Karkówka w ketchupie

Opublikowano: 04.11.2021 r., 21:38 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysta karkówka w ketchupie
Karkówka w ketchupie
Pieczona karkówka w ketchupie to świetny pomysł na szybki aromatyczny obiad w rodzinnym gronie. Idealnie będzie smakować z puree ziemniaczanym lub domowymi frytkami.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
182 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Karkówka wieprzowa - 5 plastrów (600 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Musztarda - 2 łyżki (20 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki (30 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Ketchup - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, mielony czosnek

Przepis na karkówkę w ketchupie krok po kroku

Mięso delikatnie rozbij.

Do dużej miski włóż pokrojone cebule, mięso, musztardę i ketchup.

Dodaj olej rzepakowy i dokładnie wymieszaj.

Pozostaw mięso w marynacie przez 30 minut.

Przełóż zamarynowane mięso do naczynia żaroodpornego.

Upiecz mięso w piecu przez godzinę w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na karkówkę w ketchupie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat karkówki w ketchupie

Karkówka w ketchupie to danie, które możesz wykorzystać nie tylko na obiad z rodziną w niedziele ale także w ciągu tygodnia. Przepis na karkówkę w ketchupie jest bardzo prosty i w nie długim czasie przygotujesz pyszne danie.

Karkówka po przygotowaniu jest bardzo dobra, miękka, delikatne i krucha dlatego z pewnością przypadnie do gustu nawet najmłodszym członkom rodziny.

Jak zrobić karkówkę w ketchupie?

Będziesz potrzebować mięso z karkówki, możesz kupić je w całości lub od razu w plastrach. W domu musisz je delikatnie rozbić i doprawić do smaku. Tak przygotowane mięso przełóż do miski, dodaj cebulę pokrojoną w krążki, ketchup, musztardę i ketchup. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw w marynacie tak długo jak możesz. Najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej i pozostawić je w lodówce na całą noc przez smażeniem. Zamarynowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i upiecz w piecu przez około godzinę w 180 stopniach. Mięso będzie niezwykle kruche i delikatne. To idealny pomysł na kolację czy na obiad w rodzinnym gronie.

W przepisie jest wykorzystana dość duża ilość ketchupu, jego skład w wersji kupnej bardzo często nie jest idealny. Kupne ketchupy zawierają duże ilości przede wszystkim cukru a także konserwanty czy barwniki. Jeśli masz taką możliwość przygotuj ketchup w wersji domowej z pomidorów lub z kabaczka. Przepis na ketchup z kabaczka znajdziesz w moich innych przepisach. Karkówka w ketchupie będzie bardzo smaczna z różnymi dodatkami. Warto postawić na gruboziarniste kasze np. gryczana. Mięso idealnie skomponuję się także z ziemniakami, mogą to być zwykle ziemniaki ugotowane w wodzie lub puree ziemniaczane. W sezonie jesiennym warto wykorzystać sezonowe produkty np. dynie, której teraz mamy pod ostatkiem. Zamiast puree ziemniaczanego możesz przygotować puree z dyni. Każda z tych wersji będzie pyszna i będzie to idealny pomysł na potrawę w gronie rodziny lub znajomych.

Skoro już znasz przepis na karkówkę wieprzowa w ketchupie z cebula, wykorzystaj przepis i przygotuj ja na najbliższy obiad.

Alergeny w karkówce w ketchupie

Lista alergenów dla karkówki w ketchupie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze karkówki w ketchupie

na 100g gotowej potrawy

Zamiast korzystać z kupnego ketchupu możesz przygotować wersję domową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
152.27
182.72
Białko (g)
16.16
19.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
6.00
7.20
Węglowodany przyswajalne (g)
5.41
6.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
0.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
6.92
8.31
Tłuszcze nasycone (g)
2.12
2.55
Tłuszcze nienasycone (g)
4.80
5.76
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.44
4.13
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.36
1.63
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
41.01
49.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
6.24
7.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.67
3.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.60
0.72
Witamina E (mg)
0.18
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.60
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.38
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.43
4.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.86
9.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
67.69
81.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
178.44
214.12
Potas (mg)
301.33
361.60
Wapń (mg)
17.30
20.76
Fosfor (mg)
163.32
195.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.93
21.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
0.99
Cynk (mg)
1.98
2.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki w ketchupie 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki w ketchupie

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
600 g
5 plastrów
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
3 łyżeczki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ketchup
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 125 g
Koszt składników
42.50