Karkówka pieczona w rękawie
Opublikowano: 14.04.2022 r.
Karkówka wieprzowa, olej rzepakowy i cebula to trio, które sprawi, że Twoja karkówka będzie nieziemsko soczysta i pełna smaku. Keczup dodaje tego ekstra kopa, który podkreśla mięso i sprawia, że danie pięknie karmelizuje się w piekarniku. Wszystko razem pieczone w rękawie sprawia, że danie samo się robi!
Składniki dla 6 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1000 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Keczup - 40 g (4 łyżki)
- Cebula - 200 g (2 cebule)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mięso myjemy, osuszamy i tniemy w plastry, natomiast cebulę kroimy w piórka.
- Do rękawa od pieczenia wkładamy karkówkę i cebulę. Dodajemy również keczup, olej i przyprawy. Rękaw szczelnie zamykamy. Składniki dokładnie mieszamy.
- Całość pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Danie ma niski IG dzięki czemu możemy wprowadzić ją do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk