Kargule

Opublikowano: 25.04.2023 r., 12:17 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kargule
Kargule
Poznaj przepis na pyszne kargule, czyli placki z siekanego kurczaka z warzywami.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 30 min
255 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 1 sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (40 ml)
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula 1/2 sztuki (50 g)
  • Papryka czerwona 1/2 sztuki (150 g)
  • Natka pietruszki 1 garść (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na kargule krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, dodaj olej i mąkę ziemniaczaną.

Wymieszaj, dodaj jajka, posiekaną cebulę, paprykę i pietruszkę.

Dopraw, wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc.

Łyżką wykładaj porcje masy mięsnej na rozgrzaną patelnię z olejem i smaż obustronnie.

Jak oceniasz przepis na kargule
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,7% osób

Więcej informacji na temat karguli

Kargule to pomysł na szybki, smaczny obiad dla całej rodziny. Placuszki z kurczaka z warzywami lub z serem posmakują wszystkim miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni, zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są nie tylko bardzo smaczne i dobre na wiele okazji, ale również bardzo proste w przygotowaniu, dlatego na pewno poradzisz sobie z nimi, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kargule na obiad z piersi z kurczaka, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki, których potrzebujesz do ich przygotowania to pierś z kurczaka, papryka, cebula, mąka ziemniaczana, jajko oraz przyprawy. Zamiast cebuli możesz wykorzystać też pora. Jako przyprawy zazwyczaj wystarczają wyłącznie sól i pieprz, jednak nie bój się eksperymentować w kuchni. Jeśli lubisz bardziej pikantne, wyraziste smaki, śmiało możesz dodać na przykład ostrej papryczki mielonej lub papryczkę chilli. Przepis na kargule nie jest skomplikowany. Wystarczy, że drobno posiekasz mięso i warzywa, wymieszasz je z dodatkiem pokrojonych warzyw, jajka, mąki i przypraw. Taką masę wystarczy następnie wykładać porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem i obustronnie smażyć placki. To wszystko, co musisz zrobić, aby powstały pyszne kargule. Możesz dodać też ser, natkę pietruszki lub koperek, w zależności od tego co lubisz najbardziej. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać przepis na najlepsze, domowe kargule z kurczaka z warzywami. Możesz podawać je na obiad lub kolację w towarzystwie na przykład ziemniaków i surówki. Świetnie smakują z kapustą kiszoną, zasmażanymi buraczkami lub warzywami gotowanymi na parze. Najlepiej smakują na ciepło, w wersji odgrzewanej będą zdecydowanie mniej chrupiące. Jeśli masz więcej czasu, masę mięsną warto odstawić do lodówki na całą noc lub chociaż kilka godzin, aby wszystkie składniki i smaki dobrze się przegryzły.

Alergeny w kargulach

Lista alergenów dla karguli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze karguli

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć kaloryczność, przed podaniem nadmiar tłuszczów warto odsączyć za pomocą ręcznika papierowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
150.43
255.73
Białko (g)
10.31
17.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
5.99
10.18
Węglowodany przyswajalne (g)
4.86
8.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
1.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
9.41
15.99
Tłuszcze nasycone (g)
1.53
2.61
Tłuszcze nienasycone (g)
7.87
13.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.49
9.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.39
4.06
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
64.33
109.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
85.83
145.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.44
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
43.29
73.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.34
Witamina E (mg)
0.76
1.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.45
33.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.01
6.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.73
53.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
725.05
1232.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
37.41
63.60
Potas (mg)
275.16
467.77
Wapń (mg)
21.50
36.56
Fosfor (mg)
117.32
199.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.84
35.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
1.43
Cynk (mg)
0.54
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karguli 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karguli

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Olej rzepakowy
40 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Mąka ziemniaczana
20 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Papryka czerwona
150 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Natka pietruszki
30 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
43.50