Karkówka pieczona w plastrach z pieczarkami

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona karkówka z pieczarkami
Karkówka pieczona w plastrach z pieczarkami
Karkówka pieczona w plastrach z pieczarkami to niezwykle smaczna opcja, która doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jest smaczna i szybka.
Przygotowanie 180 min
Pieczenie 150 min
666 kcal
Kcal w porcji
456 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karkówka wieprzowa (750 g)
  • Cebula (500 g)
  • Bulion drobiowy (125 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (60 g)
  • Olej rzepakowy (90 ml)
  • Pieczarki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na karkówkę pieczoną w plastrach z pieczarkami krok po kroku

Mięso umyj i osusz. Następnie pokrój na plastry o grubości 2 cm. Dopraw solą i pieprzem z obu stron. Plastry karkówki obsyp mąką.

Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Włóż mięso i smaż na sporym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż mięso całkowicie zmieni kolor i zacznie się mocno rumienić na brzegach.

Mięso przełóż do dużej formy żaroodpornej.

Na patelni po smażeniu mięsa dodaj pozostały olej. Mocno rozgrzej, włóż posiekaną drobno cebulę i smaż, cały czas mieszając, aż zacznie się szklić. Dodaj posiekane w plastry pieczarki i smaż kolejne 2 minuty. Podsmażoną cebulę z pieczarkami ułóż pomiędzy kawałkami mięsa. Zalej bulionem.

Naczynie z karkówką wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 2 godziny, aż mięso będzie mięciutkie.

Mięso podawaj polane sosem.

Jak oceniasz przepis na karkówkę pieczoną w plastrach z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat karkówki pieczonej w plastrach z pieczarkami

Karkówka pieczona w plastrach z pieczarkami to niezwykle smaczna opcja, która doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jest smaczna i szybka.

Przepis na karkówkę pieczoną z pieczarkami to doskonały sposób na mięso pieczone w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowana karkówka jest soczysta i miękka. Idealnie sprawdza się z sosem. Najlepiej wykorzystać sos powstały podczas pieczenia. Jak to zrobić? Możesz zblendować go na gładko z dodatkiem śmietanki lub zagęścić przy pomocy mąki i odrobiny jogurtu, bez blendowania. Sos przelej do osobnego naczynia i dodaj śmietankę. Warto ją wcześniej zahartować, czyli najpierw dodać 1-2 łyżki sosu, by się nie zważyła. Jeśli wykorzystujesz tłustą śmietankę, nie musisz tego robić. Sosem polewaj plastry karkówki. Dzięki tej prostej recepturze przepyszny obiad można przygotować w naprawdę szybkim czasie. To świetny pomysł na danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych potraw. W takiej wersji karkówka nie przypomina tłustej i ciężkostrawnej potrawy, z którą się zwykle kojarzy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karkówkę pieczoną z cebulą i pieczarkami na obiad, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego pyszna potrawa. Z tej receptury dowiesz się jak upiec, ale również jak przygotować mięso do pieczenia. Mięso jest bardzo soczyste i skąpane w aromatycznym sosie, który świetnie komponuje się z ziemniakami z wody czy kluskami. W wersji bardziej fit można dodać do niego kaszę i surówkę ze świeżych warzyw. To ze względu na miękkość mięsa, a także niesamowicie pyszny sos. Ze względu na duży udział grzybów jest również daniem bardzo pożywnym i sycącym. Karkówka w takim wydaniu jest soczysta i delikatna. To dobra opcja na obiad dla całej rodziny, który będzie wspaniałym i zbilansowanych daniem, gdy dołoży się do mięsa kaszę i surówkę. Mięso przygotowane zgodnie z tą recepturą jest bardzo kruche i pyszne. Najważniejszym elementem całego przepisu jest odpowiedni sos, który łączy w sobie wiele przypraw, które nadają odpowiedniego smaku całości. Dobrze, by mięso odpowiednio długo dusiło się w sosie, dzięki temu po upieczeniu będzie naprawdę pyszne.

Alergeny w karkówce pieczonej w plastrach z pieczarkami

Lista alergenów dla karkówki pieczonej w plastrach z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze karkówki pieczonej w plastrach z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(456g)
Energia (kcal)
146.10
666.21
Białko (g)
11.95
54.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(456g)
Węglowodany (g)
5.52
25.16
Węglowodany przyswajalne (g)
4.89
22.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
2.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(456g)
Tłuszcz (g)
8.35
38.10
Tłuszcze nasycone (g)
1.75
7.97
Tłuszcze nienasycone (g)
6.61
30.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.70
21.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.91
8.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.08
128.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(456g)
Witamina B6 (mg)
0.20
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
1.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
1.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.98
13.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.41
65.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(456g)
Sód (mg)
54.55
248.75
Potas (mg)
236.18
1076.96
Wapń (mg)
13.28
60.55
Fosfor (mg)
128.35
585.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.69
62.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
3.40
Cynk (mg)
1.46
6.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki pieczonej w plastrach z pieczarkami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki pieczonej w plastrach z pieczarkami

Koszt składników
57.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
750 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 750 g
Cebula
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Bulion drobiowy
125 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
60 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Olej rzepakowy
90 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.63
Za 90 ml
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Koszt składników
57.00