Kapusta zasmażana z boczkiem
- Młoda kapusta - 1/2 główki (500 g)
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka (5 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (15 g)
- Masło klarowane - 1 łyżka (15 g)
Przepis na kapustę zasmażaną z boczkiem krok po kroku
Z kapusty zerwij wierzchnie liście. Opłucz ją i wytnij głąb (z połówki, którą używamy). Następnie pokrój kapustę w paski.
Cebulę obierz i posiekaj w małą kostkę.
Boczek w plastrach pokrój na mniejsze kawałki.
Kapustę umieść w garnku i wlej tyle wody, aby ją przykryć. Dodaj 1/3 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki cukru oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 minut (aż kapusta będzie miękka).
Na patelnię wrzuć boczek i przysmażaj go, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i całość wymieszaj. Po ok. 3-4 minutach dodaj masło klarowane.
Do 1/3 szklanki wody wsyp mąkę i dobrze wymieszaj, aż nie będzie żadnych grudek.
Gdy na patelni roztopi się masło, wlej wodę z mąką. Mieszaj, aż wszystko się połączy.
Odcedź kapustę i umieść ją na patelni z resztą składników.
Wymieszaj i dopraw czarnym pieprzem mielonym oraz czosnkiem granulowanym do smaku.
Smaż przez 1-2 min, cały czas mieszając, a potem wyłącz palnik.
Więcej informacji na temat kapusty zasmażanej z boczkiem
Kapusta zasmażana z boczkiem to idealny dodatek do obiadu. Pasuje do różnego rodzaju mięsa i dobrze uzupełnia obiadowe danie. Taka kapusta jest także bardzo smaczna ze świeżym pieczywem, więc jeśli w czasie obiadu nie zje się jej w całości, można ją podać także na wczesną kolację.
Jak zrobić kapustę zasmażaną z boczkiem? Ta pyszna kapusta nie jest trudna do przygotowania, ale nie jest to też ekspresowe danie. Kapusta musi się przez pewien czas gotować i nieco podusić, a na koniec warto ją odcedzić i przysmażyć z resztą. Przygotowania na patelni należy zacząć od boczku. Jeżeli boczek jest chudy, trzeba usmażyć go na dodatkowym maśle. Później możesz dodać cebulę. Zasmażkę robi się na maśle, więc jeśli jeszcze nie dodałeś go na patelnię, trzeba to zrobić przed dodaniem mąki rozmieszanej w wodzie. Wody nie powinni być zbyt dużo. Gdy wszystkie składniki znajdą się na patelni, należy je odpowiednio doprawić dla smaku.
Ten przepis na kapustę zasmażaną z boczkiem możesz zmodyfikować, aby dopasować do swojego gustu smakowego. Jeżeli masz boczek w kostce, pokrój go na mniejszą kosteczkę (nie muszą to być małe płatki). Możesz zdecydować, jaka ma być konsystencja tego dodatku do dania głównego. Jeśli wolisz zachować nieco wody z gotowanej kapusty, nie musisz jej mocno odcedzać. Czosnek granulowany to dodatek, za którym nie każdy przepada, więc jeśli go nie lubisz, możesz z niego zrezygnować. Zamiast czosnku możesz pokusić się na inne przyprawy i zioła. Odpowiednim dodatkiem do tej kapusty będzie koperek.
Ciekawą opcją jest także dodatek do obiadu z kiszonej kapusty. Taką kapustę również przygotowuje się z boczkiem oraz z cebulą. Kapustę kiszoną można wcześniej przepłukać, aby pozbyć się nieco kwaskowatości. Jeśli jednak lubisz takie smaki, możesz pominąć ten krok.
Przygotowanie smacznej zasmażanej kapusty nie wymaga od nas wielu składników. Ten dodatek do obiadu często pojawia się na naszych stołach, ale warto pamiętać, że ta kapusta jest także dobra z pieczywem. Śmiało można ją podać jako przystawkę w czasie rodzinnego spotkania.
Alergeny w kapuście zasmażanej z boczkiem
Lista alergenów dla kapusty zasmażanej z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze kapusty zasmażanej z boczkiem
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.