Karkówka pieczona w plastrach z cebulą

Opublikowano: 15.08.2022 r., 15:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczenie karkówki w piekarniku.
Karkówka pieczona w plastrach z cebulą
⭐ Karkówka pieczona w plastrach z cebulą to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Karkówka doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz surówek. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 120 min
412 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1000 g)
  • Cebula - 5 dużych sztuk (1000 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (200 g)
  • Miód (40 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia, praska do czosnku, rękaw do pieczenia

Przepis na karkówkę pieczoną w plastrach z cebulą krok po kroku

W dużej misce wymieszaj musztardę z miodem, oliwa, szczyptą soli oraz pieprzu, majerankiem, przecierem pomidorowym oraz przeciśnięty przez praskę czosnkiem.

Karkówkę pokrój na cienkie plastry i wytnij z niej tłuste części.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Plastry karkówki oraz cebulę dodaj do marynaty.

Składniki w misce dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 3 godziny.

Po tym czasie zawartość miski przełóż do rękawa do pieczenia, który włóż na blaszkę do pieczenia.

Karkówkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 2 godziny.

Gotowe mięso podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na karkówkę pieczoną w plastrach z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat karkówki pieczonej w plastrach z cebulą

Karkówka pieczona w plastrach z cebulą to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Pyszna karkówka z cebulą doskonale smakuje z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych warzyw, lub przetworów. Prosty przepis na karkówkę pieczoną w plastrach z cebulą nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: karkówka wieprzowa, cebula, musztarda, przecier pomidorowy, miód, oliwa z oliwek, czosnek, sól, pieprz oraz majeranek.

Jak zrobić karkówkę pieczoną w plastrach z cebulą? W dużej misce wymieszaj musztardę z miodem, oliwa, szczyptą soli oraz pieprzu, majerankiem, przecierem pomidorowym oraz przeciśnięty przez praskę czosnkiem. Karkówkę pokrój na cienkie plastry i wytnij z niej tłuste części. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Plastry karkówki oraz cebulę dodaj do marynaty. Składniki w misce dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 3 godziny. Po tym czasie zawartość miski przełóż do rękawa do pieczenia, który włóż na blaszkę do pieczenia. Karkówkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 2 godziny. Gotowe mięso podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Karkówka wieprzowa jest źródłem sodu, potasu, żelaza, cynku, niektórych witamin z grupy B, witaminy A oraz witaminy E. Odpowiednia podaż żelaza w diecie może przyczyniać się do zmniejszonego ryzyka rozwoju anemii z powodu niedoboru tego składnika mineralnego. Dodatkowo żelazo wypływa na produkcję krwinek czerwonych, które odpowiadają za transport tlenu do komórek naszego organizmu. Karkówka zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, których ilość w naszej diecie powinna być jak najniższa.

Podsumowując pyszna karkówka pieczona w plastrach cebulą to najlepsza propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Smaczna karkówka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Karkówkę warto przygotować na spotkania rodzinne jako ciepły posiłek, ponieważ zachwyca swoim smakiem oraz delikatnością.

Alergeny w karkówce pieczonej w plastrach z cebulą

Lista alergenów dla karkówki pieczonej w plastrach z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze karkówki pieczonej w plastrach z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Karkówka pieczona w plastrach z cebulą to doskonała propozycja na smaczny obiad. Karkówka stanowi dobre źródło białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
114.48
412.11
Białko (g)
11.98
43.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
6.49
23.37
Węglowodany przyswajalne (g)
5.53
19.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
3.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
4.44
16.00
Tłuszcze nasycone (g)
1.58
5.69
Tłuszcze nienasycone (g)
2.86
10.31
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.17
7.82
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
2.48
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.69
106.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
2.74
9.87
Witamina B6 (mg)
0.23
0.83
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
1.48
Witamina C (mg)
4.31
15.50
Witamina D (µg (mcg))
0.44
1.57
Witamina E (mg)
0.43
1.56
Retinol (µg (mcg))
0.44
1.57
Tiamina (mg)
0.29
1.04
Ryboflawina (mg)
0.14
0.52
Niacyna (mg)
2.45
8.81
Foliany (µg (mcg))
11.11
40.01
Beta karoten (µg (mcg))
27.45
98.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
57.98
208.72
Potas (mg)
253.24
911.65
Wapń (mg)
19.18
69.06
Fosfor (mg)
126.14
454.09
Magnez (mg)
15.67
56.42
Żelazo (mg)
0.73
2.61
Cynk (mg)
1.49
5.37
Miedź (mg)
0.10
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki pieczonej w plastrach z cebulą 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki pieczonej w plastrach z cebulą

Koszt składników
72.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Cebula
1000 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Musztarda
20 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Przecier pomidorowy z solą
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Miód
40 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
72.00