Karkówka pieczona z warzywami
- Karkówka wieprzowa (1000 g)
- Ziemniaki młode (400 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Kalafior (200 g)
- Pieczarki - 7 sztuk (200 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Cebula (200 g)
Przepis na karkówka pieczona z warzywami krok po kroku
Karkówkę pokrój w 3 centymetrowej grubości plastry. Dobraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
Obierz marchew i ziemniaki. Pokrój ziemniaki w połówki. Marchew w talarki. Pokrój pieczarki na połówki. Cebulę pokrój w pióra. Kalafiora podziel na mniejsze części. Warzywa dopraw solą i polej olejem rzepakowym.
Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż warzywa. Między warzywa powkładaj plastry karkówki.
Piecz w 180 stopniach przez 60 minut.
Pod koniec pieczenia włącz grill w piekarniku i podpiecz jeszcze 10 minut.
Gotową karkówkę podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat karkówki pieczonej z warzywami
Karkówka pieczona z warzywami to świetna propozycja na obiad. Soczysta karkówka świetnie komponuje się z podpieczonymi warzywami. Jest to danie szybkie do przygotowania. Przepis na karkówkę pieczoną z warzywami jest bardzo prosty, nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania tej pysznej potrawy będą Ci potrzebne produkty spożywcze takie jak: karkówka wieprzowa, ziemniaki, marchew, kalafior, cebula, pieczarki, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra i olej rzepakowy.
Jak zrobić karkówkę pieczoną z warzywami? Najpierw pokrój mięso wieprzowe w plastry o grubości 3 centymetrów. Obierz marchew i ziemniaki. Ziemniaki przekrój w pół, marchew posiekaj w talarki. Kalafior podziel na mniejsze cząstki. Posiekaj cebulę w pióra. Pieczarki przekrój na pół. Dopraw mięso solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Warzywa posyp solą i polej olejem rzepakowym. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warzywa, między warzywa powtykaj plastry karkówki. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Pod koniec pieczenia włącz opcję grilla i podpiecz 10 minut mięso i warzywa zrobią się rumiane.
Ziemniaki są źródłem błonnika, który pomaga z obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, reguluje dodatkowo perystaltykę jelit i zapewnia sytość na dłużej. Ziemniaki są dobry źródłem witaminy C i potasu, który obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca oraz odpowiada za regulację gospodarki wodno-elektrolitowej. Kalafior, którego od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K. Witamina K bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe.
Podsumowując karkówka pieczona z warzywami to wspaniały pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Danie przygotujesz w niespełna 10 minut. Duża zawartość warzyw podnosi ilość błonnika w daniu, czyniąc je sytym i dobrym dla naszego zdrowia.
Alergeny w karkówce pieczonej z warzywami
Lista alergenów dla karkówki pieczonej z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówka pieczona z warzywami
Wartości odżywcze karkówki pieczonej z warzywami
Karkówka pieczona z warzywami to świetna alternatywa dla smażonego mięsa. Pieczone mięso jest lżej strawne, ma mniejszą ilość tłuszczu więc i mniej kalorii. Warzywa pieczone z mięsem są dużo smaczniejsze, więc jeśli nie lubisz surowych warzyw spróbuj te pieczone z karkówką, będziesz zachwycony.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.