Kapusta z grzybami suszonymi

Opublikowano: 01.04.2023 r., 14:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta z grzybami w misce
Kapusta z grzybami suszonymi
Kapusta z grzybami suszonymi to tradycyjne danie przygotowywane podczas Świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na kapustę z grzybami.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 75 min
80 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Suszone grzyby (50 g)
  • Kapusta kiszona (750 g)
  • Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, rondelek

Przepis na kapustę z grzybami suszonymi krok po kroku

Grzyby wypłucz w zimnej wodzie, włóż do rondelka, zalej 2 szklankami wody i odstaw na noc do namoczenia.

Następnego dnia wylej wodę z moczenia grzybów, następnie grzyby zalej 2 szklankami świeżej wody, dodaj odrobinę soli i gotuj przez około 30 minut (do miękkości grzybów).

Ugotowane grzyby przecedź (zachowaj wywar z ich gotowania) i pokrój je na mniejsze kawałki.

Kapustę odciśnij z soków, posiekaj na mniejsze kawałki, przełóż do garnka i zalej przecedzonym wywarem grzybowym oraz wywarem warzywnym.

Do kapusty dodaj 1 liść laurowy i 2 ziela angielskie. Całość gotuj przez około 45 minut (do miękkości kapusty).

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Marchew dodaj do gotującej się kapusty na 10 minut przed końcem gotowania.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na połowie oleju.

Pozostały olej rozgrzej na czystej patelni, dodaj do niego mąkę i podgrzewaj, aż uzyskasz jasnobrązową zasmażkę.

Przesmażoną cebulę, zasmażkę oraz grzyby dodaj do ugotowanej kapusty, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Kapustę zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą oraz pieprzem (jeśli jest taka konieczność).

Gotową kapustę podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na kapustę z grzybami suszonymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat kapusty z grzybami suszonymi

Kapusta z grzybami suszonymi to tradycyjna potrawa wigilijna. Pyszna kapusta z grzybami leśnymi stanowi doskonały pomysł na dodatek do dań obiadowych. Prosty przepis na kapustę z grzybami suszonymi nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: grzyby suszone, kapusta kiszona, marchew, cebula, bulion jarzynowy, olej rzepakowy, maka pszenna, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.

A jak zrobić kapustę z grzybami suszonymi? Grzyby zalej wodą i namocz na noc. Następnego dnia wylej wodę z moczenia grzybów, grzyby zalej 2 szklankami świeżej wody, dodaj odrobinę soli i gotuj do miękkości grzybów. Grzyby przecedź (zachowaj wywar z ich gotowania) i pokrój na mniejsze kawałki. Kapustę posiekaj na mniejsze kawałki, przełóż do garnka i zalej przecedzonym wywarem grzybowym oraz wywarem warzywnym. Do kapusty dodaj 1 liść laurowy i 2 ziela angielskie. Całość gotuj przez około 45 minut. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do gotującej się kapusty na 10 minut przed końcem gotowania. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na połowie oleju. Z oleju i mąki przygotuj jasnobrązową zasmażkę. Przesmażoną cebulę, zasmażkę oraz grzyby dodaj do ugotowanej kapusty, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Kapustę zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Grzyby leśne poza walorami smakowo-zapachowymi posiadają również niektóre składniki odżywcze. Znajdziemy w nich białko, ryboflawinę oraz niacynę. Do składników mineralnych obecnych w grzybach możemy zaliczyć potas, fosfor oraz magnez, miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden czy selen.

Podsumowując: smaczna kapusta kiszona z grzybami to doskonała propozycja na tradycyjną potrawę wigilijną. Kapustę na ciepło możesz także podać jako dodatek np. do pieczonych żeberek. Kapusta jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania kapusty z grzybami dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w kapuście z grzybami suszonymi

Lista alergenów dla kapusty z grzybami suszonymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kapusty z grzybami suszonymi

na 100g gotowej potrawy

Kapusta z grzybami suszonymi to doskonała propozycja na smaczny dodatek do dania głównego. Zarówno kapusta kiszona, jak i grzyby suszone stanowią doskonale źródło wielu cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
53.55
80.33
Białko (g)
1.68
2.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
5.79
8.69
Węglowodany przyswajalne (g)
3.14
4.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.65
3.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
2.79
4.19
Tłuszcze nasycone (g)
0.26
0.39
Tłuszcze nienasycone (g)
2.53
3.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.77
2.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
1.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
60.17
90.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.12
12.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.22
0.33
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.87
22.30
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
593.37
890.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
433.92
650.88
Potas (mg)
118.38
177.57
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.09
28.64
Fosfor (mg)
15.13
22.69
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.21
12.31
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.16
1.74
Cynk (mg)
0.13
0.20
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty z grzybami suszonymi 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty z grzybami suszonymi

Koszt składników
56.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Kapusta kiszona
750 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 750 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 płaska łyżka stołowa
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
56.50