Karkówka pieczona
- Karkówka wieprzowa (1000 g)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Oliwa z oliwek - 7 łyżek (84 ml)
Przepis na karkówkę pieczoną krok po kroku
Czosnek przeciśnij przez praskę.
W miseczce wymieszaj oliwę, czosnek, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej.
Karkówkę opłucz i osusz. Następnie umieść ją w naczyniu żaroodpornym i tam natrzyj marynatą.
Przykryj naczynie żaroodporne i odstaw do lodówki na 6 h.
Piekarnik rozgrzej do 185 stopni (grzanie góra-dół). Do naczynia żaroodpornego z karkówką wlej 1/3 szklanki wody.
Karkówkę duś pod przykryciem ok. 60 min, a potem ściągnij pokrywkę i piecz jeszcze ok. 15 min do przyrumienienia.
-
Rzeszowiak
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z makaronem
-
Jajka faszerowane
-
Schab pieczony
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniki
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Pierniczki świąteczne
-
Żurek wielkanocny
-
Pierniki świąteczne
-
Pierożki z mięsem
-
Schab w sosie
-
Babka cytrynowa
-
Sękacz
-
Makowiec
-
Barszcz biały
-
Pieczeń rzymska
-
Przepisy świąteczne
Więcej informacji na temat karkówki pieczonej
Karkówka pieczona zazwyczaj podawana jest na święta, ale tak naprawdę można ją przygotować o każdej porze roku i bez żadnych okazji. Pieczony karczek nadaje się na kanapki i bardzo dobrze smakuje z domowym sosem lub sałatką jarzynową.
Jak zrobić pyszną karkówkę pieczoną? Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania odpowiedniej marynaty. Czosnek możesz przecisnąć przez praskę, zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Ewentualnie możesz zdecydować się także na czosnek granulowany, ale warto liczyć się z tym, że wtedy ostateczny smak pieczeni będzie inny.
Gdy wymieszasz już wszystkie składniki potrzebne na marynatę, mięso należy nią dobrze natrzeć. Karkówkę w marynacie należy zostawić w lodówce na kilka godzin (minimum 1 h), ale najlepiej na całą noc. Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego lub brytfanki. Przez większość czasu karczek należy dusić, a dopiero koniec trzeba ściągnąć pokrywkę, aby mięso się podpiekło.
Karkówka będzie też pyszna, jeśli do jej przygotowania posłużysz się rękawem do pieczenia. Mięso wychodzi wtedy bardzo soczyste. Pamiętaj, aby później zachować ostrożność. Gdy przedziurawisz worek foliowy, wydostanie się z niego gorąca para. Po upieczeniu odczekaj ok. 20-25 min, aż mięso nieco ostygnie, zanim zaczniesz je kroić. Jeżeli nie chcesz, aby mięso rozpadało się w czasie krojenia, to poczekaj, aż całkowicie ostygnie.
Ten przepis na karkówkę pieczoną możesz zmodyfikować. Zrób taką marynatę, która najbardziej będzie ci odpowiadać. Możesz dodać m.in. zioła prowansalskie, majeranek. Oliwę z oliwek możesz zamienić na olej. Karkówkę możesz związać kuchenną nicią, jeżeli zależy ci na tym, aby miała określony kształt. Ewentualnie mięso możesz też wcześniej pokroić na plastry i upiec je w takich kawałkach, ale taki sposób na pieczone mięso stosuje się bardzo rzadko. Zwykle przygotowuje się pieczeń, czyli mięso pieczone w całości.
Najlepsza karkówka to taka, którą przygotowuje się samemu. Taka pieczona karkówka to idealny pomysł na świeże mięso na kanapki. Można je podać z pieczywem i sosem. Do karkówki będzie pasować domowy sos tatarski.
Alergeny w karkówce pieczonej
Lista alergenów dla karkówki pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę pieczoną
Wartości odżywcze karkówki pieczonej
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.