Karjalanpiirakat
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (230 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka żytnia typ 2000 (500 g)
- Masło klarowane (50 g)
Przepis na karjalanpiirakat krok po kroku
Obierz ziemniaki i marchew i pokrój w mniejsze kawałki.
Umieść w garnku, wlej wodę i ugotuj.
Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
Ziemniaki i marchew odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj cebulę, jajko i wymieszaj dokładnie.
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ziemniaków.
W misce wyrób ciasto z mąki żytniej, wody i soli.
Ciasto podziel i roluj w wałeczki jak na kopytka, podziel na równe kawałki i rozwałkuj w okręgi.
Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz, pozostaw wolne brzegi, aby móc je zwinąć w charakterystyczną falbankę.
Palcami zwiń brzegi ciasta lekko dociskając je w farsz.
Tak przygotowane placki wyłóż na blaszce i piecz w nagrzanym do 255 stopni piekarniku przez 20 minut.
Więcej informacji na temat karjalanpiirakat
Karjalanpiirakat to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej. Przygotowuje się je na bazie ciasta z mąki pszennej. Nadziewane ciasto przypomina wyglądem pierogi. Przepis na karjalanpiirakat jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka żytnia, ziemniaki, marchewka, cebula, czosnek, jajko, natka pietruszki, sól, pieprz, masło klarowane.
Jak zrobić karjalanpiirakat? Obierz ziemniaki i marchew i pokrój w mniejsze kawałki. Umieść w garnku, wlej wodę i ugotuj. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Ziemniaki i marchew odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj cebulę, jajko i wymieszaj dokładnie. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ziemniaków. W misce wyrób ciasto z mąki żytniej, wody i soli. Ciasto podziel i roluj w wałeczki jak na kopytka, podziel na równe kawałki i rozwałkuj w okręgi. Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz, pozostaw wolne brzegi, aby móc je zwinąć w charakterystyczną falbankę. Palcami zwiń brzegi ciasta, lekko dociskając je w farsz. Tak przygotowane placki wyłóż na blaszce i piecz w nagrzanym do 255 stopni piekarniku przez 20 minut.
Mąka żytnia to raz zmielone ziarno nieoczyszczone z otrąb. Całe ziarno zboża jest źródłem wielu składników mineralnych oraz błonnika wpływającego korzystnie na perystaltykę naszych jelit. Mąka razowa zawiera składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowych przemian energii w naszym organizmie. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci.
Podsumowując karjalanpiirakat to bardzo ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny. Tradycyjnym dodatkiem do dania jest ucierane masło z posiekanym jajkiem. Pierogi przygotować możesz z różnymi farszami warzywnymi, serem lub gotowaną kaszą czy ryżem. Wierzch ciasta po upieczeniu możesz posmarować masłem.
Alergeny w karjalanpiirakat
Lista alergenów dla karjalanpiirakat przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze karjalanpiirakat
Karjalanpiirakat to bardzo zdrowe danie pod względem zawartości składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.