Przepis na kapustę zasmażaną z grzybami krok po kroku
- Kapusta biała 500 g
- Suszone grzyby 60 g 1 garść
- Koncentrat pomidorowy 25 g 1 łyżka
- Masło 20 g 2 łyżki
- Cebula 100 g 1 szt
Kapustę drobno poszatkuj i przelej wrzątkiem.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę, gdy będzie rumiana dołóż kapustę i smaż przez 15 minut.
Grzyby włóż do miseczki i zalej wodą. Odstaw na 15 minut, następnie wyciągnij i pokrój na mniejsze kawałki. Grzyby wraz z wodą po moczeniu dodaj do kapusty i duś przez 10 minut.
Gdy kapusta będzie miękka dodaj do niej koncentrat pomidorowy i dopraw solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem.
Często zadawane pytania
-
Bigos staropolski
-
Sałatka jarzynowa
-
Bigos
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniczki świąteczne
-
Kutia
-
Pierniki
-
Zupa grzybowa
-
Makowiec
-
Sos grzybowy
-
Kapusta z grochem
-
Bigos tradycyjny
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Kapusta wigilijna
-
Kapusta z grzybami
-
Śledzie w occie
-
Tradycyjne potrawy wigilijne

(liczba kalorii)
Kapusta zasmażana z grzybami - cechy przepisu
Więcej o kapuście zasmażanej z grzybami
Kapusta zasmażana z grzybami jest niezwykle ciekawym daniem pełnym smaku. Stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego przepisu, który jest bardzo dobrze znany. Jednak w tej wersji całość jest zupełnie inna, choć równie smaczna i pięknie prezentująca się. Połączenie kapusty i grzybów jest znane bardzo dobrze, jednak zwykle pojawia się w przypadku kapusty kiszonej, czy to w formie pierogów czy krokietów. Biała kapusta z leśnymi grzybami jest parowana niezwykle rzadko, jednak razem tworzą tak wspaniałą kompozycję smakową, która od razu urzeka wszystkich, którzy tylko jej spróbują. Warto skorzystać z tego wspaniałego przepisu i przekonać się o tym na własnej skórze.
Przepis na kapustę zasmażaną z grzybami jest niezwykle prosty. Całość robi się bardzo podobnie jak wersję klasyczną. Kapusta jest najpierw podsmażana, a następnie duszona razem z grzybami. Duszenie sprawia, że smaki mogą dobrze się połączyć i stworzyć razem naprawdę wspaniałe danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Grzyby zyskują lepszego smaku i staja się bardzo miękkie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kapustę zasmażaną z grzybami, która będzie nie tylko nieskomplikowana, ale również bardzo smaczna, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Powstaje z niego idealny dodatek do dań głównych, ale również osobna potrawa, którą z powodzeniem można jeść jako odrębny posiłek, połączoną z pieczywem. To świetna alternatywa również dla bigosu. Tak samo smaczna, jednak bardziej zdrowa i roślinna.
Choć w przepisie użyta została biała kapusta, może ją równie dobrze zastąpić kapusta kiszona, to wersja bardziej popularna i znana. Jednak warto skusić się na małe szaleństwo i przygotować danie ze słodszą wersją.
Ta potrawa najlepiej smakuje z grzybami suszonymi, które są również niezwykle zdrowe. Są doskonałym źródłem selenu i cynku, a także witaminy D, dlatego powinny gościć w menu jak najczęściej.
Tak przygotowana kapusta jest niezwykle pyszna i nadaje się w pełni nawet na uroczystości. Można użyć jej również podczas świąt, gdyż jest daniem postnym.
Wartości odżywcze kapusty zasmażanej z grzybami
Energia i białka
(176g)
Węglowodany w kapuście zasmażanej z grzybami
(176g)
Tłuszcze
(176g)
Witaminy w przepisie na kapustę zasmażaną z grzybami
(176g)
Składniki mineralne w przepisie na kapustę zasmażaną z grzybami
(176g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kapuście zasmażanej z grzybami
Lista alergenów dla kapusty zasmażanej z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło