Karkówka po myśliwsku

Opublikowano: 29.11.2021 r., 13:08 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka po myśliwsku
Karkówka po myśliwsku
Karczek w sosie myśliwskim z cebulą, ogórkami kiszonymi oraz z grzybami suszonymi to znakomita inspiracja na pyszne mięso z piekarnika w sosie.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Pieczenie 120 min
385 kcal
Kcal w porcji
285 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1000 g)
  • Ogórki kiszone (300 g)
  • Cebula (200 g)
  • Suszone grzyby (60 g)
  • Koncentrat pomidorowy (380 g)
  • Keczup 4 łyżki (60 g)
  • Miód 2 łyżki (50 g)
  • Musztarda 1 łyżka (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 do obtoczenia mięsa (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny, tymianek, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska, miseczka

Przepis na karkówkę po myśliwsku krok po kroku

Namocz grzyby w wodzie (godzinę wcześniej). Po godzinie nastaw piekarnik do nagrzania na 180 stopni Celsjusza. Zagotuj też 3 szklanki wody (będzie na sos).

Umyj mięso. Pokrój karkówkę robiąc plastry o grubości około 2 cm.

Plastry karkówki posyp z obu stron solą, pieprzem, tymiankiem i papryką słodką.

Nagrzej patelnię.

Przyprawione mięso obtocz w mące z obu stron i wyłóż na gorącą patelnię.

Smaż mięso około 3-4 minuty z każdej strony, by stało się rumiane.

Ogórki pokrój w ćwierć plastry, cebulę w pół plastry, a namoczone grzyby w paski.

No naczynia żaroodpornego włóż mięso, przykryj pokrojonymi warzywami i grzybami. Wyłóż też pokrojone drobno 2 ząbki czosnku.

Czas na marynatę. 3 szklanki gorącej wody, koncentrat, keczup, musztardę, miód, sok z połowy cytryny, paprykę ostrą i słodką, tymianek, sól, pieprz i 2 liście laurowe dokładnie ze sobą wymieszaj. Spróbuj czy smak jest odpowiedni, jeśli by czegoś brakowało - dodaj.

Powstałą marynatę wylej na mięso.

Piecz karkówkę pod przykryciem przez 2 godziny.

Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmij przykrywkę.

Jak oceniasz przepis na karkówkę po myśliwsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat karkówki po myśliwsku

Karczek w sosie myśliwskim z cebulą, ogórkami kiszonymi oraz z grzybami suszonymi to znakomita inspiracja na pyszne mięso z piekarnika w sosie. Karkówka po myśliwsku pieczona jest przez 2 godziny, przez co mięso jest niezwykle miękkie. Przepis na karkówkę po myśliwsku jest wyśmienity, łączy smaki słodkiego, słonego i pikantnego. Karczek z sosem myśliwskim to dobry sposób na wyjątkowe danie pieczone w piekarniku. Jak zrobisz karkówkę po myśliwsku, możesz podawać ją z ziemniakami i ogórkami kiszonymi.

Karkówka po myśliwsku z piekarnika to połączenie karczku z sosem myśliwskim. Sos ten jest z grzybami suszonymi, ogórkami kiszonymi, cebulą, koncentratem pomidorowym, keczupem oraz przyprawami. Jak zrobić karkówkę po myśliwsku? Godzinę przed rozpoczęciem gotowania zalej suszone grzyby gorącą wodą. Gdy minie godzina nastaw piekarnik, by się grzał. Wstaw też wodę na sos, by się zagotowała. Przygotuj mięso. Pokrój umyte mięso w plastry. Przypraw i obtocz w mące. Obsmaż karczek na rozgrzanej patelni. Nie ma potrzeby smażenia na oleju czy innym tłuszczu. Karkówka jest tłusta, więc nie jest to konieczne. Namoczone grzyby pokrój w paski, ogórki kiszone przekrój wzdłuż na krzyż, a następnie zrób ćwierć plastry. Cebulę wystarczy przekroić na pół i zrobić pół plasterki. Obsmażone mięso włóż do naczynia żaroodpornego. Na mięsie ułóż warzywa i grzyby, a także posiekany czosnek. Przygotuj marynatę. Gorącą wodę wymieszaj z koncentratem, keczupem, miodem, musztardą i przyprawami. Ważne jest, by marynata była odpowiednio doprawiona. Jeżeli uważasz, że jest zbyt mało pikantna – dodaj ostrej przyprawy. Jeśli miałaby zbyt mało słony smak – posól. Można także dodać więcej miodu, jeśli lubisz bardziej słodki smak. Zalej marynatą mięso. Przepis na karkówkę po myśliwsku piecz pod przykryciem przez 90 minut, kolejne 30 minut piecz bez przykrycia.

Karczek w sosie myśliwskim zawiera grzyby suszone. Można zrobić go też z grzybów świeżych. Jak zrobić karkówkę po myśliwsku używając grzybów świeżych? Grzyby suszone trzeba namoczyć, świeże zaś należy bardzo dokładnie oczyścić. Do przepisu na karkówkę po myśliwsku użyj około pół kilograma grzybów świeżych zamiast grzybów suszonych.

Pieczona karkówka po myśliwsku smakuje wspaniale z ziemniakami, ale także będzie równie pyszna z kaszą albo z ryżem. Najlepsze do niej są warzywa kiszone, na przykład ogórki. Pasują także do niej warzywa konserwowe takie jak papryka. Świetnie smakuje z surówką z kapusty kiszonej. Mięso w sosie jest niezwykle miękkie i rozpływające się w ustach. Długie pieczenie sprawia, że jest naprawdę fantastyczne.

Alergeny w karkówce po myśliwsku

Lista alergenów dla karkówki po myśliwsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze karkówki po myśliwsku

na 100g gotowej potrawy

Karkówka po myśliwsku to przepis, który jest bogaty w tłuszcz. Ma wysoką kaloryczność. Przez obecność suszonych grzybów danie nie jest polecane małym dzieciom.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kcal)
135.15
385.17
Białko (g)
14.34
40.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany (g)
10.69
30.47
Węglowodany przyswajalne (g)
8.76
24.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.93
5.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz (g)
3.95
11.26
Tłuszcze nasycone (g)
1.61
4.60
Tłuszcze nienasycone (g)
2.34
6.66
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.66
4.75
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
1.91
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.08
91.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina A (µg (mcg))
16.28
46.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.67
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
1.26
Brak danych dla: suszone grzyby, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.90
13.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.47
1.34
Brak danych dla: suszone grzyby, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.43
Brak danych dla: suszone grzyby, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.47
1.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.92
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.51
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.21
9.14
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.76
27.81
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
182.29
519.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód (mg)
249.52
711.14
Potas (mg)
370.62
1056.26
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.83
47.98
Fosfor (mg)
141.35
402.84
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.19
57.53
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.55
4.41
Cynk (mg)
1.65
4.71
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.42
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki po myśliwsku 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki po myśliwsku

Koszt składników
86.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Ogórki kiszone
300 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Suszone grzyby
60 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
21.00
Za 60 g
Koncentrat pomidorowy
380 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 5
7.12
Za 380 g
Keczup
60 g
4 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Miód
50 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Musztarda
20 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
do obtoczenia mięsa
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
86.50