Kapusta wigilijna

Opublikowano: 10.11.2021 r., 6:48 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świąteczna kapusta z grzybami
Kapusta wigilijna
Dobra, postna kapusta wigilijna to potrawa przygotowywana najczęściej podczas świąt. Pyszny bigos z grzybami bez mięsa to jedna z bardziej znanych potraw wigilijnych.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
261 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta kiszona (1000 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
  • Marchewka (60 g)
  • Cebula (350 g)
  • Suszone grzyby (60 g)
  • Cukier - 1,5 łyżeczki (9 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka

Przepis na kapustę wigilijną krok po kroku

Poprzedniego dnia nastaw grzyby do moczenia. Najlepiej zalać je zimną wodą i zostawić w misce do moczenia na jedną noc, a następnego dnia zacząć przygotowywać potrawę.

Kapustę (bez soku) dodaj do garnka.

Marchewkę zetrzyj na tarce na małych oczkach i wrzuć do kapusty.

Na oleju usmaż cebulkę drobno posiekaną. Powinna być miękka.

Do garnka z kapustą i marchewka dodaj zawartość patelni. Wrzuć też 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, cukier i pieprz.

Namoczone grzyby pokrój drobno i dodaj do garnka.

Do wszystkiego należy wlać około 2 szklanki wody.

Wymieszaj, przykryj przykrywką i zagotuj wszystko.

Gotowanie powinno potrwać tyle, aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie (czyli około 1,5 do 2 godzin). Podczas gotowania może być potrzeba dodawania wody.

Dopraw ostatecznie kapustę do smaku po ugotowaniu. Kapusta jest gotowa.

Jak oceniasz przepis na kapustę wigilijną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kapusty wigilijnej

Dobra, postna kapusta wigilijna to potrawa przygotowywana najczęściej podczas świąt. Pyszny bigos z grzybami bez mięsa to jedna z bardziej znanych potraw wigilijnych. Postna, najlepsza kapusta wigilijna jest całkowicie wegańskim przepisem, z tego powodu będzie odpowiednia dla wszystkich, którzy nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. To prosty przepis, który z łatwością pomoże Ci przygotować najlepszą potrawę na święta. Podawaj na gorąco ze świeżym pieczywem lub innymi ulubionymi dodatkami. Zobacz jak zrobić wigilijną kapustę.

Pyszna kapusta wigilijna to jedna z postnych potraw (czyli takich, które są bez mięsa). Przepis na kapustę wigilijną składa się jedynie z warzyw, suszonych grzybów oraz oleju. Ma także proste przyprawy. Na samym początku należy suszone grzyby włożyć do miski i zalać je zimną wodą. Dobrze jest je zostawić na całą noc, by się moczyły. Kapustę wystarczy włożyć do garnka (bez soku), nie trzeba jej siekać. Do niej dodaj startą na małych oczkach marchewkę oraz przyprawy. Najlepsza kapusta wigilijna jest z przyprawami prostymi: solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz odrobiną cukru. Polecam po ugotowaniu postarać się wyjąć liście i ziele, jeśli jest to możliwe. Cebulę należy posiekać i podsmażyć na oleju. Do kapusty trzeba wlać wodę, dodać podsmażoną cebulę oraz namoczone już i posiekane drobniej (lub nie) grzyby. Można dodać grzyby w całości bez krojenia. To kwestia upodobań lub tradycji. Wszystko się gotuje do miękkości przez około 1,5 godziny. Podczas gotowania może być potrzeba dodawania wody. Mieszaj od czasu do czasu, by nic się nie przypaliło. Jest prostym przepisem, jednakże warto jest poświęcić trochę czasu na przygotowywanie (moczenie grzybów oraz gotowanie).

Dobra kapusta wigilijna najczęściej robiona jest z grzybów suszonych. Można zrobić ją też z grzybami świeżymi, jeśli takie masz. Jak zrobić wigilijną kapustę z grzybów świeżych? Zamiast 60 gramów suszonych grzybów należy dodać około 500 gramów grzybów świeżych. Oczywiście ilość grzybów jest uzależniona od gustu. Jeżeli uważasz, że wolisz mniejszą ilość to daj ich mniej. Jeżeli natomiast bardzo lubisz grzyby można dać też więcej. Przepis na kapustę wigilijną będzie bardzo dobry zarówno z grzybami suszonymi jak i świeżymi, więc wybór należy do Ciebie.

Do przepisu na kapustę wigilijną pasuje świeże pieczywo. Jest pyszna też z ziemniakami. Jak zrobisz wigilijną kapustę bez mięsa możesz ją umieścić po ugotowaniu w piekarniku, by lekko przypiec wierzch kapusty. Ten prosty przepis jest smaczny i to kolejny pomysł jak przygotować pyszne, bezmięsne danie.

Alergeny w kapuście wigilijnej

Lista alergenów dla kapusty wigilijnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapustę wigilijną

Wartości odżywcze kapusty wigilijnej

na 100g gotowej potrawy

Przepis składa się z warzyw, grzybów i odrobiny oleju. Jest niskokaloryczny, nie zawiera mięsa. Może być ciężkostrawny dla niektórych osób. Zwłaszcza należy unikać podawania potraw z grzybami dzieciom poniżej 12 roku życia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
68.90
261.81
Białko (g)
2.00
7.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
8.14
30.94
Węglowodany przyswajalne (g)
4.62
17.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.52
13.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
3.40
12.90
Tłuszcze nasycone (g)
0.29
1.11
Tłuszcze nienasycone (g)
3.10
11.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.17
8.24
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
3.56
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A (µg (mcg))
33.42
127.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.54
43.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
330.58
1256.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
435.94
1656.56
Potas (mg)
157.17
597.26
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
26.19
99.51
Żelazo (mg)
1.43
5.42
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty wigilijnej 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty wigilijnej

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Marchewka
60 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Cebula
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Suszone grzyby
60 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
21.00
Za 60 g
Cukier
9 g
1,5 łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 9 g
Koszt składników
41.00