Karkówka po meksykańsku

Opublikowano: 20.12.2021 r., 13:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka po meksykańsku podana w czarnym naczyniu żaroodpornym.
Karkówka po meksykańsku
Karkówka po meksykańsku to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. To jest aromatyczne, niezwykle pikantne i sycące.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Obsmażanie 50 min
711 kcal
Kcal w porcji
454 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karkówka wieprzowa (400 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
  • Pomidory w puszce 1 szt (400 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Fasola czerwona 1 puszka (400 g)
  • Kukurydza konserwowa 1 mini puszka (70 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, tymianek, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duża miska, rondelek

Przepis na karkówkę po meksykańsku krok po kroku

Mięso oczyść, oprósz solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej karkówkę z obu stron.

W naczyniu żaroodpornym rozłóż mięso.

Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy, a następnie ułóż na mięsie.

Cebulę pokrój na plasterki i dodaj do mięsa.

W rondelku podgrzej pomidory z puszki z przecierem.

Dodaj przyprawy i gotuj przez 5 minut.

Zalej mięso sosem pomidorowym i wstaw do piekarnika.

Danie piecz w 200 stopniach przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na karkówkę po meksykańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat karkówki po meksykańsku

Karkówka po meksykańsku to pyszny sposób na przygotowanie wieprzowiny. Mięso pieczone pod kołderką z warzyw i pikantnego pomidorowego sosu to fantastyczny wybór na co dzień. Świetnie sprawdza się zwłaszcza dla miłośników pikantnej kuchni. Idealnie łączą się z zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem.

Przepis na karkówkę po meksykańsku sprawdzi się dla osób, które szukają pomysłu na ciekawy obiad, pełen smaku i aromatu. Ta receptura taka właśnie jest. Oprócz tego pozwala na włączenie do menu większej ilości warzyw, które w tym przepisie skrywają się w pomidorowym sosie. Bazą tej potrawy jest bez wątpienia karkówka wieprzowa, która należy do najpopularniejszych mięs w Polsce. Jednak zwykle pojawia się raczej z w wersji z grilla, warto jednak poeksperymentować i wybrać tej opcji. Najlepiej wybrać do tego dania mięso już pokrojone na plastry, dzięki temu nie będą one zbyt grube. Dobrze, by nie miały zbyt dużo tłuszczu, gdyż jego nadmiar negatywnie wpływa na układ krwionośny. Pod wpływem temperatury i tak większość wytopi się, dzięki czemu mięso nie będzie tak tłuste. Dodatkowo, dzięki obecności warzyw danie to bogate jest w błonnik, który wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi. W tym daniu stawia się na prostotę - do karkówki dodaje się fasolę czerwoną, kukurydzę i cebulę. Te warzywa stanowią podstawę kuchni meksykańskiej, ale są łatwo dostępne również w Polsce, dzięki czemu całe danie jest tanie. To propozycja, która świetnie sprawdza się na obiad. Jest prosta, szybka i sycąca, a w dodatku pyszna. To dobra opcja także dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za zbyt pracochłonnymi daniami. W tym wypadku wszystko robi się praktycznie samo. Wystarczy tylko składniki wymieszać i wrzucić do piekarnika.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karkówkę po meksykańsku, która nie tylko będzie dobra w smaku, ale również zdrowsza, niż popularna wersja, ten prosty przepis przypadnie ci do gustu. Zrobisz z nim naprawdę pyszne danie, pełne warzyw i z wspaniałym sosem.

Alergeny w karkówce po meksykańsku

Lista alergenów dla karkówki po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę po meksykańsku

Wartości odżywcze karkówki po meksykańsku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, jednak ze względu na dużą ilość czerwonego mięsa, nie powinno gościć w menu częściej niż dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(454g)
Energia (kcal)
156.78
711.79
Białko (g)
11.51
52.25
Fenyloalanina (mg)
0.29
1.30
Brak danych dla: karkówka wieprzowa, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(454g)
Węglowodany (g)
18.33
83.23
Węglowodany przyswajalne (g)
14.00
63.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.33
19.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(454g)
Tłuszcz (g)
4.60
20.87
Tłuszcze nasycone (g)
1.24
5.64
Tłuszcze nienasycone (g)
3.35
15.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.62
11.88
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
3.34
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: karkówka wieprzowa, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.99
68.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(454g)
Witamina A (µg (mcg))
8.37
38.02
Witamina B6 (mg)
0.24
1.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.94
Witamina C (mg)
5.94
26.97
Witamina D (µg (mcg))
0.22
1.00
Witamina E (mg)
1.18
5.34
Retinol (µg (mcg))
0.22
1.00
Tiamina (mg)
0.29
1.34
Ryboflawina (mg)
0.14
0.65
Niacyna (mg)
2.24
10.17
Foliany (µg (mcg))
95.79
434.86
Beta karoten (µg (mcg))
95.96
435.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(454g)
Sód (mg)
74.69
339.09
Potas (mg)
547.98
2487.81
Wapń (mg)
34.28
155.65
Fosfor (mg)
163.14
740.66
Magnez (mg)
40.36
183.23
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.42
10.97
Cynk (mg)
1.48
6.70
Miedź (mg)
0.29
1.30
Mangan (mg)
0.32
1.47
Brak danych dla: karkówka wieprzowa, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki po meksykańsku 34
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki po meksykańsku

Koszt składników
52.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Pomidory w puszce
400 g
1 szt
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Fasola czerwona
400 g
1 puszka
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 400 g
Kukurydza konserwowa
70 g
1 mini puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
52.80