Kapusta zasmażana
- Kapusta biała - 1 mała główka (800 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 duża łyżka (20 g)
- Koperek - 1 pęczek (25 g)
- Marchewka - 1 szt (45 g)
- Masło - 1 łyżka (20 g)
Przepis na kapustę zasmażaną krok po kroku
Z kapusty oderwij pierwsze liście i odkrój stwardniałe części. Poszatkują ją dość grubo.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Do garnka nalej 2 szklanki wody i włóż kapustę wraz z marchewką. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 45 minut lub do miękkości.
Do kapusty dodaj drobno posiekany koperek. I dobrze wymieszaj.
Na patelni roztop kawałek masła, wlej oliwę i dodaj mąkę. Wszystko razem wymieszaj.
Dodaj zasmażkę do garnka.
Dopraw solą, pieprzem i kminkiem.
Całość dobrze wymieszaj.
Więcej informacji na temat kapusty zasmażanej
Kapusta zasmażana to świetny dodatek do każdego drugiego dania, który sprawia, że całość od razu smakuje lepiej. To idealny pomysł na wykorzystanie kapusty, która w takiej formie smakuje po prostu wspaniale, tak, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego niepozornego warzywa, które zwykle pojawia się na stole tylko w formie gołąbków. Świetnie prezentuje się na talerzu i jest idealną propozycją na warzywną przekąskę.
Przepis na kapustę zasmażaną jest niesamowicie prosty i szybki. Można tą potrawę przygotować w ekspresowym czasie. Świetnie poradzą sobie nawet Ci, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. To idealny wybór dla osób, które szukają świetnego pomysłu na ciekawą sałatkę do obiadu, a nie chcą spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Dzięki temu przepisowi jest to jak najbardziej możliwe, a efekt końcowy na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić kapustę zasmażaną, która będzie wspaniałym tradycyjnym dodatkiem do potraw, a jej wykonanie nie zabiera zbyt dużo czasu, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie. Z tej receptury powstaje pyszna, odpowiednio miękka i dobrze przyprawiona kapusta, która rozpływa się w ustach.
To świetny dodatek do obiadu. Pasuje do wszystkich mięs i wzbogaca ich aromat. To wspaniały pomysł na bardzo warzywny dodatek, który świetnie smakuje. Idealnego smaku nadaje całości duża ilość świeżego koperku, im go więcej tym lepiej. To zioło idealnie współgra ze słodką kapustą i marchewką i podkreśla ich naturalny, pyszny smak.
Kapusta jest nie tylko pyszna i aromatyczna, ale również zdrowa. Warto aby gościła w menu jak najczęściej. W tej formie dla wielu osób mogłaby się pojawiać nawet codziennie. To ze względu na naprawdę cudowny smak.
Zasmażka do kapusty zasmażanej jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy odrobina masła i mąki, by stworzyć dodatek, który jeszcze bardziej podkręca smak tego dania. To najlepsza zasmażana kapusta, a ten przepis pokaże ci jak ugotować ją w swoim domu.
Alergeny w kapuście zasmażanej
Lista alergenów dla kapusty zasmażanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze kapusty zasmażanej
Ta kapusta jest bardzo ciężkostrawna, dlatego nie będzie dobrym wyborem dla osób starszych, dzieci, a także dla tych, z problemami z układem trawiennym.
Energia i białka
(234g)
Węglowodany
(234g)
Tłuszcze
(234g)
Witaminy
(234g)
Składniki mineralne
(234g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.