Kare raisu

Opublikowano: 14.12.2021 r., 10:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kare raisu podane z dodatkiem ryżu w ciemnej, głębokiej miseczce.
Kare raisu
Kare raisu to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Przygotowuje się je na bazie duszonego mięsa wieprzowego lub wołowego z curry i podaje z ryżem. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
478 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (700 g)
  • Dynia ćwierć małej sztuki (200 g)
  • Ziemniaki późne 2 średnie sztuki (200 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Jabłko 1 średnia sztuka (200 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Masło (70 g)
  • Pomidor 1 mała sztuka (160 g)
  • Ryż biały (500 g)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, imbir świeży, curry, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kare raisu krok po kroku

Pokrój polędwicę w kostkę i obtocz w mące ziemniaczanej.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Obierz dynię, marchew i ziemniaki, pokrój w dużą kostkę.

Zetrzyj imbir na tarce.

W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę i imbir.

Dodaj mięso i obsmaż, aż zrobi się złote.

Dodaj curry i sos sojowy, warzywa i wlej wodę, gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Dodaj curry i sos sojowy, warzywa i wlej wodę, gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Pokrój pomidora w kostkę i dodaj do potrawy, dopraw cukrem.

Pokrój jabłko i dodaj do curry.

Ugotuj ryż w osolonej wodzie.

Danie podawaj w misce z ryżem.

Jak oceniasz przepis na kare raisu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat kare raisu

Kare raisu to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Duszone mięso z curry to japońska wersja tradycyjnego curry z mlekiem kokosowym. Przepis na kare raisu jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, cebula, ziemniaki, ryż, dynia, jabłko, marchew, imbir, sos sojowy, cukier, pomidor, masło, curry, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić kare raisu? Pokrój polędwicę w kostkę i obtocz w mące ziemniaczanej. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Obierz dynię, marchew i ziemniaki, pokrój w dużą kostkę. Zetrzyj imbir na tarce. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i obsmaż, aż zrobi się złote. Dodaj curry i sos sojowy, warzywa i wlej wodę, gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Pokrój pomidora w kostkę i dodaj do potrawy, dopraw cukrem. Pokrój jabłko i dodaj do curry. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Danie podawaj w misce z ryżem.

Curry to przyprawa składająca się z ponad 20 różnych składników. Jest bardzo aromatyczna i dzięki zawartości przypraw korzennych ma silne właściwości bakteriobójcze oraz rozgrzewające. Dynia jest warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę. Polędwiczka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Polędwiczka wieprzowa jest najmniej kalorycznym kawałkiem tuszy wieprzowej. Mięso wieprzowe zawiera sporą ilość witamin z grupy B oraz żelaza i potasu.

Podsumowując pyszne japońskie curry doskonale sprawdzi się na szybki obiad dla całej rodziny. Curry możesz przygotować także z mięsem wołowym, należy je jednak nieco dłużej gotować, aby mięso zmiękło. Curry możesz doprawić papryczką chilli, jeśli lubisz bardziej ostre potrawy.

Alergeny w kare raisu

Lista alergenów dla kare raisu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze kare raisu

na 100g gotowej potrawy

Kare raisu to danie zawierające bardzo dużo cennych składników mineralnych. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest także źródłem węglowodanów prostych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
154.28
478.27
Białko (g)
7.87
24.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
22.57
69.98
Węglowodany przyswajalne (g)
21.51
66.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
3.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
3.62
11.23
Tłuszcze nasycone (g)
2.31
7.16
Tłuszcze nienasycone (g)
1.31
4.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.05
3.25
Brak danych dla: jabłko, ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
0.82
Brak danych dla: jabłko, ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: masło, ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.42
75.69
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
123.95
384.25
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
0.94
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.47
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.35
13.48
Brak danych dla: jabłko, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.26
Brak danych dla: jabłko, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.74
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.94
58.71
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
1.00
Ryboflawina (mg)
0.12
0.37
Niacyna (mg)
2.46
7.62
Foliany (µg (mcg))
10.59
32.83
Beta karoten (µg (mcg))
953.75
2956.63
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
24.04
74.53
Potas (mg)
269.52
835.50
Wapń (mg)
13.20
40.91
Fosfor (mg)
107.27
332.53
Magnez (mg)
19.31
59.87
Żelazo (mg)
0.55
1.69
Cynk (mg)
0.88
2.72
Miedź (mg)
0.11
0.33
Szacunkowy indeks glikemiczny kare raisu 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kare raisu

Koszt składników
77.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
700 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
28.00
Za 700 g
Dynia
200 g
ćwierć małej sztuki
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Ziemniaki późne
200 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jabłko
200 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Pomidor
160 g
1 mała sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.13
Za 160 g
Ryż biały
500 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 500 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
77.50