Przepis na kapustę z grzybami do pierogów krok po kroku

Składniki dla 16 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, cukier, liście laurowe
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Grzyby przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Zostaw na minimum 60 minut pod przykryciem.

Olej rzepakowy rozgrzej w garnku.

Wrzuć drobno posiekaną cebulę i krótko zeszklij.

Dodaj poszatkowaną kapustę kiszoną.

Na końcu dodaj przyprawy, odrobinę cukru i wcześniej namoczone grzyby.

Gotuj całość do momentu, aż kapusta będzie miękka.

kapusta z grzybami do pierogów
Kapusta z grzybami do pierogów
Koszt przygotowania dania
72.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
62 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
30

Kapusta z grzybami do pierogów - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kapuście z grzybami do pierogów

Dzisiaj przedstawię Ci prosty i sprawdzony przepis na pierogi z grzybami i kapustą.

Przepis będzie idealny nie tylko na niedzielny obiad, ale też na święta.

U mnie co roku farsz na pierogi z kapustą i grzybami jest domowy i pyszny, używam go nie tylko do pierogów, ale także do krokietów.

Nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak kapusta kiszona, suszone grzyby lub świeże, jeśli jesteś akurat po grzybobraniu. Możesz skorzystać, także z mrożonych grzybów, jeśli masz takie z zeszłorocznych zbiorów, każde sprawdzą się idealnie.

Wystarczy, że kapustę poszatkujesz i ugotujesz w wodzie. Ważne jest aby sprawdzić jej smak przed obróbką termiczną. Jeśli okaże się zbyt kwaśna, wypłucz ją kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Tak przygotowana kapusta będzie idealna.

Jak długo gotować kapustę na pierogi?

Nie ma niestety jednoznacznej odpowiedzi. Gotuj ją tak długo, aż będzie miękka.

Jeśli korzystasz z suszonych grzybów, koniecznie namocz je przed dodaniem do kapusty. One także muszą być miękkie.

Kapustę ugotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim te przyprawy nadadzą dodatkowego aromatu Twojej potrawie.

W tym czasie na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym lub masłem klarowanym podsmaż drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Do warzyw dodaj ugotowaną kapustę, dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze przez moment aby wszystkie składniki się połączyły. Idealna kapusta na pierogi z grzybami jest gotowa.

Możesz przygotować z nim także domowe krokiety. Każde danie z wykorzystaniem tego farszu będzie bardzo dobre. Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Skoro już wiesz, jak powstaje kapusta z grzybami do pierogów, koniecznie spróbuj sam.

Wartości odżywcze kapusty z grzybami do pierogów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
125.49 kcal
62.74 kcal
Białko
7.66 g
3.83 g

Węglowodany w kapuście z grzybami do pierogów

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
17.69 g
8.84 g
Węglowodany przyswajalne
8.73 g
4.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
8.95 g
4.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
2.54 g
1.27 g
Tłuszcze nasycone
0.22 g
0.11 g
Tłuszcze nienasycone
2.32 g
1.16 g
Tłuszcze jednonasycone
1.62 g
0.81 g
Tłuszcze wielonasycone
0.70 g
0.35 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na kapustę z grzybami do pierogów

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
0.61 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
9.87 mg
4.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
5.00 µg (mcg)
2.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kapustę z grzybami do pierogów

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
403.54 mg
201.77 mg
Potas
121.46 mg
60.73 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
21.10 mg
10.55 mg
Żelazo
3.43 mg
1.72 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty z grzybami do pierogów 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuście z grzybami do pierogów

Lista alergenów dla kapusty z grzybami do pierogów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na kapustę z grzybami do pierogów nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania kapusty z grzybami do pierogów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Suszone grzyby
200 g
7.00
Za 20.0 g
Liczba opakowań 10
70.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
85.00
Jak oceniasz przepis na kapustę z grzybami do pierogów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób