Karkówka pieczona w plastrach
- Karkówka wieprzowa (1000 g)
- Marchewka - 2 marchewki (100 g)
- Cebula - 2 cebule (200 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na karkówkę pieczoną w plastrach krok po kroku
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Karkówkę układamy na blaszce do pieczenia. Doprawiamy ją solą i pieprzem.
Całość delikatnie polewamy olejem, a pomiędzy mięso wkładamy obrane ząbki czosnku i rozmaryn.
Następnie marchewkę kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Warzywa układamy na mięsie.
Na koniec blaszkę szczelnie zamykamy drugą od góry.
Mięso pieczemy w piekarniku około 80 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Strogonow
-
Schab pieczony
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Żurek wielkanocny
-
Gulasz z indyka
-
Pieczeń rzymska
-
Przepiórka
-
Pierś z kaczki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Żur wielkanocny
-
Łosoś z piekarnika
-
Żurek
-
Roladki z kurczaka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Udziec z indyka
-
Świąteczny obiad
Więcej informacji na temat karkówki pieczonej w plastrach
Pyszna i soczysta karkówka pieczona w plastrach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso z czosnkiem rozmarynem oraz marchewką i cebulą pieczone w piekarniku jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Danie podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami lub kaszą oraz surówką.
Jak upiec karkówkę w plastrach? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Karkówkę układamy na blaszce do pieczenia. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Całość delikatnie polewamy olejem, a pomiędzy mięso wkładamy obrane ząbki czosnku i rozmaryn. Następnie marchewkę kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Warzywa układamy na mięsie. Na koniec blaszkę zamykamy szczelnie drugą od góry. Mięso pieczemy w piekarniku około 80 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na pieczoną karkówkę w plastrach nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Karczek pieczony odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania głównego.
Alergeny w karkówce pieczonej w plastrach
Lista alergenów dla karkówki pieczonej w plastrach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę pieczoną w plastrach
Wartości odżywcze karkówki pieczonej w plastrach
Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.