Karkówka po kaszubsku

Opublikowano: 20.03.2023 r., 11:28 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka po kaszubsku na drewnianej desce
Karkówka po kaszubsku
Karkówka po kaszubsku to świetny pomysł na obiad. Jest bardzo łatwa w przygotowania, a smak na długo zapada w pamięć.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 80 min
273 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1000 g)
  • Łopatka wieprzowa mielona (300 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Papryka czerwona 1/2 sztuki (120 g)
  • Kajzerka podsuszona (80 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Serek topiony śmietankowy (100 g)
  • Mleko 3,2% (125 ml)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do mięsa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, rózga, miska, rękaw do pieczenia, rondelek

Przepis na karkówkę po kaszubsku krok po kroku

Karkówkę natnij na płasko i rozłóż na plaster. Mięso natrzyj solą, pieprzem i przyprawą do mięsa (wieprzowego).

Bułkę włóż do miseczki i zalej wodą by namokła.

Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę.

Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim pieczarki z papryką i cebulą. Odłóż na bok 2 łyżki podsmażonych warzyw.

Podsmażone składniki wymieszaj z mielonym mięsem, jajkiem i odciśniętą bułką kajzerką.

Na płat mięsa wyłóż farsz, zostawiając wolne brzegi. Zwiń roladę i zepnij wykałaczkami lub owiń sznurkiem.

Mięso przełóż do rękawa, dodaj 2 łyżki wody i zabezpiecz końce. Piecz przez 70 minut w 180 st. C. Po tym czasie rozetnij folię i piecz jeszcze 10 minut, by mięso się zarumieniło.

W międzyczasie wlej śmietanę, mleko i serek topiony do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając.

Dodaj odłożone wcześniej warzywa i jeszcze chwilę podgrzewaj. Ściągnij z palnika, dodaj rozkłócone żółtko i wymieszaj.

Upieczone mięso pokrój w plastry, przełóż na talerz i podawaj polane sosem.

Jak oceniasz przepis na karkówkę po kaszubsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat karkówki po kaszubsku

Karkówka po kaszubsku to świetny pomysł na obiad. Jest bardzo łatwa w przygotowania, a smak na długo zapada w pamięć.

Przepis na karkówkę po kaszubsku sprawi, że na Twoim stole pojawi się pyszna, soczysta karkówka.

Karkówkę natnij na płasko i rozłóż na plaster. Mięso natrzyj solą, pieprzem i przyprawą do mięsa (wieprzowego). Bułkę włóż do miseczki i zalej wodą by namokła. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim pieczarki z papryką i cebulą. Odłóż na bok 2 łyżki podsmażonych warzyw. Podsmażone składniki wymieszaj z mielonym mięsem, jajkiem i odciśniętą bułką kajzerką. Na płat mięsa wyłóż farsz, zostawiając wolne brzegi. Zwiń roladę i zepnij wykałaczkami lub owiń sznurkiem. Mięso przełóż do rękawa, dodaj 2 łyżki wody i zabezpiecz końce. Piecz przez 70 minut w 180 st. C. Po tym czasie rozetnij folię i piecz jeszcze 10 minut, by mięso się zarumieniło. W międzyczasie wlej śmietanę, mleko i serek topiony do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając. Dodaj odłożone wcześniej warzywa i jeszcze chwilę podgrzewaj. Ściągnij z palnika, dodaj rozkłócone żółtko i wymieszaj. Upieczone mięso pokrój w plastry, przełóż na talerz i podawaj polane sosem. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta najlepsza karkówka.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić karkówkę po kaszubsku to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po karkówkę, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie przygotowane na patelni było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować mięsa paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybieraj do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobrą karkówkę? Powinna być ona lekko wilgotna i błyszcząca. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również białe żyłki tłuszczu. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że karkówka po kaszubsku będzie szczególnie dobra, a odpowiednie przyprawy podbiją prawdziwy smak mięsa.

Alergeny w karkówce po kaszubsku

Lista alergenów dla karkówki po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kajzerka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • serek topiony śmietankowy
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

Wartości odżywcze karkówki po kaszubsku

na 100g gotowej potrawy

Karkówka jest dość tłustym mięsem, dlatego nie powinna pojawiać się częściej niż 2 razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
156.15
273.26
Białko (g)
13.72
24.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
3.40
5.95
Węglowodany przyswajalne (g)
2.93
5.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
9.61
16.81
Tłuszcze nasycone (g)
4.38
7.66
Tłuszcze nienasycone (g)
5.23
9.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.95
6.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.28
2.24
Cholesterol (mg)
50.37
88.14
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
36.45
63.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.54
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.66
11.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.73
1.28
Witamina E (mg)
0.32
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.86
50.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.31
5.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.98
22.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
77.76
136.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
73.81
129.17
Potas (mg)
266.33
466.07
Wapń (mg)
32.34
56.59
Fosfor (mg)
158.01
276.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.24
26.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
1.48
Cynk (mg)
1.75
3.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki po kaszubsku 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki po kaszubsku

Koszt składników
81.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Łopatka wieprzowa
300 g
mielona
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
7.29
Za 300 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
120 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Kajzerka
80 g
podsuszona
0.30
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
0.48
Za 80 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Serek topiony śmietankowy
100 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
2.92
Za 100 g
Mleko 3,2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
81.60