Przepis na kapustę z pomidorami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, koper
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmaż aż nabierze złotego koloru.

Kapustę drobno poszatkuj i dodaj do zawartości garnka. Podsmaż przez 4 minuty, następnie całość zalej bulionem. Dodaj kminek.

Pomidory obierz i pokrój w dość grubą kostkę. Dodaj do kapusty i duś przez 15 minut.

Całość przypraw solą i pieprzem. Dodaj przecier i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 kolejnych minut.

Gotowe danie posyp posiekanym koperkiem.

Kapusta z pomidorami podana w dużej ozdobnej misce.
kapusta z pomidorami
Koszt przygotowania dania
13.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
95 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Kapusta z pomidorami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kapuście z pomidorami

Kapusta z pomidorami to przepis na wspaniały dodatek do dania głównego. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Niezwykle delikatna, a przy tym odpowiednio doprawiona. Świetnie sprawdzi się jako zdrowy dodatek do mięsnych i jarskich dań. Na pewno zasmakuje też wszystkim miłośnikom białej, młodej kapusty. To kwintesencja lata na talerzu.

Kapusta w pomidorach nie tylko dobrze wygląda i smakuje, ale jest również bardzo zdrowa. To danie, które choć niezwykle proste, wcale nie jest banalne. Jest bardzo delikatna, a pomidory nadają kapuście pięknego koloru, a także idealnie dopełniają jej smak. W tej wersji podaje się ją na słodko, z delikatną kwaskową nutą. Pomidory i kapusta wspaniale się komponują, a podsmażona cebulka to świetne dopełnienie całości.

Przepis na kapustę z pomidorami jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. To idealny dodatek do dań, który powstaje w ekspresowym tempie. Na pewno skradnie serca wszystkich osób, które uwielbiają prostotę w kuchni. To danie, które będzie idealną alternatywą dla modrej kapusty, która ma dużo więcej kalorii. W tej wersji nie dodaje się żadnej mąki, czy masła, więc jest to dietetyczna opcja, choć wciąż niezwykle smaczna. W tym daniu duża ilość zdrowej kapusty łączy się z likopenem z duszonych pomidorów. Likopen jest antyoksydantem, który wspiera zdrowie serca, a także walczy z wolnymi rodnikami. Kapusta jest natomiast cennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Jest pełna witamin z grupy B, a także A, E i K. Wszystkie one są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Do tego przepisu nadaje się kapusta gotowana, jednak można też użyć surowej i poddusić ją w bulionie dzięki czemu nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Najlepiej sprawdzi się w takim wydaniu biała kapusta, która jest lekko słodkawa.

Przepis na młodą kapustę z pomidorami pozwala na stworzenie świetnego dodatku do dań głównych, który można również jeść jako osobne danie, dodając dobre źródło białka. To danie bardzo lekkie i pełne pysznego smaku. Można podawać ją posypaną koperkiem lub natką pietruszki, by jeszcze bardziej podkreślić jej smak.

Wartości odżywcze kapusty z pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kalorie)
38.97 kcal
95.48 kcal
Białko
0.98 g
2.41 g

Węglowodany w kapuście z pomidorami

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany
4.76 g
11.67 g
Węglowodany przyswajalne
3.11 g
7.63 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.65 g
4.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz
2.16 g
5.29 g
Tłuszcze nasycone
0.40 g
0.99 g
Tłuszcze nienasycone
1.76 g
4.30 g
Tłuszcze jednonasycone
1.51 g
3.70 g
Tłuszcze wielonasycone
0.25 g
0.60 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na kapustę z pomidorami

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A
15.02 µg (mcg)
36.80 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.22 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
21.53 mg
52.75 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.56 mg
1.37 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.08 mg
Niacyna
0.33 mg
0.80 mg
Foliany
25.61 µg (mcg)
62.75 µg (mcg)
Beta karoten
153.20 µg (mcg)
375.35 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kapustę z pomidorami

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód
61.33 mg
150.27 mg
Potas
163.88 mg
401.52 mg
Wapń
24.07 mg
58.97 mg
Fosfor
21.78 mg
53.35 mg
Magnez
9.11 mg
22.32 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.38 mg
0.94 mg
Cynk
0.15 mg
0.38 mg
Miedź
0.04 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty z pomidorami 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuście z pomidorami

Lista alergenów dla kapusty z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania kapusty z pomidorami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
700 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 g
Pomidor
340 g
2 szt
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.53
Za 340 g
Przecier pomidorowy bez soli
50 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
54.00
Jak oceniasz przepis na kapustę z pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób