Karkówka pieczona w plastrach z pieczarkami
- Karkówka wieprzowa (750 g)
- Cebula (500 g)
- Bulion drobiowy (125 g)
- Mąka pszenna typ 500 (60 g)
- Olej rzepakowy (90 ml)
- Pieczarki (300 g)
Przepis na karkówkę pieczoną w plastrach z pieczarkami krok po kroku
Mięso umyj i osusz. Następnie pokrój na plastry o grubości 2 cm. Dopraw solą i pieprzem z obu stron. Plastry karkówki obsyp mąką.
Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Włóż mięso i smaż na sporym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż mięso całkowicie zmieni kolor i zacznie się mocno rumienić na brzegach.
Mięso przełóż do dużej formy żaroodpornej.
Na patelni po smażeniu mięsa dodaj pozostały olej. Mocno rozgrzej, włóż posiekaną drobno cebulę i smaż, cały czas mieszając, aż zacznie się szklić. Dodaj posiekane w plastry pieczarki i smaż kolejne 2 minuty. Podsmażoną cebulę z pieczarkami ułóż pomiędzy kawałkami mięsa. Zalej bulionem.
Naczynie z karkówką wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 2 godziny, aż mięso będzie mięciutkie.
Mięso podawaj polane sosem.
-
Zupa gulaszowa
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Galaretka wieprzowa
-
Karkówka po cygańsku
-
Bitki wieprzowe
-
Golonka w piwie
-
Pulled pork
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Flaczki
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Garnek rzymski
-
Zupa węgierska
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Zrazy wieprzowe
-
Dania z wieprzowiny
Więcej informacji na temat karkówki pieczonej w plastrach z pieczarkami
Karkówka pieczona w plastrach z pieczarkami to niezwykle smaczna opcja, która doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jest smaczna i szybka.
Przepis na karkówkę pieczoną z pieczarkami to doskonały sposób na mięso pieczone w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowana karkówka jest soczysta i miękka. Idealnie sprawdza się z sosem. Najlepiej wykorzystać sos powstały podczas pieczenia. Jak to zrobić? Możesz zblendować go na gładko z dodatkiem śmietanki lub zagęścić przy pomocy mąki i odrobiny jogurtu, bez blendowania. Sos przelej do osobnego naczynia i dodaj śmietankę. Warto ją wcześniej zahartować, czyli najpierw dodać 1-2 łyżki sosu, by się nie zważyła. Jeśli wykorzystujesz tłustą śmietankę, nie musisz tego robić. Sosem polewaj plastry karkówki. Dzięki tej prostej recepturze przepyszny obiad można przygotować w naprawdę szybkim czasie. To świetny pomysł na danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych potraw. W takiej wersji karkówka nie przypomina tłustej i ciężkostrawnej potrawy, z którą się zwykle kojarzy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karkówkę pieczoną z cebulą i pieczarkami na obiad, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego pyszna potrawa. Z tej receptury dowiesz się jak upiec, ale również jak przygotować mięso do pieczenia. Mięso jest bardzo soczyste i skąpane w aromatycznym sosie, który świetnie komponuje się z ziemniakami z wody czy kluskami. W wersji bardziej fit można dodać do niego kaszę i surówkę ze świeżych warzyw. To ze względu na miękkość mięsa, a także niesamowicie pyszny sos. Ze względu na duży udział grzybów jest również daniem bardzo pożywnym i sycącym. Karkówka w takim wydaniu jest soczysta i delikatna. To dobra opcja na obiad dla całej rodziny, który będzie wspaniałym i zbilansowanych daniem, gdy dołoży się do mięsa kaszę i surówkę. Mięso przygotowane zgodnie z tą recepturą jest bardzo kruche i pyszne. Najważniejszym elementem całego przepisu jest odpowiedni sos, który łączy w sobie wiele przypraw, które nadają odpowiedniego smaku całości. Dobrze, by mięso odpowiednio długo dusiło się w sosie, dzięki temu po upieczeniu będzie naprawdę pyszne.
Alergeny w karkówce pieczonej w plastrach z pieczarkami
Lista alergenów dla karkówki pieczonej w plastrach z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze karkówki pieczonej w plastrach z pieczarkami
To opcja, która zawiera dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(456g)
Węglowodany
(456g)
Tłuszcze
(456g)
Witaminy
(456g)
Składniki mineralne
(456g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.