Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
- Karkówka wieprzowa (500 g)
- Cebula (200 g)
- Bulion drobiowy (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 - do obtoczenia mięsa i do sosu (20 g)
Przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym z cebulą krok po kroku
Karkówkę pokrój w plastry o grubości około 2 cm.
Rozgrzej dobrze patelnię.
Mięso obtocz w mące z obu stron.
Wyłóż mięso na gorącą patelnię i smaż około 3 minuty z każdej strony.
Karkówkę odłóż na bok.
Obierz cebulę i posiekaj w kostkę.
Usmaż ją na patelni po karkówce. Jak cebula się zarumieni, dodaj 2 posiekane ząbki czosnku i jeszcze chwilę podsmażaj.
Wlej bulion do cebuli i zagotuj, w międzyczasie dołóż mięso. Duś mięso w ten sposób aż będzie mięciutkie.
Pod koniec dodaj łyżkę mąki wymieszanej z odrobiną zimnej wody.
Wymieszaj sos dokładnie, by nie było grudek, dopraw do smaku.
Karkówka w sosie jest gotowa.
Więcej informacji na temat karkówki duszonej w sosie własnym z cebulą
Pomysł na karkówkę wieprzową idealny na obiad. Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą to znakomita propozycja, która jest niesamowicie pyszna. Mięso rozpływa się w ustach. Razem z cebulką i sosem własnym powstaje dobra kompozycja smaków. Przepis na karkówkę duszoną jest bardzo prosto zrobić. Nie zajmuje to też wiele czasu. Na obiad będzie ona strzałem w dziesiątkę. Jeśli zrobisz karkówkę duszoną z sosem własnym, dodaj do niej ziemniaki oraz ogórki kiszone – to najlepszy pomysł na znakomitą potrawę.
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą super pasuje do obiadu. Jak zrobić karkówkę duszoną? Przygotuj sobie domowy bulion. Możesz, zamiast niego wykorzystać też zwykłą wodę. Jeżeli nie masz bulionu i używasz tylko wody, dodaj do sosu 2 liście laurowe oraz 2 ziela angielskie. Pod koniec gotowania najlepiej jest je wyjąć z sosu, by nie trzeba było ich szukać podczas jedzenia. Wszystko warto robić na dużej i głębokiej patelni albo w garnku. Mięso w przepisie na karkówkę duszoną jest pokrojone w plastry. Dobrym pomysłem na szybsze duszenie jest pokrojenie jej w kostkę. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki szybciej będzie gotowe do zjedzenia. Na początku należy mięso obtoczyć w mące, a następnie usmażyć je na patelni. Nie trzeba dodawać do obsmażania tłuszczu, gdyż mięso samo w sobie jest dość tłuste. Mięso należy podsmażać około 3 minuty z każdej strony. Gdy karkówka wieprzowa będzie dobrze zarumieniona, należy ją zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Podczas gdy mięso się smaży, można obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę. Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż ją, by była rumiana, a pod koniec dodaj też posiekany czosnek. Wystarczy mu dosłownie 30 sekund na patelni. Po tym zalej wszystko bulionem. Karkówka wieprzowa powinna być dodana do bulionu, gdy będzie on już trochę podgrzany. Duś wszystko do momentu, gdy mięso będzie już mięciutkie. Sos zapraw mąką. By to zrobić wlej do szklanki niewielką ilość zimnej wody, a następnie dodaj łyżkę mąki i bardzo dobrze wymieszaj. Całość wlej do sosu i zredukuj. Dopraw według uznania.
Karkówka duszona może być podana na wiele sposobów. Jak zrobić karkówkę duszoną, by potrawa była pyszna? Przede wszystkim karkówka duszona pasuje nie tylko do ziemniaków i ogórka kiszonego. Przepis na karkówkę duszoną można również serwować z kaszami (gryczana, pęczak…) albo z ryżem. Pyszna jest z kluskami śląskimi albo z kopytkami. Bardzo dobra jest karkówka duszona z surówkami konserwowymi bądź kiszonymi. Surówki ze świeżych warzyw są pyszne, zarówno te zrobione z sosem śmietanowym, jak i na bazie oleju.
Alergeny w karkówce duszonej w sosie własnym z cebulą
Lista alergenów dla karkówki duszonej w sosie własnym z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze karkówki duszonej w sosie własnym z cebulą
Przepis jest bogaty w tłuszcz, w tym w kwasy tłuszczowe nasycone - niekorzystne dla zdrowia w nadmiarze. Ponadto jest to mięso wysokokaloryczne.
Energia i białka
(245g)
Węglowodany
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Witaminy
(245g)
Składniki mineralne
(245g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.