Karkówka gotowana
- Karkówka wieprzowa (1200 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
- Pietruszka - 1 duża sztuka (200 g)
Przepis na karkówka gotowana krok po kroku
Do miski wsyp 4 łyżki soli i wlej wodę.
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Umieść mięso w misce i umieść w lodówce na 24 godziny.
Po tym czasie mięso wyjmij z solanki.
Mięso umieść w garnku.
Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w mniejsze kawałki.
Dodaj do garnka cebulę i całość zalej wodą, aby dokładnie przykryła całe mięso.
Dodaj także pokrojoną marchew i pietruszkę.
Gotuj całość przez 60-70 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie wystudź mięso i podziel na porcje.
Więcej informacji na temat karkówki gotowanej
Karkówka gotowana to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego dania. Karkówkę można dodawać także do kanapek. Domowa wędlina nie zawiera konserwantów i jest pozbawiona dużej ilości soli. Przepis na karkówkę gotowaną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: karkówka wieprzowa, cebula, marchew, pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz.
Jak zrobić karkówkę gotowaną? Do miski wsyp 4 łyżki soli i wlej wodę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Umieść mięso w misce i umieść w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie mięso wyjmij z solanki. Umieść w garnku. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w mniejsze kawałki. Dodaj do garnka cebulę. Gotuj całość przez 60-70 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wystudź mięso i podziel na porcje.
Karkówka jest mięsem wieprzowym tłustym. Jest jednak bogatym źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i żelaza. Karkówka jest także świetnym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Selen jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy, która odpowiada za nasz metabolizm.
Podsumowując: pyszna karkówka świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Mięso można podawać także na zimno jako dodatek do kanapek. Najlepsza karkówka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Wywar po gotowaniu mięsa można wykorzystać do przygotowania zupy. Karkówkę można zamarynować także na sucho w mieszance soli, czosnku i majeranku. Karkówka pokrojona na cienkie plastry świetnie smakuje podana z sosem chrzanowym.
Alergeny w karkówce gotowanej
Lista alergenów dla karkówki gotowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówka gotowana
Wartości odżywcze karkówki gotowanej
Karkówka gotowana to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Karkówka jest mięsem dość tłustym i zawiera sporą ilość kalorii. Nie powinny jej w dużych ilościach spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.