Karkówka pieczona w plastrach

Opublikowano: 14.04.2022 r., 17:33 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Plastry pieczonej karkówki z rozmarynem
Karkówka pieczona w plastrach
Karkówka pieczona w plastrach to doskonały pomysł na danie główne. Jest łatwa w przygotowaniu oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj jej koniecznie!
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 80 min
321 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1000 g)
  • Marchewka - 2 marchewki (100 g)
  • Cebula - 2 cebule (200 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
blaszka do pieczenia

Przepis na karkówkę pieczoną w plastrach krok po kroku

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Karkówkę układamy na blaszce do pieczenia. Doprawiamy ją solą i pieprzem.

Całość delikatnie polewamy olejem, a pomiędzy mięso wkładamy obrane ząbki czosnku i rozmaryn.

Następnie marchewkę kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Warzywa układamy na mięsie.

Na koniec blaszkę szczelnie zamykamy drugą od góry.

Mięso pieczemy w piekarniku około 80 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na karkówkę pieczoną w plastrach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat karkówki pieczonej w plastrach

Pyszna i soczysta karkówka pieczona w plastrach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso z czosnkiem rozmarynem oraz marchewką i cebulą pieczone w piekarniku jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Danie podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami lub kaszą oraz surówką.

Jak upiec karkówkę w plastrach? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Karkówkę układamy na blaszce do pieczenia. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Całość delikatnie polewamy olejem, a pomiędzy mięso wkładamy obrane ząbki czosnku i rozmaryn. Następnie marchewkę kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Warzywa układamy na mięsie. Na koniec blaszkę zamykamy szczelnie drugą od góry. Mięso pieczemy w piekarniku około 80 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na pieczoną karkówkę w plastrach nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Karczek pieczony odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania głównego.

Alergeny w karkówce pieczonej w plastrach

Lista alergenów dla karkówki pieczonej w plastrach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę pieczoną w plastrach

Wartości odżywcze karkówki pieczonej w plastrach

na 100g gotowej potrawy

Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
160.68
321.36
Białko (g)
19.82
39.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.14
4.28
Węglowodany przyswajalne (g)
1.67
3.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.58
15.16
Tłuszcze nasycone (g)
2.50
5.00
Tłuszcze nienasycone (g)
5.08
10.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.65
7.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.43
2.85
Cholesterol (mg)
51.52
103.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
64.02
128.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.71
1.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.57
3.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.76
1.52
Witamina E (mg)
0.27
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.76
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.47
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.01
8.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.35
14.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
627.80
1255.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
55.83
111.67
Potas (mg)
301.67
603.33
Wapń (mg)
16.59
33.18
Fosfor (mg)
194.92
389.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.58
35.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
1.65
Cynk (mg)
2.42
4.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki pieczonej w plastrach 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki pieczonej w plastrach

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Marchewka
100 g
2 marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cebula
200 g
2 cebule
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
36.50