Przepis na kapustę z grzybami do pierogów krok po kroku
- Kapusta kiszona 500 g
- Suszone grzyby 200 g
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
Grzyby przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Zostaw na minimum 60 minut pod przykryciem.
Olej rzepakowy rozgrzej w garnku.
Wrzuć drobno posiekaną cebulę i krótko zeszklij.
Dodaj poszatkowaną kapustę kiszoną.
Na końcu dodaj przyprawy, odrobinę cukru i wcześniej namoczone grzyby.
Gotuj całość do momentu, aż kapusta będzie miękka.
Często zadawane pytania
-
Pierniki
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Piernik dojrzewający
-
Piernik z powidłami
-
Pierniki dojrzewające
-
Ciasto piernikowe
-
Pierniczki miękkie
-
Pierniki bezglutenowe
-
Piernik Thermomix
-
Pierniki na choinkę
-
Piernik pomidorowy
-
Tort piernikowy
-
Wareniki
-
Muffinki piernikowe
-
Piernik z pomidorów
-
Piernik z jabłkami
-
Piernik świąteczny

(liczba kalorii)
Kapusta z grzybami do pierogów - cechy przepisu
Więcej o kapuście z grzybami do pierogów
Dzisiaj przedstawię Ci prosty i sprawdzony przepis na pierogi z grzybami i kapustą.
Przepis będzie idealny nie tylko na niedzielny obiad, ale też na święta.
U mnie co roku farsz na pierogi z kapustą i grzybami jest domowy i pyszny, używam go nie tylko do pierogów, ale także do krokietów.
Nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak kapusta kiszona, suszone grzyby lub świeże, jeśli jesteś akurat po grzybobraniu. Możesz skorzystać, także z mrożonych grzybów, jeśli masz takie z zeszłorocznych zbiorów, każde sprawdzą się idealnie.
Wystarczy, że kapustę poszatkujesz i ugotujesz w wodzie. Ważne jest aby sprawdzić jej smak przed obróbką termiczną. Jeśli okaże się zbyt kwaśna, wypłucz ją kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Tak przygotowana kapusta będzie idealna.
Jak długo gotować kapustę na pierogi?
Nie ma niestety jednoznacznej odpowiedzi. Gotuj ją tak długo, aż będzie miękka.
Jeśli korzystasz z suszonych grzybów, koniecznie namocz je przed dodaniem do kapusty. One także muszą być miękkie.
Kapustę ugotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim te przyprawy nadadzą dodatkowego aromatu Twojej potrawie.
W tym czasie na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym lub masłem klarowanym podsmaż drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Do warzyw dodaj ugotowaną kapustę, dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze przez moment aby wszystkie składniki się połączyły. Idealna kapusta na pierogi z grzybami jest gotowa.
Możesz przygotować z nim także domowe krokiety. Każde danie z wykorzystaniem tego farszu będzie bardzo dobre. Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Skoro już wiesz, jak powstaje kapusta z grzybami do pierogów, koniecznie spróbuj sam.
Wartości odżywcze kapusty z grzybami do pierogów
Energia i białka
(50g)
Węglowodany w kapuście z grzybami do pierogów
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy w przepisie na kapustę z grzybami do pierogów
(50g)
Składniki mineralne w przepisie na kapustę z grzybami do pierogów
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kapuście z grzybami do pierogów
Lista alergenów dla kapusty z grzybami do pierogów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na kapustę z grzybami do pierogów nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe