Karczek duszony

Opublikowano: 12.07.2022 r., 6:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karczek duszony z cebulą.
Karczek duszony
Karczek duszony to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a jest bardzo aromatyczne i pełne smaku.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 60 min
415 kcal
Kcal w porcji
285 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karkówka wieprzowa (500 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (40 g)
  • Cebula (100 g)
  • Jogurt naturalny (25 ml)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Bulion warzywny (400 ml)
  • Sok z cytryny (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka, kminek mielony, sos sojowy, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na karczek duszony krok po kroku

Karkówkę oczyść z błonek. W misce zmieszaj sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, paprykę słodką, majeranek, cząber, gałkę muszkatołową i kminek. Mięso przełóż do miski i zamarynuj przez 30 minut.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej plastry karkówki.

Mięso zalej bulionem, dodaj 1 łyżeczkę papryki, gałki i sosu sojowego. Dodaj cebulę pokrojoną w krążki.

Mięso duś przez 50 minut, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliło.

Jogurt naturalny wymieszaj z mąką i łyżką bulionu z garnka.

Całość wlej do garnka i zostaw do zagotowania.

Jak oceniasz przepis na karczek duszony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat karczku duszonego

Karczek duszony to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a jest bardzo aromatyczne i pełne smaku.

Przepis na karczek duszony to doskonały pomysł na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Karkówka w takim wydaniu jest bardzo smaczna. . Łączy w sobie pyszne warzywa i mięso wieprzowe, które dzięki długotrwałej obróbce staje się niezwykle miękkie i soczyste. Będzie świetnym pomysłem na pyszny i sycący obiad. Szczególnie zasmakuje wszystkim osobom, które kochają ostre potrawy. To bardzo kolorowe i pełne smaku danie, które świetnie łączy się z ziemniakami czy kaszą. Tak przygotowana karkówka jest niezwykle delikatna i pełna smaku. Mięso jest bardzo soczyste i skąpane w aromatycznym sosie, który świetnie komponuje się z ziemniakami z wody czy kluskami. W wersji bardziej fit można dodać do niego kaszę i surówkę ze świeżych warzyw. Poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze, gdyż do wykonania tego danie nie potrzeba żadnych profesjonalnych umiejętności czy sprzętów. Dzięki tej prostej recepturze przepyszny obiad można przygotować w naprawdę szybkim czasie. Powstaje z niego danie idealne, pełne smaku i aromatu. Mięso przygotowane zgodnie z tą recepturą jest bardzo kruche i pyszne.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić karczek duszony by był najlepszy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Wychodzi z niego pyszna karkówka wieprzowa. To dobra opcja na danie dla całej rodziny. Pozwala w ekspresowym czasie przygotować proste, jednak wyraziste i niebanalne danie. To dzięki dużej ilości kolorowych warzyw, a także przepysznej zalewie, która po pieczeniu staje się wspaniałym sosem. To idealny pomysł na przemycenie dużej ilości warzyw w pysznym daniu, dzięki czemu są zjadane bez żadnych protestów. To idealny sposób na największych niejadków. Idealnie sprawdzi się na dzielny obiad dla całej rodziny. Można ją połączyć z ziemniakami, kaszą lub ryżem, wybór jest naprawdę dowolny, gdyż w każdej wersji smakuje wspaniale.

Alergeny w karczku duszonym

Lista alergenów dla karczku duszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze karczku duszonego

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która nie powinna gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział czerwonego mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kcal)
145.66
415.12
Białko (g)
11.89
33.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany (g)
4.32
12.31
Węglowodany przyswajalne (g)
3.96
11.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
1.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz (g)
8.81
25.10
Tłuszcze nasycone (g)
2.28
6.50
Tłuszcze nienasycone (g)
6.53
18.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.38
15.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.14
3.26
Cholesterol (mg)
29.87
85.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina A (µg (mcg))
4.69
13.38
Witamina B6 (mg)
0.21
0.58
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
1.21
Witamina C (mg)
1.45
4.14
Witamina D (µg (mcg))
0.46
1.32
Witamina E (mg)
0.89
2.54
Retinol (µg (mcg))
0.48
1.37
Tiamina (mg)
0.28
0.81
Ryboflawina (mg)
0.14
0.40
Niacyna (mg)
2.44
6.96
Foliany (µg (mcg))
4.82
13.75
Beta karoten (µg (mcg))
39.05
111.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód (mg)
136.89
390.15
Potas (mg)
209.37
596.70
Wapń (mg)
15.99
45.56
Fosfor (mg)
121.81
347.16
Magnez (mg)
12.78
36.41
Żelazo (mg)
0.57
1.62
Cynk (mg)
1.44
4.11
Miedź (mg)
0.07
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny karczku duszonego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karczku duszonego

Koszt składników
57.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jogurt naturalny
25 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 ml
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Bulion warzywny
400 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 ml
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Koszt składników
57.80