Karkówka po królewsku

Opublikowano: 23.11.2021 r., 6:35 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka po królewsku w naczyniu
Karkówka po królewsku
Karkówka po królewsku z warzywami jest przepyszna. Dzięki pieczeniu w zamkniętym naczyniu mięso będzie miękkie i rozpływające się w ustach. Przepis idealnie sprawdzi się na obiad.
Przygotowanie 120 min
Pieczenie i Marynowanie 90 min
449 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1000 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Marchewka - 2 marchewki (90 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska

Przepis na karkówkę po królewsku krok po kroku

Karkówkę pokrój w plastry. Rozłóż je i dopraw. Mięso najlepiej marynuj całą noc w lodówce.

Pieczarki przekrój na pół, marchewkę w talarki, a cebulę w piórka.

Naczynie żaroodporne natłuść.

Ułóż mięso i warzywa.

Piecz w zamkniętym naczyniu w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na karkówkę po królewsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat karkówki po królewsku

Pyszna karkówka po królewsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Karczek z warzywami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nimi poradzić. Posiłek zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić karkówkę po królewsku ? Przygotowanie jej jest proste. Na początku mięso należy pokroić w plastry. Następnie rozkładamy je i doprawiamy. Aby danie było aromatyczne, warto karczek z przyprawami zostawić na noc w lodówce. Pieczarki kroimy na pół, marchewkę w talarki a cebulę w piórka. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wkładamy mięso i warzywa. Pieczemy w zamkniętym naczyniu w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Jeśli nie posiadamy miski żaroodpornej, danie z łatwością można również przyrządzić w rękawie do pieczenia.

Przepis na karkówkę po królewsku nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z pieczarek, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są one składnikiem o niskiej wartości kalorycznej. Pieczarki to również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który odpowiada między innymi za obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz normalizacje poziomu cukru. Ponadto pieczarki są bogactwem witamin z grupy B oraz C i D. Grzyby posiadają także składniki, które mają działanie antynowotworowe oraz chroniące DNA przed uszkodzeniami.

Pieczona karkówka z pieczarkami i z marchewką posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest szybkie w przygotowaniu oraz smaczne. Idealnie sprawdzi się również jako obiad na święta. Dobra karkówka powinna długo się marynować tak, aby przeszła przyprawami. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w karkówce po królewsku

Lista alergenów dla karkówki po królewsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze karkówki po królewsku

na 100g gotowej potrawy

Karkówka należy do mięs o podwyższonej ilości tłuszczu, dlatego jeśli nie możemy spożywać tego typu mięs warto ją zamienić na drób, który również idealnie sprawdzi się w takim wydaniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
154.90
449.22
Białko (g)
19.49
56.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
1.68
4.87
Węglowodany przyswajalne (g)
1.26
3.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
1.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
7.38
21.41
Tłuszcze nasycone (g)
2.58
7.48
Tłuszcze nienasycone (g)
4.81
13.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.65
10.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.16
3.36
Cholesterol (mg)
50.00
145.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A (µg (mcg))
55.99
162.38
Witamina B6 (mg)
0.30
0.87
Witamina B12 (µg (mcg))
0.70
2.02
Witamina C (mg)
1.17
3.38
Witamina D (µg (mcg))
0.74
2.14
Witamina E (mg)
0.46
1.35
Retinol (µg (mcg))
0.74
2.13
Tiamina (mg)
0.46
1.33
Ryboflawina (mg)
0.26
0.74
Niacyna (mg)
4.27
12.39
Foliany (µg (mcg))
7.47
21.66
Beta karoten (µg (mcg))
548.35
1590.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
53.97
156.51
Potas (mg)
314.79
912.90
Wapń (mg)
14.40
41.77
Fosfor (mg)
196.29
569.23
Magnez (mg)
17.23
49.96
Żelazo (mg)
0.85
2.46
Cynk (mg)
2.39
6.94
Miedź (mg)
0.13
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki po królewsku 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki po królewsku

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Marchewka
90 g
2 marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
54.50