Przepis na kapustę z pomidorami krok po kroku

Składniki
  • Kapusta biała 700 g
  • Pomidor 340 g 2 szt
  • Przecier pomidorowy bez soli 50 g 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
  • Cebula 100 g 1 szt
  • bulion warzywny 250 ml 1 szklanka
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, koper
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmaż aż nabierze złotego koloru.

Kapustę drobno poszatkuj i dodaj do zawartości garnka. Podsmaż przez 4 minuty, następnie całość zalej bulionem. Dodaj kminek.

Pomidory obierz i pokrój w dość grubą kostkę. Dodaj do kapusty i duś przez 15 minut.

Całość przypraw solą i pieprzem. Dodaj przecier i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 kolejnych minut.

Gotowe danie posyp posiekanym koperkiem.

Kapusta z pomidorami podana w dużej ozdobnej misce.
kapusta z pomidorami
Koszt przygotowania dania
13.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
95 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Kapusta z pomidorami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kapuście z pomidorami

Kapusta z pomidorami to przepis na wspaniały dodatek do dania głównego. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Niezwykle delikatna, a przy tym odpowiednio doprawiona. Świetnie sprawdzi się jako zdrowy dodatek do mięsnych i jarskich dań. Na pewno zasmakuje też wszystkim miłośnikom białej, młodej kapusty. To kwintesencja lata na talerzu.

Kapusta w pomidorach nie tylko dobrze wygląda i smakuje, ale jest również bardzo zdrowa. To danie, które choć niezwykle proste, wcale nie jest banalne. Jest bardzo delikatna, a pomidory nadają kapuście pięknego koloru, a także idealnie dopełniają jej smak. W tej wersji podaje się ją na słodko, z delikatną kwaskową nutą. Pomidory i kapusta wspaniale się komponują, a podsmażona cebulka to świetne dopełnienie całości.

Przepis na kapustę z pomidorami jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. To idealny dodatek do dań, który powstaje w ekspresowym tempie. Na pewno skradnie serca wszystkich osób, które uwielbiają prostotę w kuchni. To danie, które będzie idealną alternatywą dla modrej kapusty, która ma dużo więcej kalorii. W tej wersji nie dodaje się żadnej mąki, czy masła, więc jest to dietetyczna opcja, choć wciąż niezwykle smaczna. W tym daniu duża ilość zdrowej kapusty łączy się z likopenem z duszonych pomidorów. Likopen jest antyoksydantem, który wspiera zdrowie serca, a także walczy z wolnymi rodnikami. Kapusta jest natomiast cennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Jest pełna witamin z grupy B, a także A, E i K. Wszystkie one są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Do tego przepisu nadaje się kapusta gotowana, jednak można też użyć surowej i poddusić ją w bulionie dzięki czemu nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Najlepiej sprawdzi się w takim wydaniu biała kapusta, która jest lekko słodkawa.

Przepis na młodą kapustę z pomidorami pozwala na stworzenie świetnego dodatku do dań głównych, który można również jeść jako osobne danie, dodając dobre źródło białka. To danie bardzo lekkie i pełne pysznego smaku. Można podawać ją posypaną koperkiem lub natką pietruszki, by jeszcze bardziej podkreślić jej smak.

Wartości odżywcze kapusty z pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (245g)
Energia (kalorie)
38.97 kcal
95.48 kcal
Białko
0.98 g
2.41 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w kapuście z pomidorami

Na 100g
Na porcję (245g)
Węglowodany
4.76 g
11.67 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.11 g
7.63 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (245g)
Tłuszcz
2.16 g
5.29 g
Tłuszcze nasycone
0.40 g
0.99 g
Tłuszcze nienasycone
1.76 g
4.30 g
Tłuszcze jednonasycone
1.51 g
3.70 g
Tłuszcze wielonasycone
0.25 g
0.60 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kapustę z pomidorami

Na 100g
Na porcję (245g)
Witamina B6
0.09 mg
0.22 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
21.53 mg
52.75 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.56 mg
1.37 mg
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.33 mg
0.80 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
153.20 µg (mcg)
375.35 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kapustę z pomidorami

Na 100g
Na porcję (245g)
Sód
61.33 mg
150.27 mg
Potas
163.88 mg
401.52 mg
Wapń
24.07 mg
58.97 mg
Fosfor
21.78 mg
53.35 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.38 mg
0.94 mg
Cynk
0.15 mg
0.38 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty z pomidorami 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuście z pomidorami

Lista alergenów dla kapusty z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, kminek mielony, koper.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania kapusty z pomidorami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
700 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 g
Pomidor
340 g
2 szt
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.53
Za 340 g
Przecier pomidorowy bez soli
50 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Liczba porcji:
Razem
54.00
Łączny koszt
13.64
Jak oceniasz przepis na kapustę z pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób