Karkówka po kaszubsku
- Karkówka wieprzowa (1000 g)
- Łopatka wieprzowa - mielona (300 g)
- Pieczarki (500 g)
- Cebula (100 g)
- Papryka czerwona - 1/2 sztuki (120 g)
- Kajzerka - podsuszona (80 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Śmietana 18% (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Serek topiony śmietankowy (100 g)
- Mleko 3,2% (125 ml)
- Żółtko jajka (1 szt.)
Przepis na karkówkę po kaszubsku krok po kroku
Karkówkę natnij na płasko i rozłóż na plaster. Mięso natrzyj solą, pieprzem i przyprawą do mięsa (wieprzowego).
Bułkę włóż do miseczki i zalej wodą by namokła.
Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę.
Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim pieczarki z papryką i cebulą. Odłóż na bok 2 łyżki podsmażonych warzyw.
Podsmażone składniki wymieszaj z mielonym mięsem, jajkiem i odciśniętą bułką kajzerką.
Na płat mięsa wyłóż farsz, zostawiając wolne brzegi. Zwiń roladę i zepnij wykałaczkami lub owiń sznurkiem.
Mięso przełóż do rękawa, dodaj 2 łyżki wody i zabezpiecz końce. Piecz przez 70 minut w 180 st. C. Po tym czasie rozetnij folię i piecz jeszcze 10 minut, by mięso się zarumieniło.
W międzyczasie wlej śmietanę, mleko i serek topiony do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając.
Dodaj odłożone wcześniej warzywa i jeszcze chwilę podgrzewaj. Ściągnij z palnika, dodaj rozkłócone żółtko i wymieszaj.
Upieczone mięso pokrój w plastry, przełóż na talerz i podawaj polane sosem.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Kotlety z kalafiora
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Ryż z warzywami
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z soczewicy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kofta
-
Pałki z kurczaka
-
Polędwica z indyka
-
Zdrowy obiad
Więcej informacji na temat karkówki po kaszubsku
Karkówka po kaszubsku to świetny pomysł na obiad. Jest bardzo łatwa w przygotowania, a smak na długo zapada w pamięć.
Przepis na karkówkę po kaszubsku sprawi, że na Twoim stole pojawi się pyszna, soczysta karkówka.
Karkówkę natnij na płasko i rozłóż na plaster. Mięso natrzyj solą, pieprzem i przyprawą do mięsa (wieprzowego). Bułkę włóż do miseczki i zalej wodą by namokła. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim pieczarki z papryką i cebulą. Odłóż na bok 2 łyżki podsmażonych warzyw. Podsmażone składniki wymieszaj z mielonym mięsem, jajkiem i odciśniętą bułką kajzerką. Na płat mięsa wyłóż farsz, zostawiając wolne brzegi. Zwiń roladę i zepnij wykałaczkami lub owiń sznurkiem. Mięso przełóż do rękawa, dodaj 2 łyżki wody i zabezpiecz końce. Piecz przez 70 minut w 180 st. C. Po tym czasie rozetnij folię i piecz jeszcze 10 minut, by mięso się zarumieniło. W międzyczasie wlej śmietanę, mleko i serek topiony do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając. Dodaj odłożone wcześniej warzywa i jeszcze chwilę podgrzewaj. Ściągnij z palnika, dodaj rozkłócone żółtko i wymieszaj. Upieczone mięso pokrój w plastry, przełóż na talerz i podawaj polane sosem. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta najlepsza karkówka.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić karkówkę po kaszubsku to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po karkówkę, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie przygotowane na patelni było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować mięsa paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybieraj do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobrą karkówkę? Powinna być ona lekko wilgotna i błyszcząca. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również białe żyłki tłuszczu. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że karkówka po kaszubsku będzie szczególnie dobra, a odpowiednie przyprawy podbiją prawdziwy smak mięsa.
Alergeny w karkówce po kaszubsku
Lista alergenów dla karkówki po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kajzerka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- serek topiony śmietankowy
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięsa
Wartości odżywcze karkówki po kaszubsku
Karkówka jest dość tłustym mięsem, dlatego nie powinna pojawiać się częściej niż 2 razy w tygodniu.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.