Karkówka pieczona z warzywami

Opublikowano: 27.08.2021 r., 9:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka pieczona z warzywami podana w ozdobnym garnuszku. Obok niego leży nóż oraz widelec.
Karkówka pieczona z warzywami
Karkówka pieczona z warzywami to doskonały pomysł na obiad w leniwy dzień. Wszystkie składniki umieszczasz w naczyniu żaroodpornym i wstawiasz do piekarnika. Wypróbuj koniecznie.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 60 min
357 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1000 g)
  • Ziemniaki młode (400 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Kalafior (200 g)
  • Pieczarki 7 sztuk (200 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Cebula (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na karkówka pieczona z warzywami krok po kroku

Karkówkę pokrój w 3 centymetrowej grubości plastry. Dobraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.

Obierz marchew i ziemniaki. Pokrój ziemniaki w połówki. Marchew w talarki. Pokrój pieczarki na połówki. Cebulę pokrój w pióra. Kalafiora podziel na mniejsze części. Warzywa dopraw solą i polej olejem rzepakowym.

Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż warzywa. Między warzywa powkładaj plastry karkówki.

Piecz w 180 stopniach przez 60 minut.

Pod koniec pieczenia włącz grill w piekarniku i podpiecz jeszcze 10 minut.

Gotową karkówkę podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na karkówka pieczona z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat karkówki pieczonej z warzywami

Karkówka pieczona z warzywami to świetna propozycja na obiad. Soczysta karkówka świetnie komponuje się z podpieczonymi warzywami. Jest to danie szybkie do przygotowania. Przepis na karkówkę pieczoną z warzywami jest bardzo prosty, nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania tej pysznej potrawy będą Ci potrzebne produkty spożywcze takie jak: karkówka wieprzowa, ziemniaki, marchew, kalafior, cebula, pieczarki, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra i olej rzepakowy.

Jak zrobić karkówkę pieczoną z warzywami? Najpierw pokrój mięso wieprzowe w plastry o grubości 3 centymetrów. Obierz marchew i ziemniaki. Ziemniaki przekrój w pół, marchew posiekaj w talarki. Kalafior podziel na mniejsze cząstki. Posiekaj cebulę w pióra. Pieczarki przekrój na pół. Dopraw mięso solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Warzywa posyp solą i polej olejem rzepakowym. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warzywa, między warzywa powtykaj plastry karkówki. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Pod koniec pieczenia włącz opcję grilla i podpiecz 10 minut mięso i warzywa zrobią się rumiane.

Ziemniaki są źródłem błonnika, który pomaga z obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, reguluje dodatkowo perystaltykę jelit i zapewnia sytość na dłużej. Ziemniaki są dobry źródłem witaminy C i potasu, który obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca oraz odpowiada za regulację gospodarki wodno-elektrolitowej. Kalafior, którego od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K. Witamina K bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe.

Podsumowując karkówka pieczona z warzywami to wspaniały pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Danie przygotujesz w niespełna 10 minut. Duża zawartość warzyw podnosi ilość błonnika w daniu, czyniąc je sytym i dobrym dla naszego zdrowia.

Alergeny w karkówce pieczonej z warzywami

Lista alergenów dla karkówki pieczonej z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówka pieczona z warzywami

Wartości odżywcze karkówki pieczonej z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Karkówka pieczona z warzywami to świetna alternatywa dla smażonego mięsa. Pieczone mięso jest lżej strawne, ma mniejszą ilość tłuszczu więc i mniej kalorii. Warzywa pieczone z mięsem są dużo smaczniejsze, więc jeśli nie lubisz surowych warzyw spróbuj te pieczone z karkówką, będziesz zachwycony.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
119.01
357.04
Białko (g)
12.59
37.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
5.57
16.72
Węglowodany przyswajalne (g)
4.52
13.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
3.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
5.02
15.05
Tłuszcze nasycone (g)
1.56
4.68
Tłuszcze nienasycone (g)
3.46
10.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.46
7.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
2.98
Cholesterol (mg)
30.49
91.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
75.34
226.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.24
27.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.45
1.35
Witamina E (mg)
0.20
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.45
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.98
8.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.53
43.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
743.32
2229.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
40.36
121.08
Potas (mg)
324.48
973.45
Wapń (mg)
15.60
46.81
Fosfor (mg)
138.83
416.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.22
51.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.73
2.19
Cynk (mg)
1.57
4.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki pieczonej z warzywami 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki pieczonej z warzywami

Koszt składników
49.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Ziemniaki młode
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kalafior
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Pieczarki
200 g
7 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
49.50