Karkówka po żydowsku

Opublikowano: 24.11.2021 r., 12:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka po żydowsku podana w białym naczyniu.
Karkówka po żydowsku
Karkówka po żydowsku to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników łatwych mięsnych dań. Jest proste, smaczne, a przy tym niezwykle sycące i bardzo efektowne.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
382 kcal
Kcal w porcji
404 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karkówka wieprzowa (400 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Pieczarki 5 szt (100 g)
  • Papryka zielona 1 szt (250 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (60 ml)
  • Ketchup 4 łyżeczki (40 g)
  • Musztarda sarepska 3 łyżki (75 g)
  • Bulion wołowy (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, papryka ostra, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, tłuczek do mięsa

Przepis na karkówkę po żydowsku krok po kroku

Mięso pokrój na plastry i rozbij je tłuczkiem.

W dużej misce zmieszaj ketchup, musztardę i olej. Dodaj przyprawy.

W danej marynacie wymieszaj mięso i odłóż na 30 minut.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej bulionem.

Dodaj pokrojone na plasterki warzywa.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na karkówkę po żydowsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat karkówki po żydowsku

Karkówka po żydowsku to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Skąpana we wspaniałym ostrym sosie, otulona warzywami, będzie idealną opcją dla wszystkich mięsnych smakoszy. Tak przygotowana karkówka jest niezwykle delikatna i bardzo soczysta. Idealnie sprawdzi się z ryżem lub kaszą.

Przepis na karkówkę po żydowsku jest bardzo prosty i pozwala przygotować danie smaczne i sycące. To świetna opcja dla wszystkich, którzy szukają dobrej alternatywy dla klasycznego kotleta. W takiej wersji karkówka ma wspaniały smak, ale jest również bardzo krucha. To danie niezwykle odżywcze ze względu na dużą liczbę różnych warzyw, których używa się do jego przygotowania. Pierwsze skrzypce odgrywa tu oczywiście mięso. Najlepiej wybierać kawałki jak najmniej tłuste, co pozwoli ograniczyć ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze niekorzystnie działają na układ krwionośnych. Marynata, która jest niezbędna do stworzenia tego smacznego dodatku musi być delikatna, jednak odpowiednio aromatyczna, by nie przytłoczyć smaku mięsa i piwa. Najłatwiej stworzyć ją z połączenia ketchupu i musztardy. Będzie odpowiednio ostra, nieco kwaśna i słodka. Dobrze jest wybrać musztardę o dość pikantnym smaku, dzięki czemu mięso nabierze większego charakteru. Karków jest mięsem niezwykle często wybieranym na obiad. Nic dziwnego jest niezbyt tłusta, a przy okazji można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Można kupić ją w jednym kawałku lub podzieloną na plastry. To mięso, które jest niezwykle uniwersalne. Choć zwykle kojarzy się tylko z grillem, to można przygotować je na wiele różnych sposobów. Warto skorzystać właśnie z tego, gdyż pozwala na stworzenie ciekawego dania. Całość robi się z dodatkiem papryki, ale również z pieczarkami, dzięki czemu jest niezwykle odżywcza. Choć w niektórych przypadkach robi się ją w zalewie z ogórków konserwowych, jednak nie jest to konieczne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karkówkę po żydowsku, to ten smaczny przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To dobra opcja na obiad dla całej rodziny. Karkówka jest pyszna, a przy tym niezwykle łatwa. Ta smaczna potrawa na pewno pojawi się na twoim stole nieraz, gdy jej spróbujesz.

Alergeny w karkówce po żydowsku

Lista alergenów dla karkówki po żydowsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda sarepska
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Wartości odżywcze karkówki po żydowsku

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na duży udział nasyconych kwasów tłuszczowych nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(404g)
Energia (kcal)
94.64
382.35
Białko (g)
7.42
29.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(404g)
Węglowodany (g)
2.97
12.00
Węglowodany przyswajalne (g)
2.18
8.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
3.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(404g)
Tłuszcz (g)
5.98
24.16
Tłuszcze nasycone (g)
1.62
6.55
Tłuszcze nienasycone (g)
4.36
17.61
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.61
14.58
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.75
3.03
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.84
68.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(404g)
Witamina A (µg (mcg))
50.40
203.60
Witamina B6 (mg)
0.14
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.95
Witamina C (mg)
13.48
54.47
Witamina D (µg (mcg))
0.25
1.01
Witamina E (mg)
0.66
2.66
Retinol (µg (mcg))
0.25
1.00
Tiamina (mg)
0.18
0.72
Ryboflawina (mg)
0.12
0.48
Niacyna (mg)
1.94
7.85
Foliany (µg (mcg))
6.99
28.25
Beta karoten (µg (mcg))
503.23
2033.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(404g)
Sód (mg)
210.01
848.43
Potas (mg)
187.80
758.72
Wapń (mg)
13.59
54.92
Fosfor (mg)
83.28
336.43
Magnez (mg)
11.52
46.53
Żelazo (mg)
0.52
2.11
Cynk (mg)
0.89
3.59
Miedź (mg)
0.07
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki po żydowsku 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki po żydowsku

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
100 g
5 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Papryka zielona
250 g
1 szt
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.50
Za 250 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Ketchup
40 g
4 łyżeczki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Musztarda sarepska
75 g
3 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 75 g
Bulion wołowy
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
68.50