Karkówka w kapuście
- Karkówka wieprzowa - 6 plastrów (720 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Czosnek - 4 ząbki (40 g)
- Kapusta kiszona (500 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na karkówkę w kapuście krok po kroku
Plastry mięsa rozbij i dopraw solą i pieprzem.
Podsmaż mięso na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
Dodaj rozgniecione ząbki czosnku i cebulę pokrojoną w pióra.
Smaż mięso, aż nie będzie miękkie.
Kapustę posiekaj i wyłóż w naczyniu żaroodpornym.
Na warstwę kapusty połóż mięso i zapiecz w piecu przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Kapuśniak
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Łazanki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapusta wigilijna
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Kapusta kiszona zasmażana
-
Kulebiak
-
Fuczki
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Zupa kapuśniak
-
Uszka z kapustą i grzybami
-
Pierogi z kapustą i pieczarkami
-
Kiszona kapusta zasmażana
-
Pierogi wigilijne
-
Łazanki z kapustą kiszoną
-
Dania z kiszonej kapusty
Więcej informacji na temat karkówki w kapuście
Karkówka w kapuście to danie, które idealnie sprawdzi się jako pomysł na rodzinny obiad.
Danie z pewnością zrobi wrażenie na przybyłych gościach, ponieważ wygląda obłędnie już podczas przygotowywania. Na końcu podam Ci propozycje podania, która jeszcze bardziej zaskoczy gości.
Karkówka wieprzowa i jej długotrwała obróbka termiczna zapewni niesamowitą delikatność i soczystość upieczonego mięsa.
Danie jest wykwintne ale w brew pozorom czas jego przygotowania nie jest długi.
Wystarczy, że na początku odpowiednio przygotujesz mięso wraz z całym daniem, później pozostaje pieczenie w czasie, którego możesz przygotować stół na przybycie gości.
Poznaj przepis na karkówkę w kapuście. Potrzebujesz mięso wieprzowe, najlepiej jeśli będzie ono już w plastrach, jeśli natomiast kupisz cały kawałek pieczeni musisz podzielić mięso w domu. Zaopatrz się w aromatyczne warzywa, które nadadzą charakteru całej potrawie. Najlepiej sprawdzi się cebula i czosnek. Przyda się jeszcze kapusta kiszona. Wystarczy, że na mocno rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym obsmażysz mięso z obu stron, po chwili dodaj rozgnieciony czosnek i pokrojoną w pióra cebulę. Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego a na niej ułóż solidną porcję kapusty kiszonej. Możesz ją wcześniej posiekać i wymieszać ze startą marchewką. Do kapusty będzie także pasować dodatek kminku, jeśli lubisz tą przyprawę śmiało możesz wymieszać z kapustą. Do naczynia żaroodpornego dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Nakryj naczynie i włóż do pieca. Mięso powinno piec się około 1 godziny w 180 stopniach. Ten sprawdzony przepis zapewni, że mięso stanie się delikatne i kruche. Danie idealnie nadaje się jako pyszna propozycja na obiad.
Pieczona karkówka już sama w sobie robi wrażanie, po upieczeniu nie porcjuj potrawy samodzielnie. Postaw naczynie żaroodporne na stole, niech każdy sam nałoży sobie przygotowane danie na talerz. Taki sposób podania na pewno zrobi wrażenie. Pamiętaj żeby gorące naczynie położyć na kawałku drewna, dobra będzie też drewniana deska. Do przygotowanego mięsa możesz podać puree ziemniaczane lub z kalafiora.
Skoro już wiesz jak zrobić karkówkę w kapuście, nie pozostało nic innego jak spróbować.
Alergeny w karkówce w kapuście
Lista alergenów dla karkówki w kapuście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę w kapuście
Wartości odżywcze karkówki w kapuście
Obsmaż mięso krótko na patelni, miękkości nabierze podczas pieczenia w brytfannie. To pomoże obniżyć kaloryczność potrawy.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.