Karkówka po zbójnicku

Opublikowano: 04.11.2021 r., 23:52 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
karkówka z warzywami
Karkówka po zbójnicku
Karkówka po zbójnicku to delikatne i kruche mięso, któremu niesamowitego aromatu nadaje warzywny bulion ze świeżymi ziołami i warzywami. Poznaj przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
486 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Karkówka wieprzowa 5 plastrów (600 g)
  • Papryka zielona 1 sztuka (240 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (240 g)
  • Papryka żółta 1 sztuka (240 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Ogórki konserwowe 3 sztuki (180 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
  • Musztarda 2 łyżki (20 g)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na karkówkę po zbójnicku krok po kroku

Plastry karkówki delikatnie rozbij i dopraw do smaku.

W misce wymieszaj mięso z olejem i pozostaw na kilka godzin w lodówce.

W brytfannie usmaż plastry karkówki.

Następnie dodaj pokrojone warzywa i duś pod przykryciem.

Po 10 minutach dodaj szklankę wody i resztę składników.

Wywar dokładnie wymieszaj i duś przez około godzinę.

Jak oceniasz przepis na karkówkę po zbójnicku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat karkówki po zbójnicku

Karkówka po zbójnicku to danie, które z pewnością przypadnie Ci do gustu. Poznaj mój sprawdzony przepis i dowiedz się jak zrobić karkówkę po zbójnicku.

Potrzebujesz około 0,5 kg kawałek karkówki w całości lub już pokrojoną w plastry. Ja zazwyczaj porcjuje mięso przed obróbką termiczną. Teraz wystarczy, że w misce wymieszasz mięso z olejem rzepakowym i przyprawami. Szczególnie polecam: słodką czerwoną paprykę, wędzoną paprykę, szczyptę soli i pieprzu. Tak przyprawione mięso zostawiam na kilka godzin w lodówce, jeśli masz możliwość możesz przygotować mięso dzień wcześniej przed jego smażeniem. Wtedy mięso będzie niezwykle aromatyczne.

W brytfance podsmaż wcześniej zamarynowane plastry karkówki, dodaj pokrojone w większe kawałki warzywa i duś przez chwilę pod przykryciem. Cała zawartość brytfanny delikatnie zmięknie i nabierze aromatu. Na etapie duszenia dodaje świeże gałązki rozmarynu i tymianku, bardzo polecam karkówka wtedy jest pyszna. Jako warzywa zawszę dodaję papryki w różnych kolorach, ogórki, cebulę i czosnek, które mają właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Dlatego warto dodawać je do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym gdzie musimy dbać o naszą odporność. Karkówka po zbójnicku idealnie komponuje się też z pieczarkami dlatego śmiało możesz je dodać. Następnie dodaj bulion warzywny lub szklankę wody i resztę składników. Dokładnie wymieszaj wywar i duś mięso z warzywami około godzinę. Mięso stanie się delikatne i kruche. Karkówka po zbójnicku to idealny pomysł na kolację czy na obiad w rodzinnym gronie. Karkówka będzie bardzo dobra z różnymi dodatkami. Warto postawić na gruboziarniste kasze np. gryczana. Mięso idealnie skomponuję się także z ziemniakami, mogą to być zwykle ziemniaki ugotowane w wodzie lub puree ziemniaczane. W sezonie jesiennym warto wykorzystać sezonowe produkty np. dynie, której teraz mamy pod ostatkiem. Zamiast puree ziemniaczanego możesz przygotować puree z dyni. Każda z tych wersji będzie pyszna i będzie to idealny pomysł na potrawę w gronie rodziny lub znajomych.

Zapamiętaj przepis na karkówkę po zbójnicku, na pewno wrócisz do niego nie jeden raz.

Alergeny w karkówce po zbójnicku

Lista alergenów dla karkówki po zbójnicku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Musztarda
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze karkówki po zbójnicku

na 100g gotowej potrawy

Mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne gdy przygotujesz domowy bulion warzywny zamiast np. kostki rosołowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
81.15
486.88
Białko (g)
8.70
52.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
3.19
19.12
Węglowodany przyswajalne (g)
2.32
13.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
5.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
3.73
22.37
Tłuszcze nasycone (g)
1.19
7.14
Tłuszcze nienasycone (g)
2.54
15.23
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.80
10.78
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
4.45
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.36
128.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
26.35
158.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
50.08
300.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
1.88
Witamina E (mg)
0.30
1.82
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.31
1.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
1.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.99
11.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.51
81.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
273.86
1643.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
149.10
894.60
Potas (mg)
213.84
1283.03
Wapń (mg)
15.64
93.83
Fosfor (mg)
91.18
547.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.81
76.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.56
3.38
Cynk (mg)
1.09
6.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki po zbójnicku 20
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki po zbójnicku

Koszt składników
70.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
600 g
5 plastrów
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Papryka zielona
240 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Papryka żółta
240 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ogórki konserwowe
180 g
3 sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 180 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Koszt składników
70.00