Karjalanpiirakat

Opublikowano: 06.12.2021 r., 10:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karjalanpiirakat podane w metalowym koszyczku.
Karjalanpiirakat
Karjalanpiirakat to tradycyjny wyrób pochodzący ze Skandynawii. Są to pieczone w piekarniku pierogi przygotowywane z ciasta z mąki żytniej. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
450 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne 4 średnie sztuki (400 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (230 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka żytnia typ 2000 (500 g)
  • Masło klarowane (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, patelnia mała

Przepis na karjalanpiirakat krok po kroku

Obierz ziemniaki i marchew i pokrój w mniejsze kawałki.

Umieść w garnku, wlej wodę i ugotuj.

Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Ziemniaki i marchew odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj cebulę, jajko i wymieszaj dokładnie.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ziemniaków.

W misce wyrób ciasto z mąki żytniej, wody i soli.

Ciasto podziel i roluj w wałeczki jak na kopytka, podziel na równe kawałki i rozwałkuj w okręgi.

Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz, pozostaw wolne brzegi, aby móc je zwinąć w charakterystyczną falbankę.

Palcami zwiń brzegi ciasta lekko dociskając je w farsz.

Tak przygotowane placki wyłóż na blaszce i piecz w nagrzanym do 255 stopni piekarniku przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na karjalanpiirakat
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej. Przygotowuje się je na bazie ciasta z mąki pszennej. Nadziewane ciasto przypomina wyglądem pierogi. Przepis na karjalanpiirakat jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka żytnia, ziemniaki, marchewka, cebula, czosnek, jajko, natka pietruszki, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić karjalanpiirakat? Obierz ziemniaki i marchew i pokrój w mniejsze kawałki. Umieść w garnku, wlej wodę i ugotuj. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Ziemniaki i marchew odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj cebulę, jajko i wymieszaj dokładnie. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ziemniaków. W misce wyrób ciasto z mąki żytniej, wody i soli. Ciasto podziel i roluj w wałeczki jak na kopytka, podziel na równe kawałki i rozwałkuj w okręgi. Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz, pozostaw wolne brzegi, aby móc je zwinąć w charakterystyczną falbankę. Palcami zwiń brzegi ciasta, lekko dociskając je w farsz. Tak przygotowane placki wyłóż na blaszce i piecz w nagrzanym do 255 stopni piekarniku przez 20 minut.

Mąka żytnia to raz zmielone ziarno nieoczyszczone z otrąb. Całe ziarno zboża jest źródłem wielu składników mineralnych oraz błonnika wpływającego korzystnie na perystaltykę naszych jelit. Mąka razowa zawiera składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowych przemian energii w naszym organizmie. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci.

Podsumowując karjalanpiirakat to bardzo ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny. Tradycyjnym dodatkiem do dania jest ucierane masło z posiekanym jajkiem. Pierogi przygotować możesz z różnymi farszami warzywnymi, serem lub gotowaną kaszą czy ryżem. Wierzch ciasta po upieczeniu możesz posmarować masłem.

Alergeny w karjalanpiirakat

Lista alergenów dla karjalanpiirakat przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze karjalanpiirakat

na 100g gotowej potrawy

Karjalanpiirakat to bardzo zdrowe danie pod względem zawartości składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
180.23
450.58
Białko (g)
7.05
17.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
30.18
75.45
Węglowodany przyswajalne (g)
21.07
52.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
9.11
22.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.82
12.05
Tłuszcze nasycone (g)
2.85
7.12
Tłuszcze nienasycone (g)
1.97
4.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.33
3.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.65
1.62
Cholesterol (mg)
37.03
92.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
155.97
389.93
Witamina B6 (mg)
0.28
0.69
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.16
Witamina C (mg)
8.89
22.22
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.36
Witamina E (mg)
0.26
0.66
Retinol (µg (mcg))
38.94
97.35
Tiamina (mg)
0.15
0.37
Ryboflawina (mg)
0.14
0.35
Niacyna (mg)
1.87
4.66
Foliany (µg (mcg))
25.75
64.37
Beta karoten (µg (mcg))
1173.36
2933.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
23.15
57.88
Potas (mg)
218.27
545.68
Wapń (mg)
29.34
73.36
Fosfor (mg)
204.68
511.69
Magnez (mg)
63.72
159.30
Żelazo (mg)
2.14
5.35
Cynk (mg)
1.91
4.79
Miedź (mg)
0.23
0.59
Szacunkowy indeks glikemiczny karjalanpiirakat 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karjalanpiirakat

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
230 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 230 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka żytnia typ 2000
500 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 500 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Koszt składników
30.50