Karkówka w ketchupie
- Karkówka wieprzowa - 5 plastrów (600 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Musztarda - 2 łyżki (20 g)
- Koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki (30 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Ketchup - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na karkówkę w ketchupie krok po kroku
Mięso delikatnie rozbij.
Do dużej miski włóż pokrojone cebule, mięso, musztardę i ketchup.
Dodaj olej rzepakowy i dokładnie wymieszaj.
Pozostaw mięso w marynacie przez 30 minut.
Przełóż zamarynowane mięso do naczynia żaroodpornego.
Upiecz mięso w piecu przez godzinę w 180 stopniach.
Więcej informacji na temat karkówki w ketchupie
Karkówka w ketchupie to danie, które możesz wykorzystać nie tylko na obiad z rodziną w niedziele ale także w ciągu tygodnia. Przepis na karkówkę w ketchupie jest bardzo prosty i w nie długim czasie przygotujesz pyszne danie.
Karkówka po przygotowaniu jest bardzo dobra, miękka, delikatne i krucha dlatego z pewnością przypadnie do gustu nawet najmłodszym członkom rodziny.
Jak zrobić karkówkę w ketchupie?
Będziesz potrzebować mięso z karkówki, możesz kupić je w całości lub od razu w plastrach. W domu musisz je delikatnie rozbić i doprawić do smaku. Tak przygotowane mięso przełóż do miski, dodaj cebulę pokrojoną w krążki, ketchup, musztardę i ketchup. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw w marynacie tak długo jak możesz. Najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej i pozostawić je w lodówce na całą noc przez smażeniem. Zamarynowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i upiecz w piecu przez około godzinę w 180 stopniach. Mięso będzie niezwykle kruche i delikatne. To idealny pomysł na kolację czy na obiad w rodzinnym gronie.
W przepisie jest wykorzystana dość duża ilość ketchupu, jego skład w wersji kupnej bardzo często nie jest idealny. Kupne ketchupy zawierają duże ilości przede wszystkim cukru a także konserwanty czy barwniki. Jeśli masz taką możliwość przygotuj ketchup w wersji domowej z pomidorów lub z kabaczka. Przepis na ketchup z kabaczka znajdziesz w moich innych przepisach. Karkówka w ketchupie będzie bardzo smaczna z różnymi dodatkami. Warto postawić na gruboziarniste kasze np. gryczana. Mięso idealnie skomponuję się także z ziemniakami, mogą to być zwykle ziemniaki ugotowane w wodzie lub puree ziemniaczane. W sezonie jesiennym warto wykorzystać sezonowe produkty np. dynie, której teraz mamy pod ostatkiem. Zamiast puree ziemniaczanego możesz przygotować puree z dyni. Każda z tych wersji będzie pyszna i będzie to idealny pomysł na potrawę w gronie rodziny lub znajomych.
Skoro już znasz przepis na karkówkę wieprzowa w ketchupie z cebula, wykorzystaj przepis i przygotuj ja na najbliższy obiad.
Alergeny w karkówce w ketchupie
Lista alergenów dla karkówki w ketchupie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze karkówki w ketchupie
Zamiast korzystać z kupnego ketchupu możesz przygotować wersję domową.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.