Kare raisu
- Polędwiczki wieprzowe (700 g)
- Dynia - ćwierć małej sztuki (200 g)
- Ziemniaki późne - 2 średnie sztuki (200 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Jabłko - 1 średnia sztuka (200 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Masło (70 g)
- Pomidor - 1 mała sztuka (160 g)
- Ryż biały (500 g)
- Mąka ziemniaczana (50 g)
Przepis na kare raisu krok po kroku
Pokrój polędwicę w kostkę i obtocz w mące ziemniaczanej.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Obierz dynię, marchew i ziemniaki, pokrój w dużą kostkę.
Zetrzyj imbir na tarce.
W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę i imbir.
Dodaj mięso i obsmaż, aż zrobi się złote.
Dodaj curry i sos sojowy, warzywa i wlej wodę, gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Dodaj curry i sos sojowy, warzywa i wlej wodę, gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Pokrój pomidora w kostkę i dodaj do potrawy, dopraw cukrem.
Pokrój jabłko i dodaj do curry.
Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
Danie podawaj w misce z ryżem.
-
Kurczak curry
-
Kurczak w sosie curry
-
Ogórki z curry
-
Makaron ryżowy z kurczakiem
-
Zielone curry
-
Currywurst
-
Kurczak po tajlandzku
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Kurczak z ananasem
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Czerwone curry
-
Laksa
-
Massaman curry
-
Marynowana cukinia
-
Kurczak curry z mlekiem kokosowym
-
Curry z kalafiora
-
Ryż z curry
-
Curry z dyni
-
Dania z curry
Więcej informacji na temat kare raisu
Kare raisu to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Duszone mięso z curry to japońska wersja tradycyjnego curry z mlekiem kokosowym. Przepis na kare raisu jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, cebula, ziemniaki, ryż, dynia, jabłko, marchew, imbir, sos sojowy, cukier, pomidor, masło, curry, mąka ziemniaczana.
Jak zrobić kare raisu? Pokrój polędwicę w kostkę i obtocz w mące ziemniaczanej. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Obierz dynię, marchew i ziemniaki, pokrój w dużą kostkę. Zetrzyj imbir na tarce. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i obsmaż, aż zrobi się złote. Dodaj curry i sos sojowy, warzywa i wlej wodę, gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Pokrój pomidora w kostkę i dodaj do potrawy, dopraw cukrem. Pokrój jabłko i dodaj do curry. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Danie podawaj w misce z ryżem.
Curry to przyprawa składająca się z ponad 20 różnych składników. Jest bardzo aromatyczna i dzięki zawartości przypraw korzennych ma silne właściwości bakteriobójcze oraz rozgrzewające. Dynia jest warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę. Polędwiczka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Polędwiczka wieprzowa jest najmniej kalorycznym kawałkiem tuszy wieprzowej. Mięso wieprzowe zawiera sporą ilość witamin z grupy B oraz żelaza i potasu.
Podsumowując pyszne japońskie curry doskonale sprawdzi się na szybki obiad dla całej rodziny. Curry możesz przygotować także z mięsem wołowym, należy je jednak nieco dłużej gotować, aby mięso zmiękło. Curry możesz doprawić papryczką chilli, jeśli lubisz bardziej ostre potrawy.
Alergeny w kare raisu
Lista alergenów dla kare raisu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze kare raisu
Kare raisu to danie zawierające bardzo dużo cennych składników mineralnych. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest także źródłem węglowodanów prostych.
Energia i białka
(310g)
Węglowodany
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy
(310g)
Składniki mineralne
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.