Kapusta z pieczarkami
- Kapusta kiszona (500 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Pieczarki (150 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na kapustę z pieczarkami krok po kroku
Do garnka włóż kapustę i zalej wodą.
Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
Gotuj 40 minut do miękkości.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę.
Gdy będzie rumiana, dodaj do niej pieczarki.
Całość smaż przez 7 minut.
Ugotowaną kapustę dorzuć do zawartości patelni i dopraw ją do smaku solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i gałką.
Więcej informacji na temat kapusty z pieczarkami
Kapusta z pieczarkami to świetna opcja na pyszny dodatek do dań głównych. Ma wspaniały smak i idealną konsystencję. Sprawdzi się świetnie nawet na święta. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt dużo składników, a ze względu na brak produktów odzwierzęcych będzie dobrym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej.
Przepis na kapustę z pieczarkami to świetna opcja dla tych, którzy kochają tradycyjne potrawy. Główną bazą jest w niej kapusta kiszona, pieczarki i cebula. Wszystkie te składniki można z łatwością znaleźć w każdym sklepie, a niejednokrotnie również w domowej spiżarni. Nic dziwnego stanowią one podstawę wielu polskich dań. W tym przepisie zostały razem połączone, by stworzyć naprawdę fantastyczną kompozycję smakową. Choć to danie typowo postne, świetnie sprawdzi się również na co dzień, jako dodatek do dań głównych, ale również jako osobny posiłek. Podana z pieczywem będzie świetną opcją na kolację. To danie proste, a przy tym niezwykle smaczne. Jest również opcją naprawdę zdrową. Kapusta kiszona, której używa się najwięcej w tym przepisie jest zaliczana do żywności probiotycznej, to dlatego że zawiera liczne bakterie, które po spożyciu wpływają pozytywnie na stan układu pokarmowego. Poprawiają trawienie, a zwłaszcza pracę jelita grubego i cienkiego. Choć dla części osób może być ona ciężkostrawna, dodatek kminku do potrawy sprawia, że jej strawność poprawia się znacznie. Dzięki temu cały posiłek będzie dobry nawet dla osób z lekkimi kłopotami trawiennymi. Kapusta łączy się w tym daniu z pieczarkami, które cenione są głównie ze względu na swoje właściwości smakowe. Jednak nie jest to jedyna ich zaleta. Dodatkowo mają one dobroczynny wpływ na gospodarkę cukrową organizmu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kapustę z pieczarkami, by była naprawdę prosta, a przy tym niezwykle pyszna, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zabiera tylko kilka chwil, a powstaje z niego potrawa tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Wspaniale nada się na obiad, ale sprawdzi się też na święta. To świetny pomysł na danie proste, ale efektowne.
Alergeny w kapuście z pieczarkami
Lista alergenów dla kapusty z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapustę z pieczarkami
Wartości odżywcze kapusty z pieczarkami
To zdrowa opcja dla wszystkich, pełna składników prozdrowotnych.
Energia i białka
(398g)
Węglowodany
(398g)
Tłuszcze
(398g)
Witaminy
(398g)
Składniki mineralne
(398g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.