Kapusta zasmażana z boczkiem

Opublikowano: 19.07.2021 r., 16:02 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta zasmażana z boczkiem znajduje się w głębokim talerzu.
Kapusta zasmażana z boczkiem
Kapusta zasmażana z boczkiem nadaje się jako dodatek do obiadu. Najczęściej robi się ją z cebulą. Sprawdź, jak wygląda przepis na kapustę zasmażaną z boczkiem!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
303 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Młoda kapusta 1/2 główki (500 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka (5 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 1 łyżka (15 g)
  • Masło klarowane 1 łyżka (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, durszlak, drewniana łyżka

Przepis na kapustę zasmażaną z boczkiem krok po kroku

Z kapusty zerwij wierzchnie liście. Opłucz ją i wytnij głąb (z połówki, którą używamy). Następnie pokrój kapustę w paski.

Cebulę obierz i posiekaj w małą kostkę.

Boczek w plastrach pokrój na mniejsze kawałki.

Kapustę umieść w garnku i wlej tyle wody, aby ją przykryć. Dodaj 1/3 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki cukru oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 minut (aż kapusta będzie miękka).

Na patelnię wrzuć boczek i przysmażaj go, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i całość wymieszaj. Po ok. 3-4 minutach dodaj masło klarowane.

Do 1/3 szklanki wody wsyp mąkę i dobrze wymieszaj, aż nie będzie żadnych grudek.

Gdy na patelni roztopi się masło, wlej wodę z mąką. Mieszaj, aż wszystko się połączy.

Odcedź kapustę i umieść ją na patelni z resztą składników.

Wymieszaj i dopraw czarnym pieprzem mielonym oraz czosnkiem granulowanym do smaku.

Smaż przez 1-2 min, cały czas mieszając, a potem wyłącz palnik.

Jak oceniasz przepis na kapustę zasmażaną z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat kapusty zasmażanej z boczkiem

Kapusta zasmażana z boczkiem to idealny dodatek do obiadu. Pasuje do różnego rodzaju mięsa i dobrze uzupełnia obiadowe danie. Taka kapusta jest także bardzo smaczna ze świeżym pieczywem, więc jeśli w czasie obiadu nie zje się jej w całości, można ją podać także na wczesną kolację.

Jak zrobić kapustę zasmażaną z boczkiem? Ta pyszna kapusta nie jest trudna do przygotowania, ale nie jest to też ekspresowe danie. Kapusta musi się przez pewien czas gotować i nieco podusić, a na koniec warto ją odcedzić i przysmażyć z resztą. Przygotowania na patelni należy zacząć od boczku. Jeżeli boczek jest chudy, trzeba usmażyć go na dodatkowym maśle. Później możesz dodać cebulę. Zasmażkę robi się na maśle, więc jeśli jeszcze nie dodałeś go na patelnię, trzeba to zrobić przed dodaniem mąki rozmieszanej w wodzie. Wody nie powinni być zbyt dużo. Gdy wszystkie składniki znajdą się na patelni, należy je odpowiednio doprawić dla smaku.

Ten przepis na kapustę zasmażaną z boczkiem możesz zmodyfikować, aby dopasować do swojego gustu smakowego. Jeżeli masz boczek w kostce, pokrój go na mniejszą kosteczkę (nie muszą to być małe płatki). Możesz zdecydować, jaka ma być konsystencja tego dodatku do dania głównego. Jeśli wolisz zachować nieco wody z gotowanej kapusty, nie musisz jej mocno odcedzać. Czosnek granulowany to dodatek, za którym nie każdy przepada, więc jeśli go nie lubisz, możesz z niego zrezygnować. Zamiast czosnku możesz pokusić się na inne przyprawy i zioła. Odpowiednim dodatkiem do tej kapusty będzie koperek.

Ciekawą opcją jest także dodatek do obiadu z kiszonej kapusty. Taką kapustę również przygotowuje się z boczkiem oraz z cebulą. Kapustę kiszoną można wcześniej przepłukać, aby pozbyć się nieco kwaskowatości. Jeśli jednak lubisz takie smaki, możesz pominąć ten krok.

Przygotowanie smacznej zasmażanej kapusty nie wymaga od nas wielu składników. Ten dodatek do obiadu często pojawia się na naszych stołach, ale warto pamiętać, że ta kapusta jest także dobra z pieczywem. Śmiało można ją podać jako przystawkę w czasie rodzinnego spotkania.

Alergeny w kapuście zasmażanej z boczkiem

Lista alergenów dla kapusty zasmażanej z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze kapusty zasmażanej z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
134.72
303.12
Białko (g)
7.71
17.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
6.64
14.95
Węglowodany przyswajalne (g)
4.83
10.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.81
4.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
8.73
19.63
Tłuszcze nasycone (g)
3.93
8.84
Tłuszcze nienasycone (g)
4.80
10.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.54
7.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.26
2.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
21.34
48.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.44
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
24.50
55.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.85
40.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.38
Ryboflawina (mg)
0.08
0.18
Niacyna (mg)
2.29
5.14
Foliany (µg (mcg))
32.71
73.59
Beta karoten (µg (mcg))
30.57
68.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
333.86
751.18
Potas (mg)
225.41
507.17
Wapń (mg)
30.99
69.72
Fosfor (mg)
96.87
217.96
Magnez (mg)
15.56
35.02
Żelazo (mg)
0.61
1.38
Cynk (mg)
0.74
1.67
Miedź (mg)
0.04
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty zasmażanej z boczkiem 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty zasmażanej z boczkiem

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Młoda kapusta
500 g
1/2 główki
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Sok z cytryny
5 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Mąka pszenna typ 500
15 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Masło klarowane
15 g
1 łyżka
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 15 g
Koszt składników
39.00