Karkówka po królewsku
- Karkówka wieprzowa (1000 g)
- Pieczarki (150 g)
- Marchewka - 2 marchewki (90 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
Przepis na karkówkę po królewsku krok po kroku
Karkówkę pokrój w plastry. Rozłóż je i dopraw. Mięso najlepiej marynuj całą noc w lodówce.
Pieczarki przekrój na pół, marchewkę w talarki, a cebulę w piórka.
Naczynie żaroodporne natłuść.
Ułóż mięso i warzywa.
Piecz w zamkniętym naczyniu w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Więcej informacji na temat karkówki po królewsku
Pyszna karkówka po królewsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Karczek z warzywami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nimi poradzić. Posiłek zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić karkówkę po królewsku ? Przygotowanie jej jest proste. Na początku mięso należy pokroić w plastry. Następnie rozkładamy je i doprawiamy. Aby danie było aromatyczne, warto karczek z przyprawami zostawić na noc w lodówce. Pieczarki kroimy na pół, marchewkę w talarki a cebulę w piórka. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wkładamy mięso i warzywa. Pieczemy w zamkniętym naczyniu w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Jeśli nie posiadamy miski żaroodpornej, danie z łatwością można również przyrządzić w rękawie do pieczenia.
Przepis na karkówkę po królewsku nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z pieczarek, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są one składnikiem o niskiej wartości kalorycznej. Pieczarki to również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który odpowiada między innymi za obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz normalizacje poziomu cukru. Ponadto pieczarki są bogactwem witamin z grupy B oraz C i D. Grzyby posiadają także składniki, które mają działanie antynowotworowe oraz chroniące DNA przed uszkodzeniami.
Pieczona karkówka z pieczarkami i z marchewką posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest szybkie w przygotowaniu oraz smaczne. Idealnie sprawdzi się również jako obiad na święta. Dobra karkówka powinna długo się marynować tak, aby przeszła przyprawami. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w karkówce po królewsku
Lista alergenów dla karkówki po królewsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze karkówki po królewsku
Karkówka należy do mięs o podwyższonej ilości tłuszczu, dlatego jeśli nie możemy spożywać tego typu mięs warto ją zamienić na drób, który również idealnie sprawdzi się w takim wydaniu.
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.