Karkówka po zbójnicku
- Karkówka wieprzowa - 5 plastrów (600 g)
- Papryka zielona - 1 sztuka (240 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (240 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Ogórki konserwowe - 3 sztuki (180 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Musztarda - 2 łyżki (20 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
Przepis na karkówkę po zbójnicku krok po kroku
Plastry karkówki delikatnie rozbij i dopraw do smaku.
W misce wymieszaj mięso z olejem i pozostaw na kilka godzin w lodówce.
W brytfannie usmaż plastry karkówki.
Następnie dodaj pokrojone warzywa i duś pod przykryciem.
Po 10 minutach dodaj szklankę wody i resztę składników.
Wywar dokładnie wymieszaj i duś przez około godzinę.
Więcej informacji na temat karkówki po zbójnicku
Karkówka po zbójnicku to danie, które z pewnością przypadnie Ci do gustu. Poznaj mój sprawdzony przepis i dowiedz się jak zrobić karkówkę po zbójnicku.
Potrzebujesz około 0,5 kg kawałek karkówki w całości lub już pokrojoną w plastry. Ja zazwyczaj porcjuje mięso przed obróbką termiczną. Teraz wystarczy, że w misce wymieszasz mięso z olejem rzepakowym i przyprawami. Szczególnie polecam: słodką czerwoną paprykę, wędzoną paprykę, szczyptę soli i pieprzu. Tak przyprawione mięso zostawiam na kilka godzin w lodówce, jeśli masz możliwość możesz przygotować mięso dzień wcześniej przed jego smażeniem. Wtedy mięso będzie niezwykle aromatyczne.
W brytfance podsmaż wcześniej zamarynowane plastry karkówki, dodaj pokrojone w większe kawałki warzywa i duś przez chwilę pod przykryciem. Cała zawartość brytfanny delikatnie zmięknie i nabierze aromatu. Na etapie duszenia dodaje świeże gałązki rozmarynu i tymianku, bardzo polecam karkówka wtedy jest pyszna. Jako warzywa zawszę dodaję papryki w różnych kolorach, ogórki, cebulę i czosnek, które mają właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Dlatego warto dodawać je do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym gdzie musimy dbać o naszą odporność. Karkówka po zbójnicku idealnie komponuje się też z pieczarkami dlatego śmiało możesz je dodać. Następnie dodaj bulion warzywny lub szklankę wody i resztę składników. Dokładnie wymieszaj wywar i duś mięso z warzywami około godzinę. Mięso stanie się delikatne i kruche. Karkówka po zbójnicku to idealny pomysł na kolację czy na obiad w rodzinnym gronie. Karkówka będzie bardzo dobra z różnymi dodatkami. Warto postawić na gruboziarniste kasze np. gryczana. Mięso idealnie skomponuję się także z ziemniakami, mogą to być zwykle ziemniaki ugotowane w wodzie lub puree ziemniaczane. W sezonie jesiennym warto wykorzystać sezonowe produkty np. dynie, której teraz mamy pod ostatkiem. Zamiast puree ziemniaczanego możesz przygotować puree z dyni. Każda z tych wersji będzie pyszna i będzie to idealny pomysł na potrawę w gronie rodziny lub znajomych.
Zapamiętaj przepis na karkówkę po zbójnicku, na pewno wrócisz do niego nie jeden raz.
Alergeny w karkówce po zbójnicku
Lista alergenów dla karkówki po zbójnicku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- Musztarda
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze karkówki po zbójnicku
Mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne gdy przygotujesz domowy bulion warzywny zamiast np. kostki rosołowej.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.