Karkówka pod pierzynką
- Karkówka wieprzowa (400 g)
- Sos sojowy - 1 łyżka (15 ml)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (100 ml)
- Śmietana 12% (100 g)
- Ser żółty (80 g)
Przepis na karkówkę pod pierzynką krok po kroku
Karkówkę oczyść i podziel na plastry. Następnie rozbij je tłuczkiem.
W misce zmieszaj oliwę, sos sojowy, a także przyprawy. Mięso zanurz w marynacie i odstaw na 30 minut.
Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym.
W misce wymieszaj jogurt, śmietanę i starty ser. Polej sosem karkówkę.
Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 60 minut.
Więcej informacji na temat karkówki pod pierzynką
Karkówka pod pierzynką to wspaniała opcja na obiad dla całej rodziny. Przypadnie do gustu zwłaszcza wszystkim miłośnikom mies. W takim wydaniu karkówka jest bardzo soczysta i niezwykle krucha. Dodatkowo otula ją pyszny śmietanowo - jogurtowy sos, a na wierzchu rozpływa się żółty ser. To danie jest tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karkówkę pod pierzynką, która będzie nie tylko smaczna, ale również prosta to ten przepis świetnie się sprawdzi. Do przygotowania tego dania wystarczy tylko kilka chwil, jednak należy pamiętać o konieczności marynowania karkówki, by miała dobry smak.
Przepis na karkówkę pod pierzynką to świetny pomysł dla wszystkich, którzy szukają naprawdę ciekawej propozycji na bazie mięsa. Karkówka jest niezwykle popularnym wyborem, ze względu na jej smak, a także łatwość przygotowania. Warto jednak zadbać o niezbyt tłuste kawałki, gdyż nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie negatywnie wpływa na zdrowie układu krwionośnego. Do przyprawiania karkówki nie potrzeba zbyt dużo przypraw, gdyż jest ona dość delikatna. Wystarczy odrobina ziół, dobrze jest stworzyć marynatę na bazie oliwy z oliwek, która świetnie równoważy ilość tłuszczów, w kierunku tych zdrowszych. To danie, które na pewno przypadnie do gustu szczególnie tym osobom, które szukają czegoś będącego dobrą alternatywą dla karkówki z grilla. W tej wersji skąpana jest ona w niezwykle pysznym sosie na bazie śmietany, jogurtu i sera. Śmietanę łączy się z jogurtem, by zmniejszyć ilość tłuszczu, a zwiększyć udział białka. Dzięki temu całość jest bardziej odpowiednia dla układu krwionośnego i trawiennego.
Ten pyszny pomysł na karczek wieprzowy będzie świetnym wyborem na niedzielny obiad, ale nie tylko, gdyż przygotowuje się go w kilka minut. Ze względu na to, że jest bardzo prosty w przygotowaniu poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. To dobry wybór również dla tych, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami. Karczek jest pyszny i łatwy.
Można sos zrobić również z pieczarek i sera, jednak opcja z przepisu jest delikatniejsza. Ta zapiekana karkówka będzie dobrym wyborem również na imprezę.
Alergeny w karkówce pod pierzynką
Lista alergenów dla karkówki pod pierzynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Śmietana 12%
- Ser żółty
Wartości odżywcze karkówki pod pierzynką
To opcja bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego nie powinna gościć zbyt często w menu.
Energia i białka
(189g)
Węglowodany
(189g)
Tłuszcze
(189g)
Witaminy
(189g)
Składniki mineralne
(189g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.