Przepis na karjalanpiirakat krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, patelnia mała

Obierz ziemniaki i marchew i pokrój w mniejsze kawałki.

Umieść w garnku, wlej wodę i ugotuj.

Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Ziemniaki i marchew odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj cebulę, jajko i wymieszaj dokładnie.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ziemniaków.

W misce wyrób ciasto z mąki żytniej, wody i soli.

Ciasto podziel i roluj w wałeczki jak na kopytka, podziel na równe kawałki i rozwałkuj w okręgi.

Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz, pozostaw wolne brzegi, aby móc je zwinąć w charakterystyczną falbankę.

Palcami zwiń brzegi ciasta lekko dociskając je w farsz.

Tak przygotowane placki wyłóż na blaszce i piecz w nagrzanym do 255 stopni piekarniku przez 20 minut.

Karjalanpiirakat podane w metalowym koszyczku.
Karjalanpiirakat
Koszt przygotowania dania
10.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
450 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Karjalanpiirakat - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej. Przygotowuje się je na bazie ciasta z mąki pszennej. Nadziewane ciasto przypomina wyglądem pierogi. Przepis na karjalanpiirakat jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka żytnia, ziemniaki, marchewka, cebula, czosnek, jajko, natka pietruszki, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić karjalanpiirakat? Obierz ziemniaki i marchew i pokrój w mniejsze kawałki. Umieść w garnku, wlej wodę i ugotuj. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Ziemniaki i marchew odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj cebulę, jajko i wymieszaj dokładnie. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ziemniaków. W misce wyrób ciasto z mąki żytniej, wody i soli. Ciasto podziel i roluj w wałeczki jak na kopytka, podziel na równe kawałki i rozwałkuj w okręgi. Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz, pozostaw wolne brzegi, aby móc je zwinąć w charakterystyczną falbankę. Palcami zwiń brzegi ciasta, lekko dociskając je w farsz. Tak przygotowane placki wyłóż na blaszce i piecz w nagrzanym do 255 stopni piekarniku przez 20 minut.

Mąka żytnia to raz zmielone ziarno nieoczyszczone z otrąb. Całe ziarno zboża jest źródłem wielu składników mineralnych oraz błonnika wpływającego korzystnie na perystaltykę naszych jelit. Mąka razowa zawiera składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowych przemian energii w naszym organizmie. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci.

Podsumowując karjalanpiirakat to bardzo ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny. Tradycyjnym dodatkiem do dania jest ucierane masło z posiekanym jajkiem. Pierogi przygotować możesz z różnymi farszami warzywnymi, serem lub gotowaną kaszą czy ryżem. Wierzch ciasta po upieczeniu możesz posmarować masłem.

Wartości odżywcze karjalanpiirakat

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
180.23 kcal
450.58 kcal
Białko
7.05 g
17.63 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w karjalanpiirakat

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
30.18 g
75.45 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
21.07 g
52.67 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
9.11 g
22.78 g
Brak danych dla: jajko, masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
4.82 g
12.05 g
Tłuszcze nasycone
2.85 g
7.12 g
Tłuszcze nienasycone
1.97 g
4.94 g
Tłuszcze jednonasycone
1.33 g
3.32 g
Brak danych dla: ziemniaki późne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.65 g
1.62 g

Witaminy w przepisie na karjalanpiirakat

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.28 mg
0.69 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.37 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.35 mg
Niacyna
1.87 mg
4.66 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Foliany
25.75 µg (mcg)
64.37 µg (mcg)
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Beta karoten
1173.36 µg (mcg)
2933.41 µg (mcg)
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na karjalanpiirakat

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
23.15 mg
57.88 mg
Potas
218.27 mg
545.68 mg
Wapń
29.34 mg
73.36 mg
Fosfor
204.68 mg
511.69 mg
Magnez
63.72 mg
159.30 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Żelazo
2.14 mg
5.35 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
1.91 mg
4.79 mg
Miedź
0.23 mg
0.59 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karjalanpiirakat 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karjalanpiirakat

Lista alergenów dla karjalanpiirakat przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania karjalanpiirakat

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
230 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 230 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka żytnia typ 2000
500 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 500 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Liczba porcji:
Koszt składników
30.50
Jak oceniasz przepis na karjalanpiirakat
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób