Przepis na kapustę zasmażaną z grzybami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska

Kapustę drobno poszatkuj i przelej wrzątkiem.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę, gdy będzie rumiana dołóż kapustę i smaż przez 15 minut.

Grzyby włóż do miseczki i zalej wodą. Odstaw na 15 minut, następnie wyciągnij i pokrój na mniejsze kawałki. Grzyby wraz z wodą po moczeniu dodaj do kapusty i duś przez 10 minut.

Gdy kapusta będzie miękka dodaj do niej koncentrat pomidorowy i dopraw solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem.

Często zadawane pytania

Kapusta zasmażana z grzybami
kapusta zasmażana z grzybami
Koszt przygotowania dania
23.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
135 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
24

Kapusta zasmażana z grzybami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kapuście zasmażanej z grzybami

Kapusta zasmażana z grzybami jest niezwykle ciekawym daniem pełnym smaku. Stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego przepisu, który jest bardzo dobrze znany. Jednak w tej wersji całość jest zupełnie inna, choć równie smaczna i pięknie prezentująca się. Połączenie kapusty i grzybów jest znane bardzo dobrze, jednak zwykle pojawia się w przypadku kapusty kiszonej, czy to w formie pierogów czy krokietów. Biała kapusta z leśnymi grzybami jest parowana niezwykle rzadko, jednak razem tworzą tak wspaniałą kompozycję smakową, która od razu urzeka wszystkich, którzy tylko jej spróbują. Warto skorzystać z tego wspaniałego przepisu i przekonać się o tym na własnej skórze.

Przepis na kapustę zasmażaną z grzybami jest niezwykle prosty. Całość robi się bardzo podobnie jak wersję klasyczną. Kapusta jest najpierw podsmażana, a następnie duszona razem z grzybami. Duszenie sprawia, że smaki mogą dobrze się połączyć i stworzyć razem naprawdę wspaniałe danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Grzyby zyskują lepszego smaku i staja się bardzo miękkie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kapustę zasmażaną z grzybami, która będzie nie tylko nieskomplikowana, ale również bardzo smaczna, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Powstaje z niego idealny dodatek do dań głównych, ale również osobna potrawa, którą z powodzeniem można jeść jako odrębny posiłek, połączoną z pieczywem. To świetna alternatywa również dla bigosu. Tak samo smaczna, jednak bardziej zdrowa i roślinna.

Choć w przepisie użyta została biała kapusta, może ją równie dobrze zastąpić kapusta kiszona, to wersja bardziej popularna i znana. Jednak warto skusić się na małe szaleństwo i przygotować danie ze słodszą wersją.

Ta potrawa najlepiej smakuje z grzybami suszonymi, które są również niezwykle zdrowe. Są doskonałym źródłem selenu i cynku, a także witaminy D, dlatego powinny gościć w menu jak najczęściej.

Tak przygotowana kapusta jest niezwykle pyszna i nadaje się w pełni nawet na uroczystości. Można użyć jej również podczas świąt, gdyż jest daniem postnym.

Wartości odżywcze kapusty zasmażanej z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(176g)
Energia (kalorie)
77.04 kcal
135.58 kcal
Białko
3.67 g
6.46 g

Węglowodany w kapuście zasmażanej z grzybami

Na 100g
Na porcję
(176g)
Węglowodany
10.97 g
19.31 g
Węglowodany przyswajalne
6.38 g
11.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.59 g
8.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(176g)
Tłuszcz
2.40 g
4.23 g
Tłuszcze nasycone
1.61 g
2.84 g
Tłuszcze nienasycone
0.79 g
1.39 g
Tłuszcze jednonasycone
0.68 g
1.20 g
Tłuszcze wielonasycone
0.11 g
0.19 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol
6.10 mg
10.73 mg

Witaminy w przepisie na kapustę zasmażaną z grzybami

Na 100g
Na porcję
(176g)
Witamina A
25.65 µg (mcg)
45.14 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.19 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C
27.78 mg
48.90 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E
0.18 mg
0.31 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
19.04 µg (mcg)
33.50 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.07 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna
0.29 mg
0.51 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany
33.70 µg (mcg)
59.32 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten
66.36 µg (mcg)
116.80 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kapustę zasmażaną z grzybami

Na 100g
Na porcję
(176g)
Sód
15.74 mg
27.70 mg
Potas
177.77 mg
312.88 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
33.59 mg
59.12 mg
Fosfor
26.18 mg
46.07 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez
11.48 mg
20.20 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo
1.35 mg
2.37 mg
Cynk
0.18 mg
0.31 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty zasmażanej z grzybami 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuście zasmażanej z grzybami

Lista alergenów dla kapusty zasmażanej z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania kapusty zasmażanej z grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
5.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Suszone grzyby
60 g
1 garść
7.00
Za 20.0 g
Liczba opakowań 3
21.00
Za 60 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
35.50
Jak oceniasz przepis na kapustę zasmażaną z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób