Karkówka pieczona w plastrach z cebulą
- Karkówka wieprzowa (1000 g)
- Cebula - 5 dużych sztuk (1000 g)
- Musztarda (20 g)
- Przecier pomidorowy z solą (200 g)
- Miód (40 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na karkówkę pieczoną w plastrach z cebulą krok po kroku
W dużej misce wymieszaj musztardę z miodem, oliwa, szczyptą soli oraz pieprzu, majerankiem, przecierem pomidorowym oraz przeciśnięty przez praskę czosnkiem.
Karkówkę pokrój na cienkie plastry i wytnij z niej tłuste części.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Plastry karkówki oraz cebulę dodaj do marynaty.
Składniki w misce dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 3 godziny.
Po tym czasie zawartość miski przełóż do rękawa do pieczenia, który włóż na blaszkę do pieczenia.
Karkówkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 2 godziny.
Gotowe mięso podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Zupa gulaszowa
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Galaretka wieprzowa
-
Karkówka po cygańsku
-
Bitki wieprzowe
-
Golonka w piwie
-
Pulled pork
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Flaczki
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Garnek rzymski
-
Zupa węgierska
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Zrazy wieprzowe
-
Dania z wieprzowiny
Więcej informacji na temat karkówki pieczonej w plastrach z cebulą
Karkówka pieczona w plastrach z cebulą to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Pyszna karkówka z cebulą doskonale smakuje z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych warzyw, lub przetworów. Prosty przepis na karkówkę pieczoną w plastrach z cebulą nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: karkówka wieprzowa, cebula, musztarda, przecier pomidorowy, miód, oliwa z oliwek, czosnek, sól, pieprz oraz majeranek.
Jak zrobić karkówkę pieczoną w plastrach z cebulą? W dużej misce wymieszaj musztardę z miodem, oliwa, szczyptą soli oraz pieprzu, majerankiem, przecierem pomidorowym oraz przeciśnięty przez praskę czosnkiem. Karkówkę pokrój na cienkie plastry i wytnij z niej tłuste części. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Plastry karkówki oraz cebulę dodaj do marynaty. Składniki w misce dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 3 godziny. Po tym czasie zawartość miski przełóż do rękawa do pieczenia, który włóż na blaszkę do pieczenia. Karkówkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 2 godziny. Gotowe mięso podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Karkówka wieprzowa jest źródłem sodu, potasu, żelaza, cynku, niektórych witamin z grupy B, witaminy A oraz witaminy E. Odpowiednia podaż żelaza w diecie może przyczyniać się do zmniejszonego ryzyka rozwoju anemii z powodu niedoboru tego składnika mineralnego. Dodatkowo żelazo wypływa na produkcję krwinek czerwonych, które odpowiadają za transport tlenu do komórek naszego organizmu. Karkówka zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, których ilość w naszej diecie powinna być jak najniższa.
Podsumowując pyszna karkówka pieczona w plastrach cebulą to najlepsza propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Smaczna karkówka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Karkówkę warto przygotować na spotkania rodzinne jako ciepły posiłek, ponieważ zachwyca swoim smakiem oraz delikatnością.
Alergeny w karkówce pieczonej w plastrach z cebulą
Lista alergenów dla karkówki pieczonej w plastrach z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze karkówki pieczonej w plastrach z cebulą
Karkówka pieczona w plastrach z cebulą to doskonała propozycja na smaczny obiad. Karkówka stanowi dobre źródło białka zwierzęcego.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.