Kapusta zasmażana

Opublikowano: 20.05.2021 r., 14:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zasmażana kapusta z koperkiem
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana to świetny dodatek do wszystkich domowych obiadów. Smakuje przepysznie i jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Nada każdej potrawie wyjątkowego smaku.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 50 min
114 kcal
Kcal w porcji
234 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta biała - 1 mała główka (800 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 duża łyżka (20 g)
  • Koperek - 1 pęczek (25 g)
  • Marchewka - 1 szt (45 g)
  • Masło - 1 łyżka (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kapustę zasmażaną krok po kroku

Z kapusty oderwij pierwsze liście i odkrój stwardniałe części. Poszatkują ją dość grubo.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Do garnka nalej 2 szklanki wody i włóż kapustę wraz z marchewką. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 45 minut lub do miękkości.

Do kapusty dodaj drobno posiekany koperek. I dobrze wymieszaj.

Na patelni roztop kawałek masła, wlej oliwę i dodaj mąkę. Wszystko razem wymieszaj.

Dodaj zasmażkę do garnka.

Dopraw solą, pieprzem i kminkiem.

Całość dobrze wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na kapustę zasmażaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat kapusty zasmażanej

Kapusta zasmażana to świetny dodatek do każdego drugiego dania, który sprawia, że całość od razu smakuje lepiej. To idealny pomysł na wykorzystanie kapusty, która w takiej formie smakuje po prostu wspaniale, tak, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego niepozornego warzywa, które zwykle pojawia się na stole tylko w formie gołąbków. Świetnie prezentuje się na talerzu i jest idealną propozycją na warzywną przekąskę.

Przepis na kapustę zasmażaną jest niesamowicie prosty i szybki. Można tą potrawę przygotować w ekspresowym czasie. Świetnie poradzą sobie nawet Ci, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. To idealny wybór dla osób, które szukają świetnego pomysłu na ciekawą sałatkę do obiadu, a nie chcą spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Dzięki temu przepisowi jest to jak najbardziej możliwe, a efekt końcowy na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić kapustę zasmażaną, która będzie wspaniałym tradycyjnym dodatkiem do potraw, a jej wykonanie nie zabiera zbyt dużo czasu, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie. Z tej receptury powstaje pyszna, odpowiednio miękka i dobrze przyprawiona kapusta, która rozpływa się w ustach.

To świetny dodatek do obiadu. Pasuje do wszystkich mięs i wzbogaca ich aromat. To wspaniały pomysł na bardzo warzywny dodatek, który świetnie smakuje. Idealnego smaku nadaje całości duża ilość świeżego koperku, im go więcej tym lepiej. To zioło idealnie współgra ze słodką kapustą i marchewką i podkreśla ich naturalny, pyszny smak.

Kapusta jest nie tylko pyszna i aromatyczna, ale również zdrowa. Warto aby gościła w menu jak najczęściej. W tej formie dla wielu osób mogłaby się pojawiać nawet codziennie. To ze względu na naprawdę cudowny smak.

Zasmażka do kapusty zasmażanej jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy odrobina masła i mąki, by stworzyć dodatek, który jeszcze bardziej podkręca smak tego dania. To najlepsza zasmażana kapusta, a ten przepis pokaże ci jak ugotować ją w swoim domu.

Alergeny w kapuście zasmażanej

Lista alergenów dla kapusty zasmażanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kapusty zasmażanej

na 100g gotowej potrawy

Ta kapusta jest bardzo ciężkostrawna, dlatego nie będzie dobrym wyborem dla osób starszych, dzieci, a także dla tych, z problemami z układem trawiennym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(234g)
Energia (kcal)
48.92
114.48
Białko (g)
1.60
3.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(234g)
Węglowodany (g)
7.37
17.24
Węglowodany przyswajalne (g)
4.97
11.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.39
5.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(234g)
Tłuszcz (g)
1.95
4.56
Tłuszcze nasycone (g)
1.30
3.05
Tłuszcze nienasycone (g)
0.65
1.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.55
1.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.73
11.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(234g)
Witamina A (µg (mcg))
71.32
166.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
34.80
81.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.75
34.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.18
Ryboflawina (mg)
0.06
0.13
Niacyna (mg)
0.44
1.03
Foliany (µg (mcg))
46.12
107.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(234g)
Sód (mg)
21.22
49.65
Potas (mg)
188.87
441.95
Wapń (mg)
43.46
101.69
Fosfor (mg)
29.65
69.39
Magnez (mg)
13.49
31.56
Żelazo (mg)
0.73
1.71
Cynk (mg)
0.22
0.52
Miedź (mg)
0.03
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty zasmażanej 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty zasmażanej

Koszt składników
17.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
800 g
1 mała główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
1 duża łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koperek
25 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 25 g
Marchewka
45 g
1 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Masło
20 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
17.50