Przepis na kargule krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 200 g 1 sztuka
- Olej rzepakowy 40 ml 2 łyżki
- Mąka ziemniaczana 20 g 1 łyżka
- Jajko 1 szt.
- Cebula 50 g 1/2 sztuki
- Papryka czerwona 150 g 1/2 sztuki
- Natka pietruszki 30 g 1 garść
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, dodaj olej i mąkę ziemniaczaną.
Wymieszaj, dodaj jajka, posiekaną cebulę, paprykę i pietruszkę.
Dopraw, wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc.
Łyżką wykładaj porcje masy mięsnej na rozgrzaną patelnię z olejem i smaż obustronnie.

(liczba kalorii)
Kargule - cechy przepisu
Więcej o kargulach
Kargule to pomysł na szybki, smaczny obiad dla całej rodziny. Placuszki z kurczaka z warzywami lub z serem posmakują wszystkim miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni, zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są nie tylko bardzo smaczne i dobre na wiele okazji, ale również bardzo proste w przygotowaniu, dlatego na pewno poradzisz sobie z nimi, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kargule na obiad z piersi z kurczaka, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki, których potrzebujesz do ich przygotowania to pierś z kurczaka, papryka, cebula, mąka ziemniaczana, jajko oraz przyprawy. Zamiast cebuli możesz wykorzystać też pora. Jako przyprawy zazwyczaj wystarczają wyłącznie sól i pieprz, jednak nie bój się eksperymentować w kuchni. Jeśli lubisz bardziej pikantne, wyraziste smaki, śmiało możesz dodać na przykład ostrej papryczki mielonej lub papryczkę chilli. Przepis na kargule nie jest skomplikowany. Wystarczy, że drobno posiekasz mięso i warzywa, wymieszasz je z dodatkiem pokrojonych warzyw, jajka, mąki i przypraw. Taką masę wystarczy następnie wykładać porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem i obustronnie smażyć placki. To wszystko, co musisz zrobić, aby powstały pyszne kargule. Możesz dodać też ser, natkę pietruszki lub koperek, w zależności od tego co lubisz najbardziej. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać przepis na najlepsze, domowe kargule z kurczaka z warzywami. Możesz podawać je na obiad lub kolację w towarzystwie na przykład ziemniaków i surówki. Świetnie smakują z kapustą kiszoną, zasmażanymi buraczkami lub warzywami gotowanymi na parze. Najlepiej smakują na ciepło, w wersji odgrzewanej będą zdecydowanie mniej chrupiące. Jeśli masz więcej czasu, masę mięsną warto odstawić do lodówki na całą noc lub chociaż kilka godzin, aby wszystkie składniki i smaki dobrze się przegryzły.
Wartości odżywcze karguli
Energia i białka
(170g)
Węglowodany w kargulach
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy w przepisie na kargule
(170g)
Składniki mineralne w przepisie na kargule
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kargulach
Lista alergenów dla karguli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko