Karczek w sosie własnym
- Karkówka wieprzowa (600 g)
- Cebula (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 (40 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na karczek w sosie własnym krok po kroku
Mięso opłucz i pokrój na kotlety grubości 2 cm. Każdy rozbij lekko tłuczkiem, posyp pieprzem i oprósz mąką.
Następnie obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Cebule pokrój w piórka i przesmaż w garnku na rozgrzanym oleju, dodaj pół łyżeczki majeranku, liść laurowy oraz kilka ziarenek ziela angielskiego.
Gdy cebula nabierze złotego koloru, wsyp pozostałą mąkę i przesmaż razem. Następnie dodaj 1 l wrzącej wody.
Włóż mięso i duś ok. 30 minut, aż karkówka będzie miękka.
Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.
-
Marynata do karkówki
-
Karkówka pieczona
-
Karkówka z piekarnika
-
Karkówka po cygańsku
-
Karkówka z grilla
-
Gulasz z karkówki
-
Karkówka pieczona w rękawie
-
Karkówka pieczona w plastrach
-
Kociołek na ognisko
-
Karkówka w sosie własnym
-
Zrazy z karkówki
-
Roladki z karkówki
-
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
-
Karczek z piekarnika
-
Karkówka pieczona w plastrach z cebulą
-
Kotlety z karkówki
-
Marynata do karkówki z piekarnika
-
Karkówka w coli
-
Dania z karkówki
Więcej informacji na temat karczku w sosie własnym
Karczek w sosie własnym to niezwykle smaczne danie, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom mięs. Jest smaczna, a przy tym niezwykle delikatna i miękka. Powstaje z niego danie idealne, pełne smaku i aromatu. Mięso przygotowane zgodnie z tą recepturą jest bardzo kruche i pyszne.
Przepis na karczek w sosie własnym to doskonały sposób na obiad. Mięso duszone we wspaniałym i aromatycznym sosie, świetnie sprawdza się na sycący posiłek. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, ale również kluskami. W wersji bardziej fit można połączyć go z kaszą i surówką z buraczków. To mięsny dodatek, który skradnie serca wszystkich, którzy tylko go spróbują. Całość jest tak łatwa, że poradzi sobie z nią nawet osoba początkująca. To sprawdzona receptura, a mięso zawsze się udaje i wychodzi bardzo delikatne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karczek w sosie własnym, by był smaczny i dobry również dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Duszona karkówka doskonale sprawdzi się do ziemniaków. To pyszny sposób na obiad dla całej rodziny. Ma wspaniały smak i świetną konsystencję, dlatego cieszy się ogromną popularnością. Choć lekkostrawny, wcale nie jest nudny czy niesmaczny. Wręcz przeciwnie, w takim wydaniu dostarcza niesamowitych wrażeń smakowych, jak z najlepszych restauracji. A do zrobienia całości wystarczy tylko dobre mięso. Tak przygotowana karkówka jest niezwykle delikatna i pełna smaku. Mięso jest bardzo soczyste i skąpane w aromatycznym sosie, który świetnie komponuje się z ziemniakami z wody czy kluskami. W takiej wersji karkówka nie przypomina tłustej i ciężkostrawnej potrawy, z którą się zwykle kojarzy. Uduszona z dodatkiem przypraw, warzyw i w sosie jest znacznie lżejsza i delikatniejsza. To lepszy wybór dla wszystkich ograniczających smażenie i dodatek tłuszczu do potraw. W tym wydaniu jest też bardziej lekkostrawna. Do sosu dodaje się dość sporo przypraw, dzięki czemu jest wspaniałym dodatkiem podkreślającym mięso. Ten sos świetnie łączy się też z ziemniakami.
Alergeny w karczku w sosie własnym
Lista alergenów dla karczku w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze karczku w sosie własnym
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.