Kapusta z grochem i grzybami
- Kapusta kiszona - 1 mała sztuka (800 g)
- Groch (nasiona) (300 g)
- Suszone grzyby (100 g)
- Bulion warzywny (200 ml)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
Przepis na kapusta z grochem i grzybami krok po kroku
Groch namocz w czystej wodzie na 12-24 godziny przed gotowaniem.
Poszatkuj kapustę kiszoną. Namocz grzyby we wrzącej wodzie, aż zmiękną i pokrój na mniejsze kawałki.
Ugotuj groch w 4 litrach wody z solą do miękkości.
Kapustę kiszoną oraz grzyby umieść w garnku, zalej bulionem dodaj liść laurowy, ziele angielskie i majeranek i gotuj na wolnym ogniu 35-40 minut.
Drobno pokrój cebulę i zeszklij na oleju. Dodaj do kapusty. Dodaj także ugotowany groch i wymieszaj dokładnie.
Dopraw solą i pieprzem.
-
Bigos staropolski
-
Sałatka jarzynowa
-
Bigos
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Kutia
-
Zupa grzybowa
-
Makowiec
-
Sos grzybowy
-
Kapusta z grochem
-
Bigos tradycyjny
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Kapusta wigilijna
-
Kapusta z grzybami
-
Śledzie w occie
-
Piernik staropolski
-
Makowiec zawijany
-
Tradycyjne potrawy wigilijne
Więcej informacji na temat kapusty z grochem i grzybami
Kapusta z grochem i grzybami to doskonały pomysł na wigilijną potrawę. Kapusta w grochem i grzybami to tradycyjne danie spożywane podczas kolacji wigilijnej, rzadko spożywamy kapustę w innym okresie roku a to danie jest pyszne i pełne cennych witamin i minerałów więc możesz je przygotować w dzień powszedni i podać z ziemniakami zamiast bigosu. Przepis na kapustę z grochem i grzybami jest prosty w przygotowaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Pyszna kapusta powstanie z następujących składników spożywczych: kapusta kiszona, groch łuskany, grzyby suszone, cebula, bulion warzywny, sól, pieprz, majeranek, olej rzepakowy.
Jak zrobić kapustę z grochem i grzybami? Najpierw namocz groch. Dzień wcześniej wsyp go do miski i zalej czystą wodą, odstaw przykryty na 12-24 godziny, dzięki moczeniu groch szybciej się ugotuje. Następnie poszatkuj kapustę kiszoną. Grzyby namocz we wrzątku aby zmiękły. Pokrój je w mniejsze kawałki. Przełóż do garnka kapustę i grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i zalej ją 200 mililitrami bulionu warzywnego, dodaj majeranek, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut. W między czasie w osobnym garnku ugotuj groch. Zagotuj 3 litry wody, dodaj łyżkę soli, wsyp groch i gotuj do miękkości. Połącz ugotowaną kapustę kiszoną z grochem. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.
Kapusta biała z której przygotowuje się kiszoną kapustę jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny.
Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków, które mają bardzo pozytywny wpływa na cały nasz organizm. Zdrowie zaczyna się w jelitach więc powinniśmy dbać o to co jemy. Kiszenie powoduje, że nie pozorne na pierwszy rzut oka warzywa stają się bombą probiotyczną stanowiącą pożywkę dla naszego mikrobiomu.
Podsumowując kapusta z grochem i grzybami jest pełna witamin i minerałów. Możesz ją przechowywać w lodówce do 5 dni. Kapustę podawaj z dodatkiem produktów zbożowych.
Alergeny w kapuście z grochem i grzybami
Lista alergenów dla kapusty z grochem i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze kapusty z grochem i grzybami
Kapusta z grochem i grzybami to zdrowe i pełne witamin i minerałów danie spożywane głównie na święta. Kapusta z grochem i grzybami może śmiało zastępować dania mięsne w naszej diecie. Wystarczy dodatek skrobiowy aby białko z rośliny strączkowej było białkiem pełnowartościowym.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.