Kapusta zasmażana z grzybami

Opublikowano: 28.07.2021 r., 13:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta zasmażana z grzybami
Kapusta zasmażana z grzybami
Kapusta zasmażana z grzybami jest opcją dla miłośników aromatycznych i smacznych dań. To wspaniały dodatek ale sprawdzi się również w roli samodzielnej potrawy.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 25 min
135 kcal
Kcal w porcji
176 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta biała (500 g)
  • Suszone grzyby 1 garść (60 g)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (25 g)
  • Masło 2 łyżki (20 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na kapustę zasmażaną z grzybami krok po kroku

Kapustę drobno poszatkuj i przelej wrzątkiem.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę, gdy będzie rumiana dołóż kapustę i smaż przez 15 minut.

Grzyby włóż do miseczki i zalej wodą. Odstaw na 15 minut, następnie wyciągnij i pokrój na mniejsze kawałki. Grzyby wraz z wodą po moczeniu dodaj do kapusty i duś przez 10 minut.

Gdy kapusta będzie miękka dodaj do niej koncentrat pomidorowy i dopraw solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem.

Jak oceniasz przepis na kapustę zasmażaną z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat kapusty zasmażanej z grzybami

Kapusta zasmażana z grzybami jest niezwykle ciekawym daniem pełnym smaku. Stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego przepisu, który jest bardzo dobrze znany. Jednak w tej wersji całość jest zupełnie inna, choć równie smaczna i pięknie prezentująca się. Połączenie kapusty i grzybów jest znane bardzo dobrze, jednak zwykle pojawia się w przypadku kapusty kiszonej, czy to w formie pierogów czy krokietów. Biała kapusta z leśnymi grzybami jest parowana niezwykle rzadko, jednak razem tworzą tak wspaniałą kompozycję smakową, która od razu urzeka wszystkich, którzy tylko jej spróbują. Warto skorzystać z tego wspaniałego przepisu i przekonać się o tym na własnej skórze.

Przepis na kapustę zasmażaną z grzybami jest niezwykle prosty. Całość robi się bardzo podobnie jak wersję klasyczną. Kapusta jest najpierw podsmażana, a następnie duszona razem z grzybami. Duszenie sprawia, że smaki mogą dobrze się połączyć i stworzyć razem naprawdę wspaniałe danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Grzyby zyskują lepszego smaku i staja się bardzo miękkie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kapustę zasmażaną z grzybami, która będzie nie tylko nieskomplikowana, ale również bardzo smaczna, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Powstaje z niego idealny dodatek do dań głównych, ale również osobna potrawa, którą z powodzeniem można jeść jako odrębny posiłek, połączoną z pieczywem. To świetna alternatywa również dla bigosu. Tak samo smaczna, jednak bardziej zdrowa i roślinna.

Choć w przepisie użyta została biała kapusta, może ją równie dobrze zastąpić kapusta kiszona, to wersja bardziej popularna i znana. Jednak warto skusić się na małe szaleństwo i przygotować danie ze słodszą wersją.

Ta potrawa najlepiej smakuje z grzybami suszonymi, które są również niezwykle zdrowe. Są doskonałym źródłem selenu i cynku, a także witaminy D, dlatego powinny gościć w menu jak najczęściej.

Tak przygotowana kapusta jest niezwykle pyszna i nadaje się w pełni nawet na uroczystości. Można użyć jej również podczas świąt, gdyż jest daniem postnym.

Alergeny w kapuście zasmażanej z grzybami

Lista alergenów dla kapusty zasmażanej z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kapusty zasmażanej z grzybami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek pełen witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(176g)
Energia (kcal)
77.04
135.58
Białko (g)
3.67
6.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(176g)
Węglowodany (g)
10.97
19.31
Węglowodany przyswajalne (g)
6.38
11.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.59
8.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(176g)
Tłuszcz (g)
2.40
4.23
Tłuszcze nasycone (g)
1.61
2.84
Tłuszcze nienasycone (g)
0.79
1.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.68
1.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.19
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.10
10.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(176g)
Witamina A (µg (mcg))
25.65
45.14
Witamina B6 (mg)
0.11
0.19
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
27.78
48.90
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.31
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.04
33.50
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.29
0.51
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.70
59.32
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
66.36
116.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(176g)
Sód (mg)
15.74
27.70
Potas (mg)
177.77
312.88
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.59
59.12
Fosfor (mg)
26.18
46.07
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.48
20.20
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.35
2.37
Cynk (mg)
0.18
0.31
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty zasmażanej z grzybami 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty zasmażanej z grzybami

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Suszone grzyby
60 g
1 garść
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
21.00
Za 60 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
35.50