Karaage

Opublikowano: 14.12.2021 r., 10:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Japoński smażony kurczak na talerzu
Karaage
Karaage to tradycyjny japoński sposób przygotowania dań poprzez smażenie na głębokim tłuszczu w panierce. Dania takie świetnie sprawdzają się na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Czas smażenia 30 min
1204 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
  • Mąka ziemniaczana - pół szklanki (100 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
  • Majonez (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, ocet ryżowy, imbir świeży, papryka ostra, cukier, płatki chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na karaage krok po kroku

Polędwiczkę wieprzową pokrój w dużą kostkę.

W misce umieść imbir, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier i łyżkę oleju rzepakowego.

Do marynaty włóż mięso i odstaw na 12 godzin.

Po tym czasie mięso obtocz w mące pszennej, następnie w ziemniaczanej.

W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 170 stopni.

Umieszczaj partiami kawałki mięsa i smaż około 3-4 minuty, aż będą złote.

Usmażone kawałki mięsa umieść na ręczniku papierowym, w celu odsączenia nadmiaru oleju.

Wieprzowinę podawaj z majonezem posypanym płatkami chilli.

Jak oceniasz przepis na karaage
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat karaage

Karaage to nic innego jak sposób przygotowania dania przez smażenie na głębokim tłuszczu. Wywodzi się on z Japonii, smażyć możemy mięso, ryby czy owoce morza. Smażenie na głęboki tłuszczu o wysokiej temperaturze pozwala na szybką obróbkę termiczną mięsa. Smażenie na głębokim tłuszczu zapobiega wnikaniu tłuszczu do mięsa. Należy jednak spełnić jedną bardzo ważną zasadę, a mianowicie tłuszczu musi być nagrzany do temperatury około 180 stopni. Można zmierzyć to termometrem cukierniczym dostępnym w każdym sklepie gospodarczym. Przepis na karaage jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia mięsa w sposób karaage potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwiczka wieprzowa, papryka ostra, sos sojowy, imbir, ocet ryżowy, cukier, olej rzepakowy, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, majonez, płatki chilli.

Jak zrobić wieprzowinę karaage? Polędwiczkę wieprzową pokrój w dużą kostkę. W misce umieść imbir, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier i łyżkę oleju rzepakowego. Do marynaty włóż mięso i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie mięso obtocz w mące pszennej, następnie w ziemniaczanej. W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 170 stopni. Umieszczaj partiami kawałki mięsa i smaż około 3-4 minuty, aż będą złote. Usmażone kawałki mięsa umieść na ręczniku papierowym, w celu odsączenia nadmiaru oleju. Wieprzowinę podawaj z majonezem posypanym płatkami chilli.

Polędwiczka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem białka. Białko jest niezbędnym składnikiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bierze ono udział w regeneracji komórek, tworzeniu hormonów oraz enzymów trawiennych. Polędwiczka wieprzowa jest także bardzo dobrym źródłem żelaza oraz witamin z grupy B.

Podsumowując pyszne dania przygotowane w sposób karaage to doskonała propozycja na szybki obiad. Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej, lecz jeśli nie masz czasu, możesz pominąć ten punkt. Karaage to bardzo uniwersalny sposób przygotowania mięsa lub ryb.

Alergeny w karaage

Lista alergenów dla karaage przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • sos sojowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na karaage nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze karaage

na 100g gotowej potrawy

Karaage to danie zawierające bardzo dużą ilość białka. Sposób przygotowania jedzenia na głęboki oleju pozwala zachować więcej składników mineralnych. Dania te zawierają mniej tłuszczu i są mniej kaloryczne niż smażone tradycyjnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
602.15
1204.30
Białko (g)
7.02
14.04
Fenyloalanina (mg)
0.24
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
11.49
22.98
Węglowodany przyswajalne (g)
11.20
22.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
0.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
58.55
117.10
Tłuszcze nasycone (g)
5.41
10.82
Tłuszcze nienasycone (g)
53.14
106.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
35.02
70.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
18.12
36.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.45
40.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
79.55
159.10
Potas (mg)
162.95
325.90
Wapń (mg)
7.45
14.90
Żelazo (mg)
0.89
1.77
Szacunkowy indeks glikemiczny karaage 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karaage

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
100 g
pół szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Majonez
200 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.96
Za 200 g
Koszt składników
39.00