Karkówka w kapuście kiszonej
- Karkówka wieprzowa (1000 g)
- Kapusta kiszona (1000 g)
- Cebula (300 g)
- Masło klarowane (15 g)
Przepis na karkówkę w kapuście kiszonej krok po kroku
Pokrój mięso w plastry o grubości około 2 cm.
Mięso posyp przyprawami.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wyłóż na dnie część kapusty kiszonej.
Rozgrzej patelnię.
Wyłóż mięso na patelnię i obsmaż je z obu stron przez 3 minuty. Zdejmij mięso, odłóż je, a na patelnię wyłóż masło i je rozgrzej.
Obierz cebulę i pokrój ją w pół plastry. Usmaż ją na patelni po karkówce na rozgrzanym maśle.
Na kapuście ułóż część mięsa oraz część cebuli.
Powtórz układanie składników: kapusta, mięso, cebula. Zrób tyle warstw, by wykorzystać wszystkie składniki.
Na patelnię po smażeniu wlej pół szklanki wody oraz sok z kapusty, który został. Wymieszaj i zalej mięso z warzywami.
Wstaw przykryte naczynie do piekarnika i piecz około 50 minut, mięso ma być miękkie.
-
Kapuśniak
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Łazanki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapusta wigilijna
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Kapusta kiszona zasmażana
-
Kulebiak
-
Fuczki
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Zupa kapuśniak
-
Uszka z kapustą i grzybami
-
Pierogi z kapustą i pieczarkami
-
Kiszona kapusta zasmażana
-
Pierogi wigilijne
-
Łazanki z kapustą kiszoną
-
Dania z kiszonej kapusty
Więcej informacji na temat karkówki w kapuście kiszonej
Pyszna karkówka w kapuście kiszonej pieczona w piekarniku jest prostym przepisem na obiad. Sprawdź jak zrobić karkówkę w kapuście kiszonej, która jest bardzo soczysta. Ta karkówka w kapuście kiszonej to prawdziwa poezja smaku. Jest niezwykle aromatyczna, a mięso rozpływa się w ustach. Przepis na karkówkę w kapuście kiszonej powinien znać każdy Polak, ponieważ jest łatwa do zrobienia, a zarazem bardzo dobra. Jak zrobisz karkówkę w kapuście kiszonej dodaj do niej pieczone ziemniaki - fantastyczny obiad z piekarnika gotowy.
Karkówka z kapustą kiszoną to prosty przepis na obiad. Cechuje się wyrazistym smakiem. Jak zrobić karkówkę w kapuście kiszonej? Przygotuj naczynie żaroodporne (posmaruj je masłem albo olejem). Przyda się także przykrywka. Mięso pokrój w plastry, przypraw i usmaż z obu stron (wystarczą około 3 minuty na każdą stronę). Obierz cebulę - przerój wzdłuż na pół, a następnie w plastry. Mięso zdejmij z patelni i usmaż na niej cebulę. Podsmaż ją na maśle. Do naczynia żaroodpornego wykładaj warstwami: kapustę, mięso, cebulę. Gdy wszystkie składniki zostaną wykorzystane zalej wszystko wodą wymieszaną z resztkami po smażeniu (przyprawy, tłuszcz). Przykryj naczynie żaroodporne i piecz przez około 50 minut.
Karkówka w kapuście kiszonej powinna być mięciutka oraz pyszna. Bardzo dobre dla mięsa jest jego wcześniejsze zamarynowanie w przyprawach. Dzięki temu karkówka stanie się pełna smaku. Warto marynować nawet przez całą noc. Nie trzeba dodawać do tego oleju. Karkówka jest mięsem tłustym, więc same przyprawy są wystarczające. W przepisie na karkówkę w kapuście kiszonej można od razu przygotowywać mięso do dalszej obróbki. Jest to szybszy sposób, ale jeśli masz więcej czasu to zachęcam do dłuższego marynowania. Obsmażenie mięsa przed pieczeniem ma ważną rolę. Przez taki zabieg mięso staje się smaczniejsze. Kolejną rzeczą jest odpowiednio długie pieczenie. Im dłużej piecze się karkówkę tym jest ona bardziej miękka i smaczna. By sprawdzić, czy mięso jest już gotowe wystarczy zrobić to za pomocą widelca i/lub noża. Jeśli mięso się rozchodzi bez problemu to znak, że można już zakończyć pieczenie. Gdyby była twarda i ciężko się kroiła – piecz dalej.
Przepis na karkówkę w kapuście kiszonej jest pyszny także z frytkami albo z kaszą. Ten prosty przepis jest fajny jeśli szukasz potrawy z piekarnika. Wtedy wystarczy na osobnej blaszce upiec ziemniaki, czy to w formie frytek talarków czy ćwiartek. Do tego obiadu dodatek warzywny nie jest wymagany, ponieważ dobra, pieczona kapusta kiszona już pełni rolę surówki.
Alergeny w karkówce w kapuście kiszonej
Lista alergenów dla karkówki w kapuście kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
W przepisie na karkówkę w kapuście kiszonej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- przyprawa do karkówki
Wartości odżywcze karkówki w kapuście kiszonej
Dobry przepis na potrawę o niskiej zawartości węglowodanów. Ma niski indeks glikemiczny, ale też dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych.
Energia i białka
(430g)
Węglowodany
(430g)
Tłuszcze
(430g)
Witaminy
(430g)
Składniki mineralne
(430g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.