Przepis na karkówkę pieczoną z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, miska, rękaw do pieczenia

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.

Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.

Mięso wkładamy do rękawa. Dodajemy przyprawy, keczup i olej. Rękaw szczelnie zamykamy i mieszamy dokładnie składniki.

Mięso pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 st C.

Karkówka pieczona z pieczarkami na talerzu
Karkówka pieczona z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
15.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
300 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Karkówka pieczona z pieczarkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o karkówce pieczonej z pieczarkami

Pyszna karkówka pieczona z pieczarkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Karkówka w połączeniu z warzywami oraz przyprawami jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić, upiec karkówkę z pieczarkami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Pieczarki również kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Mięso wkładamy do rękawa. Dodajemy przyprawy, keczup i olej. Rękaw szczelnie zamykamy i mieszamy dokładnie składniki. Mięso pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Sprawdzony przepis na karkówkę pieczoną z pieczarkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która ma wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika. Ponadto w przepisie znajdują się pieczarki, które także są bogactwem witamin. Są one składnikiem o niskiej wartości kalorycznej. To również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który odpowiada między innymi za obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz normalizacje poziomu cukru we krwi. Ponadto pieczarki są bogactwem witamin z grupy B oraz C i D. Grzyby posiadają także składniki, które mają działanie antynowotworowe oraz chroniące DNA przed uszkodzeniami.

Smaczna karkówka z pieczarkami, cebulą i marynatą odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania głównego.

Wartości odżywcze karkówki pieczonej z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
142.98 kcal
300.25 kcal
Białko
15.05 g
31.61 g

Węglowodany w karkówce pieczonej z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
3.09 g
6.49 g
Węglowodany przyswajalne
2.62 g
5.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.47 g
0.99 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
7.69 g
16.16 g
Tłuszcze nasycone
1.99 g
4.17 g
Tłuszcze nienasycone
5.71 g
11.98 g
Tłuszcze jednonasycone
4.06 g
8.52 g
Tłuszcze wielonasycone
1.65 g
3.47 g
Cholesterol
36.96 mg
77.61 mg

Witaminy w przepisie na karkówkę pieczoną z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
1.67 µg (mcg)
3.52 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.52 µg (mcg)
1.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.55 mg
3.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.55 µg (mcg)
1.15 µg (mcg)
Witamina E
0.16 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.54 µg (mcg)
1.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.35 mg
0.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.87 mg
8.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
9.25 µg (mcg)
19.43 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
13.85 µg (mcg)
29.08 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na karkówkę pieczoną z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
77.10 mg
161.91 mg
Potas
297.65 mg
625.07 mg
Wapń
11.30 mg
23.73 mg
Fosfor
162.43 mg
341.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.97 mg
31.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.73 mg
1.53 mg
Cynk
1.87 mg
3.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki pieczonej z pieczarkami 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karkówce pieczonej z pieczarkami

Lista alergenów dla karkówki pieczonej z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę pieczoną z pieczarkami

Cena przygotowania karkówki pieczonej z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
500 g
12.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Keczup
40 g
4 łyżki
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na karkówkę pieczoną z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób