Karkówka pieczona w sosie
- Karkówka wieprzowa - 5 plastrów (500 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (40 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Jogurt naturalny (25 ml)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
Przepis na karkówkę pieczoną w sosie krok po kroku
Karkówkę oczyść z błonek. W misce zmieszaj sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, paprykę słodką, majeranek, cząber, gałkę muszkatołową i kminek. Mięso przełóż do miski i zamarynuj przez 30 minut.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej plastry karkówki.
Karkówkę umieść w naczyniu żaroodpornym i wylej do niego pozostałą w misce marynatę. Do całości dolej 3/4 szklanki wody. Ułóż wokół mięsa obrane i pokrojone warzywa. Piecz karkówkę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 70 minut.
Po tym czasie mięso wyłóż na półmisek a sos przelej do rondelka. Dodaj do niego skrobię i śmietanę i dobrze wymieszaj.
Gotowe mięso podawaj z sosem.
Więcej informacji na temat karkówki pieczonej w sosie
Karkówka pieczona w sosie jest idealnym pomysłem na naprawdę pyszny posiłek dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad, ale będzie wspaniała również na co dzień. Tak przygotowana karkówka jest niezwykle delikatna i pełna smaku. Mięso jest bardzo soczyste i skąpane w aromatycznym sosie, który świetnie komponuje się z ziemniakami z wody czy kluskami. W wersji bardziej fit można dodać do niego kaszę i surówkę ze świeżych warzyw.
Przepis na karkówkę pieczoną w sosie jest niezwykle prosty, dlatego świetnie sprawdzi się na ekspresowy posiłek. Poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze, gdyż do wykonania tego danie nie potrzeba żadnych profesjonalnych umiejętności czy sprzętów. Dzięki tej prostej recepturze przepyszny obiad można przygotować w naprawdę szybkim czasie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karkówkę pieczoną w sosie to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego danie idealne, pełne smaku i aromatu. Mięso przygotowane zgodnie z tą recepturą jest bardzo kruche i pyszne. Najważniejszym elementem całego przepisu jest odpowiednia marynata, która łączy w sobie wiele przypraw, które nadają odpowiedniego smaku całości. Dobrze, by mięso odpowiednio długo leżało w marynacie, dzięki temu po upieczeniu będzie naprawdę pyszne.
To świetny pomysł na danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych potraw. W takiej wersji karkówka nie przypomina tłustej i ciężkostrawnej potrawy, z którą się zwykle kojarzy. Upieczona z dodatkiem przypraw, warzyw i w sosie jest znacznie lżejsza i delikatniejsza. To lepszy wybór dla wszystkich ograniczających smażenie i dodatek tłuszczu do potraw. W tym wydaniu jest też bardziej lekkostrawna.
Ta pyszna karkówka skradnie serca wszystkich, którzy tylko jej spróbują. To ze względu na miękkość mięsa, a także niesamowicie pyszny sos. Ze względu na duży udział warzyw jest również daniem bardzo pożywnym i sycącym. Karkówka w takim wydaniu jest soczysta i delikatna. To dobra opcja na obiad dla całej rodziny, który będzie wspaniałym i zbilansowanych daniem, gdy dołoży się do mięsa kaszę i surówkę.
Alergeny w karkówce pieczonej w sosie
Lista alergenów dla karkówki pieczonej w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze karkówki pieczonej w sosie
To danie ze względu na duży udział czerwonego mięsa nie powinno gościć zbyt często w menu.
Energia i białka
(239g)
Węglowodany
(239g)
Tłuszcze
(239g)
Witaminy
(239g)
Składniki mineralne
(239g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.