Przepis na kapustę z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Do garnka włóż kapustę i zalej wodą.

Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.

Gotuj 40 minut do miękkości.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę.

Gdy będzie rumiana, dodaj do niej pieczarki.

Całość smaż przez 7 minut.

Ugotowaną kapustę dorzuć do zawartości patelni i dopraw ją do smaku solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i gałką.

Kapusta z pieczarkami podana w naczyniu żeliwnym.
kapusta z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
6.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
283 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
45

Kapusta z pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kapuście z pieczarkami

Kapusta z pieczarkami to świetna opcja na pyszny dodatek do dań głównych. Ma wspaniały smak i idealną konsystencję. Sprawdzi się świetnie nawet na święta. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt dużo składników, a ze względu na brak produktów odzwierzęcych będzie dobrym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej.

Przepis na kapustę z pieczarkami to świetna opcja dla tych, którzy kochają tradycyjne potrawy. Główną bazą jest w niej kapusta kiszona, pieczarki i cebula. Wszystkie te składniki można z łatwością znaleźć w każdym sklepie, a niejednokrotnie również w domowej spiżarni. Nic dziwnego stanowią one podstawę wielu polskich dań. W tym przepisie zostały razem połączone, by stworzyć naprawdę fantastyczną kompozycję smakową. Choć to danie typowo postne, świetnie sprawdzi się również na co dzień, jako dodatek do dań głównych, ale również jako osobny posiłek. Podana z pieczywem będzie świetną opcją na kolację. To danie proste, a przy tym niezwykle smaczne. Jest również opcją naprawdę zdrową. Kapusta kiszona, której używa się najwięcej w tym przepisie jest zaliczana do żywności probiotycznej, to dlatego że zawiera liczne bakterie, które po spożyciu wpływają pozytywnie na stan układu pokarmowego. Poprawiają trawienie, a zwłaszcza pracę jelita grubego i cienkiego. Choć dla części osób może być ona ciężkostrawna, dodatek kminku do potrawy sprawia, że jej strawność poprawia się znacznie. Dzięki temu cały posiłek będzie dobry nawet dla osób z lekkimi kłopotami trawiennymi. Kapusta łączy się w tym daniu z pieczarkami, które cenione są głównie ze względu na swoje właściwości smakowe. Jednak nie jest to jedyna ich zaleta. Dodatkowo mają one dobroczynny wpływ na gospodarkę cukrową organizmu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kapustę z pieczarkami, by była naprawdę prosta, a przy tym niezwykle pyszna, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zabiera tylko kilka chwil, a powstaje z niego potrawa tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Wspaniale nada się na obiad, ale sprawdzi się też na święta. To świetny pomysł na danie proste, ale efektowne.

Wartości odżywcze kapusty z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(398g)
Energia (kalorie)
Białko
1.29 g
5.15 g

Węglowodany w kapuście z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(398g)
Węglowodany
4.48 g
17.84 g
Węglowodany przyswajalne
2.26 g
8.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.23 g
8.86 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(398g)
Tłuszcz
5.83 g
23.18 g
Tłuszcze nasycone
1.01 g
4.04 g
Tłuszcze nienasycone
4.81 g
19.15 g
Tłuszcze jednonasycone
4.14 g
16.48 g
Tłuszcze wielonasycone
0.67 g
2.67 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na kapustę z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(398g)
Witamina A
0.63 µg (mcg)
2.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.46 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Witamina C
10.57 mg
42.08 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina E
0.82 mg
3.26 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.37 mg
Niacyna
0.78 mg
3.12 mg
Foliany
20.69 µg (mcg)
82.35 µg (mcg)
Beta karoten
5.16 µg (mcg)
20.53 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kapustę z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(398g)
Sód
417.28 mg
1660.79 mg
Potas
185.34 mg
737.65 mg
Wapń
22.19 mg
88.32 mg
Fosfor
32.45 mg
129.16 mg
Magnez
11.13 mg
44.31 mg
Żelazo
1.08 mg
4.29 mg
Cynk
0.24 mg
0.95 mg
Miedź
0.07 mg
0.29 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty z pieczarkami 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuście z pieczarkami

Lista alergenów dla kapusty z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapustę z pieczarkami

Cena przygotowania kapusty z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na kapustę z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób