Przepis na karkówkę pieczoną z pieczarkami krok po kroku
- Karkówka wieprzowa 500 g
- Pieczarki 250 g
- Cebula 100 g 1 cebula
- Keczup 40 g 4 łyżki
- Olej rzepakowy 30 ml 3 łyżki
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.
Mięso wkładamy do rękawa. Dodajemy przyprawy, keczup i olej. Rękaw szczelnie zamykamy i mieszamy dokładnie składniki.
Mięso pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 st C.
Często zadawane pytania
-
Zupa pieczarkowa
-
Pieczarki faszerowane
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Zupa strogonow
-
Schab z pieczarkami
-
Pierogi z kapustą i pieczarkami
-
Pierś z kurczaka z pieczarkami
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Leczo z pieczarkami
-
Obiad z pieczarkami

(liczba kalorii)
Karkówka pieczona z pieczarkami - cechy przepisu
Więcej o karkówce pieczonej z pieczarkami
Pyszna karkówka pieczona z pieczarkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Karkówka w połączeniu z warzywami oraz przyprawami jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić, upiec karkówkę z pieczarkami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Pieczarki również kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Mięso wkładamy do rękawa. Dodajemy przyprawy, keczup i olej. Rękaw szczelnie zamykamy i mieszamy dokładnie składniki. Mięso pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis na karkówkę pieczoną z pieczarkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która ma wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika. Ponadto w przepisie znajdują się pieczarki, które także są bogactwem witamin. Są one składnikiem o niskiej wartości kalorycznej. To również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który odpowiada między innymi za obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz normalizacje poziomu cukru we krwi. Ponadto pieczarki są bogactwem witamin z grupy B oraz C i D. Grzyby posiadają także składniki, które mają działanie antynowotworowe oraz chroniące DNA przed uszkodzeniami.
Smaczna karkówka z pieczarkami, cebulą i marynatą odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania głównego.
Wartości odżywcze karkówki pieczonej z pieczarkami
Energia i białka
(210g)
Węglowodany w karkówce pieczonej z pieczarkami
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy w przepisie na karkówkę pieczoną z pieczarkami
(210g)
Składniki mineralne w przepisie na karkówkę pieczoną z pieczarkami
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w karkówce pieczonej z pieczarkami
Lista alergenów dla karkówki pieczonej z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę pieczoną z pieczarkami