Kapusta z grzybami suszonymi
- Suszone grzyby (50 g)
- Kapusta kiszona (750 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Przepis na kapustę z grzybami suszonymi krok po kroku
Grzyby wypłucz w zimnej wodzie, włóż do rondelka, zalej 2 szklankami wody i odstaw na noc do namoczenia.
Następnego dnia wylej wodę z moczenia grzybów, następnie grzyby zalej 2 szklankami świeżej wody, dodaj odrobinę soli i gotuj przez około 30 minut (do miękkości grzybów).
Ugotowane grzyby przecedź (zachowaj wywar z ich gotowania) i pokrój je na mniejsze kawałki.
Kapustę odciśnij z soków, posiekaj na mniejsze kawałki, przełóż do garnka i zalej przecedzonym wywarem grzybowym oraz wywarem warzywnym.
Do kapusty dodaj 1 liść laurowy i 2 ziela angielskie. Całość gotuj przez około 45 minut (do miękkości kapusty).
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Marchew dodaj do gotującej się kapusty na 10 minut przed końcem gotowania.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na połowie oleju.
Pozostały olej rozgrzej na czystej patelni, dodaj do niego mąkę i podgrzewaj, aż uzyskasz jasnobrązową zasmażkę.
Przesmażoną cebulę, zasmażkę oraz grzyby dodaj do ugotowanej kapusty, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Kapustę zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą oraz pieprzem (jeśli jest taka konieczność).
Gotową kapustę podawaj na ciepło.
-
Bigos staropolski
-
Sernik
-
Pierogi ruskie
-
Sałatka jarzynowa
-
Śledzie pod pierzynką
-
Gołąbki
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Pierogi leniwe
-
Gołąbki bez zawijania
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Kutia
-
Pierogi z mięsem
-
Pierożki z mięsem
-
Makowiec
-
Krokiety
-
Sernik z wiaderka
-
Krokiety z pieczarkami
-
Seromakowiec
-
Potrawy na wigilię
Więcej informacji na temat kapusty z grzybami suszonymi
Kapusta z grzybami suszonymi to tradycyjna potrawa wigilijna. Pyszna kapusta z grzybami leśnymi stanowi doskonały pomysł na dodatek do dań obiadowych. Prosty przepis na kapustę z grzybami suszonymi nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: grzyby suszone, kapusta kiszona, marchew, cebula, bulion jarzynowy, olej rzepakowy, maka pszenna, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.
A jak zrobić kapustę z grzybami suszonymi? Grzyby zalej wodą i namocz na noc. Następnego dnia wylej wodę z moczenia grzybów, grzyby zalej 2 szklankami świeżej wody, dodaj odrobinę soli i gotuj do miękkości grzybów. Grzyby przecedź (zachowaj wywar z ich gotowania) i pokrój na mniejsze kawałki. Kapustę posiekaj na mniejsze kawałki, przełóż do garnka i zalej przecedzonym wywarem grzybowym oraz wywarem warzywnym. Do kapusty dodaj 1 liść laurowy i 2 ziela angielskie. Całość gotuj przez około 45 minut. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do gotującej się kapusty na 10 minut przed końcem gotowania. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na połowie oleju. Z oleju i mąki przygotuj jasnobrązową zasmażkę. Przesmażoną cebulę, zasmażkę oraz grzyby dodaj do ugotowanej kapusty, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Kapustę zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Grzyby leśne poza walorami smakowo-zapachowymi posiadają również niektóre składniki odżywcze. Znajdziemy w nich białko, ryboflawinę oraz niacynę. Do składników mineralnych obecnych w grzybach możemy zaliczyć potas, fosfor oraz magnez, miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden czy selen.
Podsumowując: smaczna kapusta kiszona z grzybami to doskonała propozycja na tradycyjną potrawę wigilijną. Kapustę na ciepło możesz także podać jako dodatek np. do pieczonych żeberek. Kapusta jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania kapusty z grzybami dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w kapuście z grzybami suszonymi
Lista alergenów dla kapusty z grzybami suszonymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kapusty z grzybami suszonymi
Kapusta z grzybami suszonymi to doskonała propozycja na smaczny dodatek do dania głównego. Zarówno kapusta kiszona, jak i grzyby suszone stanowią doskonale źródło wielu cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.