Kapusta zasmażana z grzybami
Opublikowano: 28.07.2021 r.
Kapusta biała, suszone grzyby i cebula – to właśnie te składniki nadają wyjątkowy smak zasmażanej kapuscie z grzybami. Delikatne masło i odrobina koncentratu pomidorowego podkręcają smak, sprawiając, że danie staje się wyjątkowo aromatyczne i sycące. Idealne połączenie tradycji z nutką nowoczesności.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta biała - 500 g
- Suszone grzyby - 60 g (1 garść)
- Koncentrat pomidorowy - 25 g (1 łyżka)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Kapustę drobno poszatkuj i przelej wrzątkiem.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę, gdy będzie rumiana dołóż kapustę i smaż przez 15 minut.
- Grzyby włóż do miseczki i zalej wodą. Odstaw na 15 minut, następnie wyciągnij i pokrój na mniejsze kawałki. Grzyby wraz z wodą po moczeniu dodaj do kapusty i duś przez 10 minut.
- Gdy kapusta będzie miękka dodaj do niej koncentrat pomidorowy i dopraw solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek pełen witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny