Kargule
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (40 ml)
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka (20 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Papryka czerwona - 1/2 sztuki (150 g)
- Natka pietruszki - 1 garść (30 g)
Przepis na kargule krok po kroku
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, dodaj olej i mąkę ziemniaczaną.
Wymieszaj, dodaj jajka, posiekaną cebulę, paprykę i pietruszkę.
Dopraw, wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc.
Łyżką wykładaj porcje masy mięsnej na rozgrzaną patelnię z olejem i smaż obustronnie.
Więcej informacji na temat karguli
Kargule to pomysł na szybki, smaczny obiad dla całej rodziny. Placuszki z kurczaka z warzywami lub z serem posmakują wszystkim miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni, zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są nie tylko bardzo smaczne i dobre na wiele okazji, ale również bardzo proste w przygotowaniu, dlatego na pewno poradzisz sobie z nimi, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kargule na obiad z piersi z kurczaka, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki, których potrzebujesz do ich przygotowania to pierś z kurczaka, papryka, cebula, mąka ziemniaczana, jajko oraz przyprawy. Zamiast cebuli możesz wykorzystać też pora. Jako przyprawy zazwyczaj wystarczają wyłącznie sól i pieprz, jednak nie bój się eksperymentować w kuchni. Jeśli lubisz bardziej pikantne, wyraziste smaki, śmiało możesz dodać na przykład ostrej papryczki mielonej lub papryczkę chilli. Przepis na kargule nie jest skomplikowany. Wystarczy, że drobno posiekasz mięso i warzywa, wymieszasz je z dodatkiem pokrojonych warzyw, jajka, mąki i przypraw. Taką masę wystarczy następnie wykładać porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem i obustronnie smażyć placki. To wszystko, co musisz zrobić, aby powstały pyszne kargule. Możesz dodać też ser, natkę pietruszki lub koperek, w zależności od tego co lubisz najbardziej. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać przepis na najlepsze, domowe kargule z kurczaka z warzywami. Możesz podawać je na obiad lub kolację w towarzystwie na przykład ziemniaków i surówki. Świetnie smakują z kapustą kiszoną, zasmażanymi buraczkami lub warzywami gotowanymi na parze. Najlepiej smakują na ciepło, w wersji odgrzewanej będą zdecydowanie mniej chrupiące. Jeśli masz więcej czasu, masę mięsną warto odstawić do lodówki na całą noc lub chociaż kilka godzin, aby wszystkie składniki i smaki dobrze się przegryzły.
Alergeny w kargulach
Lista alergenów dla karguli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze karguli
Aby obniżyć kaloryczność, przed podaniem nadmiar tłuszczów warto odsączyć za pomocą ręcznika papierowego.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.