Kapusta z grochem i ziemniakami

Opublikowano: 30.08.2021 r., 20:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta z grochem i ziemniakami podana w drewnianej misce z ziołami.
Kapusta z grochem i ziemniakami
Kapusta z grochem i ziemniakami to pomysł na przepyszne danie pełne smaku i aromatu. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają kulinarny minimalizm.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
300 kcal
Kcal w porcji
274 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta kiszona pół opakowania (250 g)
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Groch (nasiona) 1 szklanka (200 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duży garnek, tłuczek do ziemniaków

Przepis na kapustę z grochem i ziemniakami krok po kroku

Groch przepłucz wodą, następnie przełóż do garnka zalej zimną wodą i odstaw na całą noc.

Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do wymoczonego grochu, dodaj odrobinę soli i kminku, następnie gotuj przez 40 minut do miękkości.

Kapustę pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, całość gotuj przez 40 minut, do miękkości.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, by się zarumieniła.

Groch i ziemniaki rozdrobnij przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Dodaj do nich kapustę i cebulę. Całość dokładnie wymieszaj.

Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Jak oceniasz przepis na kapustę z grochem i ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat kapusty z grochem i ziemniakami

Kapusta z grochem i ziemniakami to propozycja dla miłośników tradycji. W tym wydaniu całość została lekko zmodyfikowana dodatkiem ziemniaków, jednak wciąż danie jest smaczne, a przy tym nawet bardziej kremowe. Ziemniaki dodają całości sytości, ale również polepszają konsystencję dania. To wybór idealny na wigilię, gdyż to postne danie o naprawdę wspaniałym smaku.

Taka wersja to udoskonalony przepis babci, który wspaniale smakuje. Choć to danie bardzo łatwe, wcale nie jest banalne, czy nudne. To dlatego, że gości w nim kapusta kiszona, która dodaje całości odrobiny kwaskowości. To wspaniały pomysł na danie pyszne i bardzo sycące. Jednak jest to opcja dość ciężkostrawna, dlatego nie sprawdzi się dla osób z problemami z układem trawiennym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kapustę z grochem i ziemniakami, by była naprawdę smaczna, a przy tym odżywcza, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość wychodzi naprawdę wspaniała, a można ją zrobić bardzo łatwo. Jednak cały proces jest dość czasochłonny. Warto również pamiętać o namaczaniu grochu dzień wcześniej. Jest to konieczne do uzyskania odpowiedniej konsystencji warzywa. Namaczanie sprawia również, że groch jest bardziej delikatny dla układu trawiennego i łatwiej strawny. Warto pamiętać jednak, by nie wylewać wody po wymaczaniu i ugotować w niej groch, gdyż to do niej przejdą cenne składniki odżywcze z grochu.

Przepis na kapustę z grochem i ziemniakami jest naprawdę bardzo łatwy. Z całością świetnie poradzą sobie nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. To danie wprost idealne dla osób na diecie roślinnej. Groch dostarcza białka i błonnika, ziemniaki wpływają na dużą sytość. Po zjedzeniu tego dania jest się naprawdę najedzonym.

To pyszna propozycja na święta, która pojawia się w wielu domach, choć wciąż zbyt rzadko. To dlatego, że wydaje się być zbyt skomplikowana i pracochłonna. Nie jest to prawdą. Całość może być naprawdę łatwa, wystarczy tylko wypróbować ten przepis, w którym całość przedstawiona jest krok po kroku. To idealny pomysł na świąteczną potrawę.

Alergeny w kapuście z grochem i ziemniakami

Lista alergenów dla kapusty z grochem i ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapustę z grochem i ziemniakami

Wartości odżywcze kapusty z grochem i ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy pomysł na danie, jednak bardzo ciężkostrawny, dlatego powinny z niego zrezygnować osoby z chorobami układu trawiennego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(274g)
Energia (kcal)
109.62
300.35
Białko (g)
2.56
7.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(274g)
Węglowodany (g)
13.34
36.56
Węglowodany przyswajalne (g)
10.47
28.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.87
7.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(274g)
Tłuszcz (g)
5.47
14.99
Tłuszcze nasycone (g)
0.97
2.65
Tłuszcze nienasycone (g)
4.50
12.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.51
9.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.00
2.73
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(274g)
Witamina A (µg (mcg))
0.41
1.13
Witamina B6 (mg)
0.34
0.94
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
13.10
35.90
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.78
2.15
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.22
Ryboflawina (mg)
0.03
0.08
Niacyna (mg)
0.61
1.66
Foliany (µg (mcg))
47.67
130.62
Beta karoten (µg (mcg))
3.84
10.51

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(274g)
Sód (mg)
194.28
532.34
Potas (mg)
293.37
803.85
Wapń (mg)
18.67
51.16
Fosfor (mg)
59.73
163.65
Magnez (mg)
23.33
63.93
Żelazo (mg)
1.18
3.22
Cynk (mg)
0.42
1.14
Miedź (mg)
0.10
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty z grochem i ziemniakami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty z grochem i ziemniakami

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
250 g
pół opakowania
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Groch (nasiona)
200 g
1 szklanka
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 200 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
33.00