówki w piwie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(203g)
Energia (kalorie)
159.46 kcal
323.71 kcal
Białko
13.28 g
26.97 g

Węglowodany w karkówce w piwie

Na 100g
Na porcję
(203g)
Węglowodany
2.35 g
4.77 g
Węglowodany przyswajalne
1.94 g
3.93 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.41 g
0.84 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(203g)
Tłuszcz
9.80 g
19.90 g
Tłuszcze nasycone
1.94 g
3.93 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.55 g
15.34 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.40 g
10.95 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.16 g
4.38 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
33.58 mg
68.17 mg

Witaminy w przepisie na karkówkę w piwie

Na 100g
Na porcję
(203g)
Witamina A
2.15 µg (mcg)
4.36 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.47 µg (mcg)
0.95 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.24 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.49 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)
Witamina E
0.17 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.49 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.32 mg
0.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.80 mg
5.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
4.92 µg (mcg)
9.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
18.48 µg (mcg)
37.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na karkówkę w piwie

Na 100g
Na porcję
(203g)
Sód
180.47 mg
366.35 mg
Potas
200.67 mg
407.35 mg
Wapń
14.72 mg
29.89 mg
Fosfor
137.46 mg
279.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.51 mg
33.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.68 mg
1.38 mg
Cynk
1.62 mg
3.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki w piwie 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karkówce w piwie

Lista alergenów dla karkówki w piwie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania karkówki w piwie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Piwo jasne
250 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Musztarda
75 g
3 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 75 g
Ketchup
40 g
4 łyżeczki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Olej rzepakowy
45 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Koszt składników
29.50
Jak oceniasz przepis na karkówkę w piwie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób