Karkówka duszona z warzywami

Opublikowano: 24.11.2021 r., 20:39 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka duszona z warzywami w naczyniu
Karkówka duszona z warzywami
Karkówka duszona w warzywach jest aromatyczna i soczysta. Idealnie nadaje się na obiad lub imprezę. Spróbuj ją, a gwarantuję, że zagości u Ciebie na stałe.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 90 min
237 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
14
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1000 g)
  • Cebula 5 cebul (500 g)
  • Papryka czerwona 1 papryka (120 g)
  • Papryka zielona 1 papryka (120 g)
  • Papryka żółta 1 papryka (120 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Keczup (480 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa w płynie do zup i sosów
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia

Przepis na karkówkę duszoną z warzywami krok po kroku

Cebulę pokrój w piórka i wyłóż nią dno blaszki od piekarnika, aż cała będzie zakryta.

Mięso pokrój w plastry i połóż je na cebulę.

Karczek polej przyprawą w płynie do zup i sosów.

Na mięso połóż pokrojone papryki, a następnie pokrojone pieczarki w plasterki.

Całość posmaruj keczupem.

Na blaszkę od piekarnika z mięsem połóż drugą blaszkę środkiem do dołu.

Piecz 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na karkówkę duszoną z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat karkówki duszonej z warzywami

Pyszna karkówka duszona z warzywami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Karczek z warzywami pieczony w piekarniku jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić karkówkę duszoną z warzywami? Przygotowanie jej jest proste. Na początku cebulę kroimy z piórka i rozkładamy na całej blaszce tak, aby dno było przykryte. Następnie mięso tniemy w plastry i rozkładamy je po całej blaszce na cebuli. Mięso polewamy przyprawą w płynie do zup i sosów. Na mięso układamy pokrojoną paprykę oraz pieczarki pocięte w plasterki. Na koniec całość smarujemy keczupem. Na blaszkę od piekarnika z mięsem połóż drugą blaszkę środkiem do dołu. Mięso piecz 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Karkówka pieczona w zamkniętych blaszkach jest aromatyczna i tak miękka, że będzie rozpływała się w ustach.

Przepis na karkówkę duszoną z warzywami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z pieczarek, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są one składnikiem o niskiej wartości kalorycznej. Pieczarki to również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który odpowiada między innymi za obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz normalizacje poziomu cukru we krwi. Ponadto pieczarki są bogactwem witamin z grupy B oraz C i D. Grzyby posiadają także składniki, które mają działanie antynowotworowe oraz chroniące DNA przed uszkodzeniami.

Pyszny karczek z warzywami posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest łatwe w przygotowaniu oraz smaczne. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony i dobry przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w karkówce duszonej z warzywami

Lista alergenów dla karkówki duszonej z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na karkówkę duszoną z warzywami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa w płynie do zup i sosów
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze karkówki duszonej z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Karkówka należy do mięs o podwyższonej zawartości tłuszczu, dlatego danie warto również przygotować z chudszego mięsa np. schabu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
95.15
237.89
Białko (g)
10.14
25.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
7.57
18.92
Węglowodany przyswajalne (g)
6.84
17.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
1.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
2.93
7.31
Tłuszcze nasycone (g)
1.17
2.93
Tłuszcze nienasycone (g)
1.75
4.39
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.24
3.10
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
1.29
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.94
59.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
12.56
31.41
Witamina B6 (mg)
0.22
0.55
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.85
Witamina C (mg)
18.91
47.28
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.89
Witamina E (mg)
0.17
0.43
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.35
0.88
Tiamina (mg)
0.24
0.60
Ryboflawina (mg)
0.21
0.52
Niacyna (mg)
2.82
7.05
Foliany (µg (mcg))
12.73
31.83
Beta karoten (µg (mcg))
136.06
340.16

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
178.50
446.25
Potas (mg)
273.11
682.78
Wapń (mg)
13.05
32.61
Fosfor (mg)
114.92
287.31
Magnez (mg)
14.02
35.05
Żelazo (mg)
0.60
1.49
Cynk (mg)
1.28
3.20
Miedź (mg)
0.13
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki duszonej z warzywami 14
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki duszonej z warzywami

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Cebula
500 g
5 cebul
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Papryka czerwona
120 g
1 papryka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Papryka zielona
120 g
1 papryka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Papryka żółta
120 g
1 papryka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Keczup
480 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 480 g
Koszt składników
45.00