Karkówka pod pierzynką

Opublikowano: 24.11.2021 r., 11:48 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka pod pierzynką podana w białym naczyniu żaroodpornym.
Karkówka pod pierzynką
Karkówka pod pierzynką to wspaniała i szybka opcja na pyszny posiłek dla całej rodziny. Przygotowanie tego dania zajmuje mało czasu, a pięknie się prezentuje.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
435 kcal
Kcal w porcji
189 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karkówka wieprzowa (400 g)
  • Sos sojowy 1 łyżka (15 ml)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (60 ml)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (100 ml)
  • Śmietana 12% (100 g)
  • Ser żółty (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka, duża miska, tłuczek do mięsa

Przepis na karkówkę pod pierzynką krok po kroku

Karkówkę oczyść i podziel na plastry. Następnie rozbij je tłuczkiem.

W misce zmieszaj oliwę, sos sojowy, a także przyprawy. Mięso zanurz w marynacie i odstaw na 30 minut.

Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym.

W misce wymieszaj jogurt, śmietanę i starty ser. Polej sosem karkówkę.

Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na karkówkę pod pierzynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat karkówki pod pierzynką

Karkówka pod pierzynką to wspaniała opcja na obiad dla całej rodziny. Przypadnie do gustu zwłaszcza wszystkim miłośnikom mies. W takim wydaniu karkówka jest bardzo soczysta i niezwykle krucha. Dodatkowo otula ją pyszny śmietanowo - jogurtowy sos, a na wierzchu rozpływa się żółty ser. To danie jest tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karkówkę pod pierzynką, która będzie nie tylko smaczna, ale również prosta to ten przepis świetnie się sprawdzi. Do przygotowania tego dania wystarczy tylko kilka chwil, jednak należy pamiętać o konieczności marynowania karkówki, by miała dobry smak.

Przepis na karkówkę pod pierzynką to świetny pomysł dla wszystkich, którzy szukają naprawdę ciekawej propozycji na bazie mięsa. Karkówka jest niezwykle popularnym wyborem, ze względu na jej smak, a także łatwość przygotowania. Warto jednak zadbać o niezbyt tłuste kawałki, gdyż nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie negatywnie wpływa na zdrowie układu krwionośnego. Do przyprawiania karkówki nie potrzeba zbyt dużo przypraw, gdyż jest ona dość delikatna. Wystarczy odrobina ziół, dobrze jest stworzyć marynatę na bazie oliwy z oliwek, która świetnie równoważy ilość tłuszczów, w kierunku tych zdrowszych. To danie, które na pewno przypadnie do gustu szczególnie tym osobom, które szukają czegoś będącego dobrą alternatywą dla karkówki z grilla. W tej wersji skąpana jest ona w niezwykle pysznym sosie na bazie śmietany, jogurtu i sera. Śmietanę łączy się z jogurtem, by zmniejszyć ilość tłuszczu, a zwiększyć udział białka. Dzięki temu całość jest bardziej odpowiednia dla układu krwionośnego i trawiennego.

Ten pyszny pomysł na karczek wieprzowy będzie świetnym wyborem na niedzielny obiad, ale nie tylko, gdyż przygotowuje się go w kilka minut. Ze względu na to, że jest bardzo prosty w przygotowaniu poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. To dobry wybór również dla tych, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami. Karczek jest pyszny i łatwy.

Można sos zrobić również z pieczarek i sera, jednak opcja z przepisu jest delikatniejsza. Ta zapiekana karkówka będzie dobrym wyborem również na imprezę.

Alergeny w karkówce pod pierzynką

Lista alergenów dla karkówki pod pierzynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • Śmietana 12%
    • Ser żółty

Wartości odżywcze karkówki pod pierzynką

na 100g gotowej potrawy

To opcja bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego nie powinna gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(189g)
Energia (kcal)
230.62
435.86
Białko (g)
18.22
34.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(189g)
Węglowodany (g)
1.73
3.27
Węglowodany przyswajalne (g)
1.69
3.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(189g)
Tłuszcz (g)
16.51
31.21
Tłuszcze nasycone (g)
5.95
11.25
Tłuszcze nienasycone (g)
10.56
19.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.90
16.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.67
3.15
Cholesterol (mg)
53.54
101.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(189g)
Witamina A (µg (mcg))
29.93
56.57
Witamina B6 (mg)
0.21
0.40
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.72
1.35
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.12
0.23
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.61
1.15
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.36
2.57
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.56
55.87
Tiamina (mg)
0.33
0.62
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.38
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.80
5.29
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.08
11.49
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.84
7.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(189g)
Sód (mg)
246.93
466.70
Potas (mg)
228.17
431.23
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
115.83
218.93
Fosfor (mg)
201.95
381.68
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.66
33.37
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
1.23
Cynk (mg)
2.16
4.08
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki pod pierzynką 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki pod pierzynką

Koszt składników
47.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Sos sojowy
15 ml
1 łyżka
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 15 ml
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Jogurt grecki 0% tłuszczu
100 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.22
Za 100 ml
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Ser żółty
80 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 80 g
Koszt składników
47.60