Karczek pieczony w rękawie
- Karkówka wieprzowa (1200 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (200 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na karczek pieczony w rękawie krok po kroku
Mięso dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
Do miski włóż przeciśnięty przez praskę czosnek, olej rzepakowy, po jednej łyżeczce soli, pieprzu i majeranku oraz po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj.
Do przypraw z olejem włóż mięso i dokładnie pokryj je marynatą. Miskę z mięsem zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia cebulę obierz i pokrój w piórka.
Na dno rękawa do zapiekania ułóż cebulę, a na nią połóż zamarynowane mięso. Rękawa zawiąż z dwóch stron i włóż do naczynia do zapiekania.
Mięso piecze w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 80 minut (na 15 minut przed końcem pieczenia rękaw rozetnij, aby mięso zarumieniło się).
Gotowe mięso podawaj z ulubionymi dodatkami na zimno lub na ciepło.
-
Schab pieczony w rękawie
-
Karkówka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Szynka pieczona w rękawie
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Karkówka w rękawie
-
Żeberka pieczone w rękawie
-
Kurczak pieczony w rękawie
-
Boczek pieczony w rękawie
-
Udziec z indyka pieczony w rękawie
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Ziemniaki pieczone w rękawie
-
Pałeczki z kurczaka w rękawie
-
Udka pieczone w rękawie
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Żeberka po koreańsku
-
Schab pieczony w całości w piekarniku
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie
-
Dania pieczone w rękawie
Więcej informacji na temat karczka pieczonego w rękawie
Karczek pieczony w rękawie to propozycja na smaczny obiad dla rodziny. Pyszna karkówka pieczona w całości doskonale smakuje z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz z surówkami ze świeżych warzyw. Przepis na karczek pieczony w rękawie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: karkówka wieprzowa, cebula, olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz papryka ostra.
A jak zrobić karczek pieczony w rękawie? Mięso dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Do miski włóż przeciśnięty przez praskę czosnek, olej rzepakowy, po jednej łyżeczce soli, pieprzu i majeranku oraz po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj. Do przypraw z olejem włóż mięso i dokładnie pokryj je marynatą. Miskę z mięsem zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia cebulę obierz i pokrój w piórka. Na dno rękawa do zapiekania ułóż cebulę, a na nią połóż zamarynowane mięso. Rękawa zawiąż z dwóch stron i włóż do naczynia do zapiekania. Mięso piecze w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 80 minut (na 15 minut przed końcem pieczenia rękaw rozetnij, aby mięso zarumieniło się). Gotowe mięso podawaj z ulubionymi dodatkami na zimno lub na ciepło.
Karkówka jest z mięsem dość kalorycznym, ponieważ 100 g mięsa zawiera około 250 kcal. Karkówka zawiera również spore ilości białka. Karkówka wieprzowa jest źródłem sodu, potasu, żelaza, cynku, niektórych witamin z grupy B, witaminy A oraz witaminy E. Odpowiednia podaż żelaza w diecie może przyczyniać się do zmniejszonego ryzyka rozwoju anemii z powodu niedoboru tego składnika mineralnego. Dodatkowo żelazo wypływa na produkcję krwinek czerwonych, które odpowiadają za transport tlenu do komórek naszego organizmu.
Podsumowując pieczenie karkówki to doskonały pomysł na przygotowania pysznego obiadu. Karkówka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w karczku pieczonym w rękawie
Lista alergenów dla karczka pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karczek pieczony w rękawie
Wartości odżywcze karczka pieczonego w rękawie
Karczek pieczony w rękawie to doskonała propozycja na danie obiadowe, które można podać z sosem. Karczek pieczony po przestudzeniu warto wykorzystać jako wędlinę na kanapki.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.