Kapusta z kiełbasą
- Kapusta biała (1000 g)
- Cebula (400 g)
- Marchewka (90 g)
- Oliwa z oliwek (70 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (45 g)
- Biała kiełbasa (500 g)
Przepis na kapustę z kiełbasą krok po kroku
Kapustę pokrój na mniejsze kawałki i umieść w dużym garnku. Marchew obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do kapusty. Do garnka wlej 750 ml wody i dodaj 3-4 ziarnka ziela angielskiego oraz 3 liście laurowe. Całość dopraw solą i pieprzem.
Garnek przykryj, kapustę zagotuj. Gotuj do miękkości kapusty na małym ogniu.
W traktacie gotowania kapusty rozgrzej patelnię. Wlej oliwę z oliwek. Dodaj obrane i pokrojone cebule. Podsmażaj je przez 20-25 minut, by cebula się zeszkliła.
Na patelnię z zarumienioną cebulą wrzuć trzy płaskie łyżki mąki pszennej. Mąka powinna się zacząć pienić. Wrzuć do garnka z kapustą.
Po przełożeniu do garnka całej zasmażki wymieszaj kapustę z zasmażką i raz jeszcze zagotuj.
Kiełbasę podsmaż na patelni do zarumienienia. Podawaj na przygotowanej wcześniej kapuście.
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
-
Kluski śląskie z sosem
-
Bitki z karkówki
-
Golonka pieczona w piwie
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym
-
Wątrobianka
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Bitki z łopatki wieprzowej
-
Pulpety z ryżem
-
Golonko gotowane
-
Bigos w słoikach
-
Żelazne kluski
-
Rosół wołowo drobiowy
-
Polski obiad
Więcej informacji na temat kapusty z kiełbasą
Kapusta z kiełbasą to proste danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim fanom polskiej kuchni. To opcja, która przypomina bigos, jednak jest znacznie łatwiejsza.
Przepis na kapustę z kiełbasą to doskonała opcja na obiad. Gotowana młoda kapusta jest smaczna, jednak jej połączenie z podsmażoną kiełbasą sprawia, że całość jest po prostu fantastyczna. Najlepiej sprawdza się w połączeniu z białą kiełbasą, jednak możesz użyć również innych rodzajów. Wszystkie składniki znajdziesz bez problemu w każdym większym sklepie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kapustę z kiełbasą, by była smaczna, prosta i szybka, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Do tego przepisu sprawdzi się również kapusta na krótko. Całość łączy się z cebulą i dużą ilością kiełbasy. Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej, możesz zamienić kiełbasę na podobny wyrób roślinny. Kiełbaski roślinne są teraz łatwo dostępne w sklepach, nie ma więc problemu, by je wykorzystać.
Głównym składnikiem tego przepisu jest oczywiście kapusta. Biała kapusta gości w menu niezbyt często. Warto to zmienić, gdyż jest to warzywo o wyjątkowym smaku, a przy tym niskiej cenie i wielu wartościach zdrowotnych. Kapusta nie musi pojawiać się tylko w gołąbkach. Doskonale sprawdza się właśnie z dodatkiem kiełbasy. Wie to każdy, kto kocha łazanki, czy bigos. W tej wersji całość jest znacznie łatwiejsza, gdyż przygotowuje się ją w kilka chwil. Kapusta ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, oczyszczające, wspomagające pamięć, przeciwzapalne, moczopędne, antyseptyczne, gojące, przeciwwrzodowe, tonizujące, regenerujące organizm. To znaczy, że jej obecność w diecie jest jak najbardziej pożądana. Kapusta biała zawiera najwięcej witaminy A i C. Witamina Ci jest potężnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni organizm przed uszkodzeniami, a także przed nadmiarem stresu. Warto więc dodawać kapustę do codziennych potraw. Dzięki temu kuchnia jest urozmaicona i smaczna, a przy tym naprawdę zdrowa. Jeśli nie wiesz, jak przygotować słodką kapustę w prosty sposób ten przepis będzie pomocny.
Alergeny w kapuście z kiełbasą
Lista alergenów dla kapusty z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kapusty z kiełbasą
To opcja, która zawiera sporą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych.
Energia i białka
(526g)
Węglowodany
(526g)
Tłuszcze
(526g)
Witaminy
(526g)
Składniki mineralne
(526g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.